Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κορωνοϊός δεν... πυροδότησε τα ομόλογα πανδημίας της Παγκόσμιας Τράπεζας - Επανεξέταση στις 17/4

tags :
Ο κορωνοϊός δεν... πυροδότησε τα ομόλογα πανδημίας της Παγκόσμιας Τράπεζας - Επανεξέταση στις 17/4
Η επιδημία δεν πληρούσε το κριτήριο του "εκθετικού ρυθμού ανάπτυξης" στις επιλέξιμες χώρες
Το ξέσπασμα του κορωνοϊού απέτυχε να ενεργοποιήσει τις πληρωμές από τα ομόλογα που εξέδωσε η Παγκόσμια Τράπεζα για την παροχή πανδημικών πόρων έκτακτης ανάγκης, ακόμη και μετά από σχεδόν 100.000 θανάτους παγκοσμίως από τον Covid-19.
Η εξαιρετικά μεταδοτική επιδημία του κορωνοϊού, η οποία θεωρήθηκε πανδημία πριν από ένα μήνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και η αιτία της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, δεν αρκεί για να προκαλέσει τις αποπληρωμές από τα πανδημικά ομόλογα της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως αποφάσισε ανεξάρτητος ελεγκτής την Πέμπτη.
Η AIR Worldwide Corporation δημοσίευσε την αποκαλούμενη έκθεση σχετικά με τις επιλέξιμες εκδηλώσεις, καθορίζοντας ότι η επιδημία δεν πληρούσε το κριτήριο του "εκθετικού ρυθμού ανάπτυξης" στις επιλέξιμες χώρες, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα σε δήλωση της 9ης Απριλίου.
Οι διαπιστώσεις είναι τελικές και δεσμευτικές για την Παγκόσμια Τράπεζα και τους επενδυτές.
Η AIR επανεξετάζει συνεχώς την κατάσταση και θα εκδώσει την επόμενη έκθεσή της στις 17 Απριλίου.
Τα εν λόγω ομόλογα βρέθηκαν στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα, εν μέσω εικασίας σχετικά με το αν οι κάτοχοι των ομολόγων υψηλού τοκομεριδίου υποχρεωθούν σε ζημιές.
Το θέμα αφορά τα ομόλογα αξίας 425 εκατ. δολαρίων που εξέδωσε η Παγκόσμια Τράπεζα το 2017 για να χρηματοδοτήσει την όποια οικονομική βοήθεια χρειαστεί να προσφέρει σε αναπτυσσόμενες χώρες όταν αυτές αντιμετωπίσουν μια θανατηφόρα επιδημία.
Η ιδιαιτερότητα των «ομολόγων πανδημίας» είναι ότι με τη στήριξη των δύο χωρών χορηγών, δηλαδή της Ιαπωνίας και της Γερμανίας, τα ομόλογα αυτά προσφέρουν αρκετά γενναιόδωρες αποδόσεις στους επενδυτές όσο δεν έχει ακόμη εμφανιστεί ένας συγκεκριμένος συνδυασμός εξελίξεων σχετικών με μια πανδημία.
Αν μια επιδημία, μια θανατηφόρα ασθένεια, μεταδοθεί πέραν των συνόρων της χώρας στην οποία εκδηλώθηκε πρώτα και υπάρξουν τουλάχιστον 20 θανατηφόρα περιστατικά στη δεύτερη χώρα, τότε το πλέον επισφαλές από τα ομόλογα πανδημίας δεν αποπληρώνεται εις το έπακρον στους επενδυτές.
Αντιθέτως τα χρήματα κατακρατούνται από την Παγκόσμια Τράπεζα που τα χορηγεί στις πληγείσες χώρες.
Υπάρχει, όμως, μια ακόμη προϋπόθεση για να ζημιωθούν οι επενδυτές και να χορηγηθούν χρήματα στην αναπτυσσόμενη χώρα που πλήττεται από επιδημία: πρέπει να έχουν παρέλθει 12 εβδομάδες από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η επιδημία και στο μεταξύ να έχουν ήδη καταγραφεί 250 θάνατοι στη χώρα προέλευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης