Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους 103 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό - Τσιόδρας: Νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων - Πιθανό το νέο κύμα από το φθινόπωρο

Στους 103 οι νεκροί στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό - Τσιόδρας: Νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων - Πιθανό το νέο κύμα από το φθινόπωρο
Ο δείκτης μετάδοσης του ιού -R0- είναι πλέον κάτω από 1 στην Ελλάδα - «Καμπανάκι» για το πασχαλινό τραπέζι
(upd) Με την Ελλάδα να μετρά 103 νεκρούς από την πανδημία του κορωνοϊού αλλά να βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο όσον αφορά την εξέλιξη της νόσου, κυβέρνηση και αρμόδιοι επιστήμονες αρχίζουν ήδη να σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα, αυτή της άρσης των περιοριστικών μέτρων.
Βασική προϋπόθεση, όπως υποστηρίζουν, είναι τα επόμενα 24ωρα να μην υπάρξει κάποια δραματική ανατροπή στην φθίνουσα πορεία της νόσου, και για αυτό το λόγο ζητούν από τους πολίτες ιδιαίτερα τις κρίσιμες ημέρες των εορτών του Πάσχα να δείξουν υπομονή, να μην εφησυχάσουν και να τηρήσουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Και ενώ η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια γενικευμένη απαγόρευση της κυκλοφορίας από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως και ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα προκειμένου να περιορίσει στο μέγιστο δυνατό, μετακινήσεις και συναθροίσεις, και άρα τυχόν συνωστισμούς, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επόμενη ημέρα και στη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Ειδικοί υποστηρίζουν πως από τα πρώτα μέτρα που θα αρθούν είναι αυτά των περιορισμών στην κυκλοφορία, στα μικρά καταστήματα και κατόπιν στα μεγαλύτερα.

Στους 103 νεκροί - 2.192 ασθενείς - 72 διασωληνωμένοι

Ένας ακόμη νεκρός καταγράφηκε στην Ελλάδα ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων από τον κορωνοϊό στους 103.
Πρόκειται για 57χρονη γυναίκα με υποκείμενο νόσημα που νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
Χθες Τετάρτη 15 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας σημειώθηκαν επίσης 22 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, 2.192 συνολικά και ένας ακόμη θάνατος.
Image
Οι νεκροί στην Ελλάδα από τον φονικό ιό ανέρχονται σε 102, καθώς άλλος ένας συνάνθρωπός μας έχασε τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο.
Παράλληλα, 29 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ 72 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι.
Image
Αναλυτικότερα, μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 22 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πια σε 2.192 και το 56,4% εξ αυτών να είναι άνδρες.
Διασωληνωμένοι παραμένουν 72 συμπολίτες μας, με μέση ηλικία τα 68 έτη.
Εξ αυτών, οι 15 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Image
Το 82% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι μεγάλης ηλικίας.
Το ευχάριστο νέο είναι πως 29 άνθρωποι έχουν βγει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
«Η ευπαθής ομάδα του πληθυσμού, δηλαδή οι ηλικιωμένοι, παραμένουν το κύριο μέλημά μας και στην επόμενη φάση» σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.
Παράλληλα, είπε ότι δεν προβλέπεται τα πράγματα να είναι χειρότερα το καλοκαίρι.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στις δοκιμές περί των 70 εμβολίων σε όλο τον κόσμο αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Μόνο ένα, ωστόσο, όπως σημείωσε, έχει περάσει στη φάση 2.
Image

Χαρδαλιάς: Υπομονή για την άρση των μέτρων - Το Πάσχα ισχύουν οι ίδιοι περιορισμοί

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού θα πρέπει να τηρηθούν και το Πάσχα καθώς «ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε ημέρες», είπε κατά τη χθεσινή (15/4) ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
«Η προσπάθεια συνεχίζεται και λαμβάνουμε όλα τα πρόσφορα μέτρα.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος θα πρέπει οι συμπολίτες μας να τηρούν τα μέτρα.
Το Πάσχα ισχύει ό,τι και τις υπόλοιπες ημέρες.
Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε ημέρες. Ισχύουν όλα τα μέτρα στο ακέραιο.
Δεν πρέπει να καταστρέψουμε ό,τι έχουμε πετύχει με θυσίες τις τελευταίες εβδομάδες», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς και εξήγησε ότι στα μέτρα δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων.
Για την άρση των μέτρων υπογράμμισε ότι θα πρέπει να μην υπάρχουν πλέον οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτά «Αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει κούραση αλλά έχουμε δρόμο για την άρση των μέτρων.
Η όποια άρση θα ξεκινήσει όταν δούμε ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτά τα μέτρα.
Τα μέτρα ισχύουν έως τις 27 Απριλίου και μέλημα μας είναι πως θα τα τηρήσουμε.
Υπομονή μέχρι τότε λοιπόν», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Κικίλιας (υπ.Υγείας): Τέλη Απριλίου θα αποφασίσουμε ποιες θα είναι οι πρώτες μας κινήσεις το Μάιο

Τη θέση ότι ως τα τέλη Απριλίου η κυβέρνηση θα αποφασίσει ποιες θα είναι οι πρώτες της κινήσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων το Μάιο διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, επισημαίνοντας βέβαια ότι πρώτα από όλα θα ληφθεί υπόψη το πώς εξελίσσεται η καμπύλη της νόσου.
«Το πιο σημαντικό κριτήριο είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων και των ηλικιωμένων, που κατά κύριο λόγο κινδυνεύουν από τον ιό αυτό.
Και βέβαια όλα, όπως καταλαβαίνετε, αξιολογούνται και επαναξιολογούνται ανάλογα με το feedback που έχουμε και από το πώς αντιδρά ο κόσμος.
Για αυτό και καταλαβαίνουν όλοι ότι είναι βεβαίως Μεγάλη Εβδομάδα, είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος να περάσουμε τις ημέρες του Πάσχα, αλλά η έκκληση που θέλω να κάνω είναι να σεβαστούμε όλοι τις οδηγίες» υπογράμμισε μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ.Κικίλιας. ο οποίος αναφέρθηκε και στο μοντέλο με το οποίο θα γίνεται ο έλεγχος του πληθυσμού
«Ψάχνουμε να βρούμε το testing, δηλαδή τον τρόπο που θα ελεγχθούν συγκεκριμένα κομμάτια του πληθυσμού, τον τρόπο με τον οποίον θα απελευθερώσουμε κάποιες καραντίνες και τη σταδιακή σχέση μεταξύ του ενός μέτρου από το άλλο, έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε, να επαναξιολογούμε και να μην πάθουμε ζημιά» υπογράμμισε ο υπ.Υγείας, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες των επιστημόνων, τις οποίες -όπως είπε- θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μέχρι τέλους.
«Η ιεράρχηση των τεστ έχει να κάνει πρώτα από όλα με τους υγειονομικούς μας: γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό.
Μετά με τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους και με τους συμπολίτες μας που θέλουμε να επαναφέρουμε στην παραγωγική διαδικασία» είπε ο κ.Κικίλιας.

Πέτσας: Πριν τις 27/4 η ανακοίνωση της άρσης των περιοριστικών μέτρων


Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει πριν τις 27 Απριλίου, όταν και λήγουν οι περιορισμοί.
Παράλληλα ο κ.Πέτσας  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως και ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα προκειμένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις.
«Ο εχθρός μας είναι ο συνωστισμός, γι' αυτό δεν θέλουμε τις συγκεντρώσεις ατόμων το Πάσχα» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί ούτε να διαψεύσει αλλά ούτε και να επιβεβαιώσει το σενάριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.
«Έχουμε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού, να επεξεργαζόμαστε το σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.
Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί.
Αυτή θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς πρέπει να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «όλοι τείνουν σε ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς».
«Σκεπτόμαστε σενάρια σταδιακής επανόδου των σχολείων όλων των βαθμίδων σε λειτουργία.
Το σίγουρο είναι ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο» είπε ο κ.Πέτσας.

Κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα στις 21 Απριλίου
 
Την ίδια ώρα σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης του Ινστιτούτου ΙΗΜΕ (Institute of Health Metrics and Evaluation) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ η κορύφωση των ημερήσιων θανάτων στην Ελλάδα από τη νόσο Covid-19 θα εμφανίσει μια σταδιακή -αν και όχι μεγάλη σε απόλυτους αριθμούς- αύξηση των ημερήσιων θανάτων, με την κορύφωση να φτάνει στις 21 Απριλίου, όταν προβλέπονται 13 θάνατοι, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται μια βαθμιαία μείωση μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.
Με βάση την τελευταία ανανέωση του με ελληνικά δεδομένα στις 10 Απριλίου, το μοντέλο προβλέπει ότι έως το τέλος του Μαΐου οι συνολικοί θάνατοι θα έχουν φθάσει τους 400.
Ο αριθμός 400 θεωρείται μια μέση πρόβλεψη, με το εύρος της πιθανής τιμής να κυμαίνεται από 264 έως 635 θύματα.
Ως πιθανότερη ημερομηνία που τα νοσοκομεία της Ελλάδας θα δεχθούν την κορύφωση της πίεσης τους από περιστατικά Covid-19 θεωρείται η 20ή Απριλίου.
Προβλέπεται ότι στην κορύφωση θα χρειασθούν έως 107 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας για νοσηλεία ασθενών με τη νόσο και συνολικά 424 νοσοκομειακές κλίνες για τα λιγότερο σοβαρά περιστατικά.
Με βάση αυτή την εκτίμηση, το Ινστιτούτο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη σε κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης.
Οι παραπάνω προβλέψεις, σύμφωνα με το ΙΗΜΕ, βασίζονται στην εκτίμηση ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα διατηρηθούν στη χώρα μας έως τον Μάιο.
Image
Παρατείνεται το λουκέτο στις επιχειρήσεις έως και τις 27 Απριλίου

Κλειστές θα παραμείνουν  έως τις ‪27 Απριλίου‬  όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ και έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε  το Σάββατο 11 Απριλίου 2020 στο ΦΕΚ, καθώςέληγε η προηγούμενη σχετική απόφαση, και από το μέτρο εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ' οίκον (e-shop κτλ.) που προσφέρουν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους 67 πληττόμενους ΚΑΔ.
Επίσης παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των οργανωμένων παραλιών (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών), των χιονοδρομικών κέντρων, των αγορών των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171) και των αναβατήρων (τελεφερίκ).
Καθώς επίσης και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, και των αθλητικών ομίλων.
Επίσης απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops- in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σουπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Αντιθέτως επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες αλλά και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.
Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης