Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την οικονομία επέδρασαν στο ΧΑ -0,13% στις 606 μον. βραχυπρόθεσμα 580-630 μον. η διακύμανση

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την οικονομία επέδρασαν στο ΧΑ -0,13% στις 606 μον. βραχυπρόθεσμα 580-630 μον. η διακύμανση
Οι εκτιμήσεις για την ύφεση του 2020, την πορεία της ανεργίας και την αύξηση του χρέους επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία
(upd16)Με έντονα τα σημάδια κόπωσης έκλεισε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στις 606 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες καθώς οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την ύφεση του 2020 στην παγκόσμια και ελληνική οικονομία λόγω των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει ο COVID 19 επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία.
Ανοδικά έκλεισε ο κατασκευαστικός κλάδος, με τον ΑΒΑΞ +15,31%, Ελλάκτωρας +5,15%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,24% με έντονες τις προσδοκίες για επιτάχυνση των μεγάλων έργων που καθυστερούν μετά και την τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με τις διοικήσεις των εταιρειών.
Από την άλλη συνεχίστηκε η προβληματική εικόνα στις τράπεζες, οι οποίες έκλεισαν στα χαμηλά της ημέρας στις δημοπρασίες, με την Πειραιώς -3,38%, Εθνική -3,31%, Eurobank -2,19% και Alpha Bank -1,45%.
Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής αγοράς ήταν οι χαμηλές συναλλαγές καθώς ήταν η τελευταία συνεδρίαση πριν το Ορθόδοξο Πάσχα με την αγορά να ανοίγει στις 21 Απριλίου 2020.
Xωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε η σημερινή λήξη στα παράγωγα σειράς Απριλίου δεδομένου και της επιβολής απαγόρευσης του short selling η οποία έχει παράταθεί έως τις 18 Μαΐου αν και η αγορά κατέγραψε παροδικά το αρνητικό πρόσημο.

Οι εκτιμήσεις για την ύφεση του 2020, την πορεία της ανεργίας και την αύξηση του χρέους κάνουν τους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς.
Και ενώ το ΔΝΤ προέβλεψε ύφεση για την Ελλάδα 10%, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής  προβλέπει με βάση το δυσμενές σενάριο  ότι η ύφεση θα ανέλθει στο 11,1% του ΑΕΠ ενώ στο  ιδανικό σενάριο η ύφεση που θα πλήξει τη χώρα μας θα είναι -6,2% αλλά με μέτρα στήριξης 10 δισ. ευρώ μπορεί το εύρος της πτώσης να κρατηθεί στο -4,4%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 606 μονάδες και πιθανό σενάριο βραχυπρόθεσμα οι 580 με 630 μονάδες αυτό είναι το πιθανότερο εύρος διακύμανσης.
Η χρηματιστηριακή αγορά θα ακολουθήσει μια πορεία τύπου W, δηλαδή από τα χαμηλά των 469,55 μον. (17/3) θα έχει κάποια ανοδικά περιθώρια π.χ. να φτάσει στις 680 μονάδες και ακολούθως να υποχωρήσει έως τις 580 με 550 μονάδες και με προοπτική να κλείσει στο τέλος του 2020 στις 720-750 μονάδες.    

Οι αγορές δεν θα ξαναδούν τα χαμηλά μέσα στο 2020 ακόμη και εάν υπάρξει και νέο κύμα έξαρσης του κορωνοιού τους επόμενους μήνες κατά τα πρότυπα της ισπανικής γρίπης ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα δουν το υψηλό του 2020 τις 949,20 μον στις 24 Ιανουαρίου 2020.
Eν τω μεταξύ, ακόμη και η «πιστή» στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο JP Morgan Cazenove προχώρησε σε μείωση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών -57%, μόλις 24 μέρες μετά την τελευταία της ανάλυση που προέβλεπε ανοδικά περιθώρια έως και 304%.
Ειδικότερα, μειώνει στα 1,1 ευρώ την τιμή στόχο της Alpha Βank, στα 0,7 ευρώ της Eurobank, στα 1,9 ευρώ της Εθνικής και στα 1,8 ευρώ της Πειραιώς.
Οι κυβερνήσεις  προσπαθούν να βρουν λύσεις για την επανεκκίνησης της οικονομίας τους και της επιστροφής στην κανονικότητα ενώ παρά τις όποιες ανακοινώσεις ή σχέδια για τη στρατηγική εξόδου, σαφή χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχουν από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες, σχέδιο σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα εκπονείται αρχής γενομένης από τις 4 Μαΐου 2020 με ορίζοντα και με ορίζοντα 4 μηνών ακολουθώντας τις τακτικές των άλλων χωρών δηλαδή σταδιακή απόσυρση των μέτρων με στόχο να αποτρέψει επανεμφάνιση κρουσμάτων.
Εν τω μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοιού ενώ η επιλογή που χρησιμοποιήθηκε με την  έκδοση 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 2% αντλώντας 2 δισεκ. με συνολικές προσφορές 5,9 δισεκ. δεν ενθουσίασε τις αγορές παρά την διακριτική στήριξη της ΕΚΤ που αγοράζει από την δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα.
Εάν η κρίση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, δεν επανέλθει άμεσα η κανονικότητα και αντί αυτών, υφέσεις και εξάρσεις του κορωνοιού επιμηκύνουν τον χρόνο αβεβαιότητας, οι εκδόσεις ομολόγων δεν θα καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδος και οι επιλογές θα είναι μαζικότερη χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού ή προσφυγή στον ESM με προληπτική πιστωτική γραμμή.
Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται επιδείνωση με το 10ετές ομόλογο στο 2,07% ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται σταθεροποιητικά στο 1,82% με το μεταξύ τους spread στις 25 μονάδες βάσης .
Επιδείνωση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 252 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 10157 μονάδες από 8870 μονάδες χθες 15/4

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,94% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,21%.
Περί τις 12:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά με χαμηλές συναλλαγές , ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +2,12% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,11%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες στις 339,45 μονάδες με πτώση -2,34%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,13% στις 606 μονάδες έχοντας υψηλό στις 614,31 μονάδες και χαμηλό στις 606,75 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 47,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 26,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 771 χιλ. ευρώ και όγκου 60 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 26 χιλ. τεμάχια αξίας 301 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 34 χιλ. τεμάχια αξίας 301 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 606 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 580 μονάδες και ακολουθούν οι 530 μονάδες και οι 500 και οι 470 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 650 και οι 680 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 339 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 330 μονάδες και ακολουθούν οι 300 μονάδες και οι 270 και οι 250 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 380 μονάδες και ακολουθούν οι 420 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη λόγω της κρίσης του κορωνοιού θα έχουν το πλεονέκτημα της ελαστικής ερμηνείας των κριτηρίων για τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα.
Η ελαστική ερμηνεία σημαίνει ότι τα NPEs που θα ξεπερνούν τις 90 ημέρες δεν θα λογίζονται ως προβληματικά και με τα νέα κριτήρια θα φθάνουν στις 180 ημέρες δηλαδή στους 6 μήνες για να θεωρηθεί ένα δάνειο μη εξυπηρετούμενο.
Αυτό το καθεστώς θα διαρκέσει για όσο διάστημα αντιστοίχως διαρκέσει και η κρίση του κορωνοιού ενώ οι εποπτικές αρχές, η ΕΚΤ και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών έχουν συνηγορήσει στο θέμα αυτό.
Από την άλλη όμως,  οι εταιρίες ορκωτών ελεγκτών αναφέρουν ότι δεν μπορούν να ερμηνεύουν διαφορετικά ένα δάνειο που π.χ. δεν πληρώνεται σε διάστημα ένα μήνα πέραν από μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα.
Έτσι προκύπτει ένα πρόβλημα καθώς ενώ ένα δάνειο με καθυστέρηση 90 ή 120 ημερών δεν θα θεωρείται NPEs δηλαδή μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα με εποπτικά κριτήρια  με  κριτήρια αξιολόγησης ορκωτών ελεγκτών θα λογίζεται ως μη εξυπηρετούμενο.
Οι εταιρίες ορκωτών ελεγκτών που δίνουν τα πιστοποιητικά θα αναφέρουν το σύνολο των μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με τα παλαιά κριτήρια… οπότε και με χρηματιστηριακούς όρους κάθε δάνειο που δεν πληρώνεται θα λογίζεται ως μη εξυπηρετούμενο άνοιγμα.
Μια τράπεζα που συσσωρεύει NPEs αλλά δεν διενεργεί προβλέψεις, η χρηματιστηριακή αγορά θα την αξιολογεί με τα παλαιά κριτήρια στα οποία ούτως ή άλλως κάποια στιγμή θα επιστρέψουν όλες οι τράπεζες.

Η επικαιρότητα

Aκάθεκτος συνεχίζει ο κορωνοϊός  κλυδωνίζοντας σοβαρά τον πλανήτη, είτε από άποψη κρουσμάτων και θυμάτων που αυξάνονται καθημερινά, είτε από άποψη μέτρων, τα οποία ενώ πολλά κράτη κρίνουν σώφρον να παραταθούν, εντούτοις τα περιθώρια είναι τόσο στενά, που το δίλημμα της άρσης ή συνέχισης είναι ισχυρό, καθώς τα σενάρια της επόμενης μέρας είναι δυσοίωνα.
Οι κυβερνήσεις  προσπαθούν να λύσουν τη σπαζοκεφαλιά της επανεκκίνησης της οικονομίας τους και της επιστροφής στην κανονικότητα ενώ παρά τις όποιες ανακοινώσεις ή σχέδια για τη στρατηγική εξόδου, σαφή χρονοδιαγράμματα δεν υπάρχουν από τη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών.
Σε κάθε περίπτωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τη δυσκολία του εγχειρήματος της μετάβασης στην επόμενη ημέρα και για τους κινδύνους που αυτό ελλοχεύει, επισημαίνοντας πως το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα χρειαστεί τουλάχιστον ακόμα 12 μήνες.
Πάνω από 2,08 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον covid 19 παγκοσμίως με τους νεκρούς να υπερβαίνουν τους 138 χιλιάδες, ενώ όσοι θεραπεύτηκαν ξεπερνούν τους 525 χιλιάδες.
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 639.733 με τους νεκρούς στους 30.990 οι νεκροί.
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 182.816 και 19.130 νεκρούς ενώ η Ιταλία μετρά 21.645 νεκρούς και 165.155 κρούσματα.
Στους 103 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την πανδημία του κορωνοϊού με τα κρούσματα στα 2.192.
Η κυβέρνηση διαμηνύει πως – και ανάλογα με την πορεία της νόσου – τα περιοριστικά μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται σταδιακά από τις αρχές Μαΐου με ορίζοντα 4 μηνών ακολουθώντας όπως και στην περίπτωση της καραντίνας, τις τακτικές των άλλων χωρών με στόχο να αποτρέψει επανεμφάνιση κρουσμάτων.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα Πέμπτη(16/4)στις ασιατικές αγορές μετά τις νέες απώλειες που έφερε στη Wall Street η «βουτιά» που σημειώθηκε στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2020.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,33%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο  -0,61%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα με οριακή πτώση  -0,02% ενώ ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,31%

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα και έντονες διακυμάνσεις επικρατούν στις διεθνείς αγορές σήμερα (16/4), καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία και με τις περισσότερες χώρες να σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα.
Παράλληλα στο επίκεντρο βρίσκονται η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, τα μακροοικονομικά στοιχεία και τα εταιρικά αποτελέσματα.
Στις ΗΠΑ αρνητικά επιδρούν στους δείκτες της Wall Street oι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας οι οποίες ανήλθαν στα 5,25 εκατ. την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Απριλίου 2020.
Σε διάστημα ενός μήνα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έχουν ανέλθει σε 22 εκατ. νέα εκτίναξη της ανεργίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -0,15%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,50%, ο MIB στο Μιλάνο στο +0,30%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,1% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,20%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,80%, ο S&P στο -0,15% και ο Nasdaq στο +0,70% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,17% (5,93 δολ.).

Κόπωση και πτώση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Κόπωση και πτώση καταγράφηκε στις τράπεζες οι οποίες έκλεισαν στα χαμηλά της ημέρασ στις δημοπρασίες με χαμηλή συναλλακτική δραδτηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,17 ευρώ, με πτώση -3,31% με όγκο 2,66 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,68 ευρώ, με πτώση -1,45%, με όγκο 6,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2560 ευρώ, με πτώση -3,38% με όγκο 821 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 548 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3668 ευρώ, με πτώση -2,19% με όγκο 6,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,36 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7030 ευρώ, με άνοδο +0,43% και με κεφαλαιοποίηση 314 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2275 ευρώ, αμετάβλητη και όγκο 317 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 105 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,18 ευρώ, με άνοδο +1,38% και κεφαλαιοποίηση 262 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε ο Ελλάκτωρας +5,15%

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρας, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Φουρλής, Viohalco...
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Jumbo, Αegean, Τιτάνας... .
H Coca Cola έκλεισε στα 21,84 ευρώ, με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση στα 8,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,72 ευρώ, με άνοδο +1,91% και αποτίμηση 5,51 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,54 ευρώ, με άνοδο +1,20% και αποτίμηση 589 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,05 ευρώ, με πτώση -2,15% και κεφαλαιοποίηση 476 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 6,83 ευρώ με πτώση -3,26% και αποτίμηση 2,29 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,36 ευρώ, με πτώση -3,4% και κεφαλαιοποίηση 937 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,06 ευρώ με άνοδο +1% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,02 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,76 ευρώ με άνοδο +1,35% και κεφαλαιοποίηση 966 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,88 ευρώ με πτώση -6,97% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,60 ευρώ, με πτώση -1,79% και κεφαλαιοποίηση 703 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,2350 ευρώ, με άνοδο +3,52% και κεφαλαιοποίηση 168 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0650 ευρώ, με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 61 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 2,07% μετά την αδύναμη έκδοση 7ετούς ομολόγου  

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 16 Απριλίου στα ελληνικά ομόλογα μετά την βιαστική έκδοση 7ετούς ομόλογου στο 2,013%, που αποτελεί ένδειξη αδυναμίας.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,07% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,82%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 2,07% με το αμερικανικό 10ετές 0,60% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 25 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,30 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,11% με απόδοση αγοράς 1,28% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,60 μονάδες βάσης και απόδοση 1,43%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 107,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,58% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,68% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,65 μονάδες βάσης και απόδοση 1,76%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 100,10 μονάδες βάσης και απόδοση 1,99%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 113 μονάδες βάσης και απόδοση 1,93% με απόδοση αγοράς 2,01% και απόδοση πώλησης 1,86%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 115,08 μονάδες βάσης και απόδοση 2,01% με απόδοση αγοράς 2,07% και απόδοση πώλησης 1,95%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 120,65 μονάδες βάσης και απόδοση 2,05%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 97,60 μονάδες βάσης και 2,06% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,33 μονάδες βάσης και απόδοση 2,12%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 133,28 μονάδες βάσης και απόδοση 2,25%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 254 μονάδες βάσης από 250 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 252 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 10.157 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,52% ή 252 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης.    
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 16 Απριλίου στο 1,82%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/4/2020 στο -0,47% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,15% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,97% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,81% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,82% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,96%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης