Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Ο κορωνοϊός θα καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία και ο Trump θα χάσει τις εκλογές

Roubini: Ο κορωνοϊός θα καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία και ο Trump θα χάσει τις εκλογές
Υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν και η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να βομβαρδίσει όσο περισσότερο μπορεί τους Ιρανούς
Την εκτίμηση ότι ο κορωνοϊός θα κατακρημνίσει τα παγκόσμια χρηματιστήρια τα οποία θα υποστούν πτώση κατά 30% -40% γεγονός που θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή, εξέφρασε ο Αμερικανός οικονομολόγος Nouriel Roubini.
Ο Roubini, γνωστός στην Ελλάδα για τις δυσοίωνες προβλέψεις του σχετικά με την ελληνική κρίση, μιλώντας στο γερμανικό Der Spiegel υποστηρίζει ότι «η κρίση του κορωνοϊού, είναι πολύ μεγαλύτερη για την Κίνα και ολόκληρο τον κόσμο από ότι περιμένουν οι επενδυτές. Πρώτον, δεν είναι επιδημία που περιορίζεται στην Κίνα, αλλά παγκόσμια πανδημία και δεύτερον, θα διαρκέσει για πολύ ακόμα και οι πολιτικοί δεν έχουν καταλάβει ακόμα τις τεράστιες επιπτώσεις που θα έχει».
Εκτιμά μάλιστα ότι ο κορωνοϊός θα έχει ως αποτέλεσμα να χάσει τις εκλογές ο Donald Trump.
Αναφερόμενος στην Ευρώπη και το κλείσιμο των συνόρων υποστηρίζει πως  «η Ευρώπη φοβάται να κλείσει τα σύνορά της, το οποίο είναι μεγάλο λάθος.
Το 2016, ως αντίδραση στην προσφυγική κρίση, το Σχέγκεν είχε περιοριστεί επιτυχώς, αλλά τώρα είναι ακόμα χειρότερα. Τα ιταλικά σύνορα θα πρέπει να κλείσουν όσο το δυνατόν συντομότερα.
Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από το 1 εκατομμύριο προσφύγων που φτάνουν στην Ευρώπη.
Ο Αμερικανός Οικονομολόγος προσπάθησε να παρουσιάσει την πραγματικότητα όπως την έχει ερευνήσει ο ίδιος:
«Οι άνθρωποι προτιμούν να πιστεύουν σε θαύματα. Είναι απλά μαθηματικά:
Αν η κινεζική οικονομία μικρύνει κατά 2 % στο πρώτο τέταρτο, θα χρειαζόταν άνοδος 8% στα τρία επόμενα τέταρτα για να φτάσει το 6% της ετήσιας ανόδου που περίμεναν όλοι πριν την εκδήλωση του ιού. Το πιθανότερο σενάριο είναι η κινεζική οικονομία να αναπτυχθεί 2,5 με 5% για όλο το χρόνο.
Αυτό θα ήταν μεγάλη πτώση για την Κίνα και τεράστιο σοκ για τον κόσμο».
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι ήδη σε αρνητικό μονοπάτι. Φυσικά, θα μπορούσαν να πέσουν ακόμη χαμηλότερα Αυτή η κρίση είναι ένα σοκ που δεν μπορεί να το πολεμήσεις με απλές μεθόδους. Ανθρωποι των επιχειρήσεων μου λένε ότι τα πράγματα στην Κίνα είναι πολύ χειρότερα από ότι λέει επίσημα το κράτος».

Ο πόλεμος Ιράν-ΗΠΑ θα φέρει την πτώση του Trump

«Ο Trump θα προσπαθήσει να... επωφεληθεί από την κρίση, αυτό είναι σίγουρο. Τα πάντα θα αλλάξουν όταν ο κορωνοϊός φτάσει στις ΗΠΑ. Δεν μπορείς να χτίσεις ένα τοίχος ως τον ουρανό. Στη Νέα Υόρκη, οι άνθρωποι με το... ζόρι πηγαίνουν στο εστιατόριο, το σινεμά ή το θέατρο παρότι είναι ελάχιστα τα κρούσματα. Όταν γίνει το μπαμ και εκεί, τότε όλα αλλάζουν. Θα χάσει τις επόμενες εκλογές, είναι σίγουρο», ανέφερε ο γνωστός οικονομολόγος και πρόσθεσε:
«Υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να βομβαρδίσει όσο περισσότερο μπορεί τους Ιρανούς. Οι Ιρανοί όμως είναι συνηθισμένοι στο να υποφέρουν. Είμαι Ιρανός Εβραίος και τους ξέρω καλά. Οι Ιρανοί θέλουν επίσης κυβερνητικές αλλαγές στις ΗΠΑ. Οι εντάσεις θα οδηγήσουν στις τιμές του πετρελαίου να ανέβουν και μετά στην ήττα του Trump στις εκλογές».
Όσο για το αν ο πόλεμος με το Ιράν είναι απαραίτητος για να «πέσει» ο Trump, είπε: «Εννοείται! Και αξίζει τον κόπο γιατί τέσσερα ακόμα χρόνια Trump θα σημάνει οικονομικό πόλεμο και αυτό είναι χειρότερο».
Τέλος, είπε: «Περιμένω μια μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο.
Η συμβουλή μου είναι: Βάλτε τα λεφτά σας κάπου με ασφάλεια όπως τα γερμανικά ομόλογα. Εχει ελάχιστο  ρίσκο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης