Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιρλανδία: Το Sinn Féin υπέβαλε επισήμως αίτημα στο Fianna Fáil να αρχίσουν συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης

tags :
Ιρλανδία: Το Sinn Féin υπέβαλε επισήμως αίτημα στο Fianna Fáil να αρχίσουν συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης
Το αριστερό εθνικιστικό κόμμα Sinn Féin ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε επισήμως την έναρξη συνομιλιών με το αντίπαλό του κεντροδεξιό κόμμα Fianna Fáil για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης
Το αριστερό εθνικιστικό κόμμα Sinn Féin ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε επισήμως την έναρξη συνομιλιών με το αντίπαλό του κεντροδεξιό κόμμα Fianna Fáil για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Σαββάτου στην Ιρλανδία που δεν ανέδειξαν σαφή νικητή.
Η επίσημη υποβολή του αιτήματος αυτού εντείνει τις πιέσεις προς τον ηγέτη του Fianna Fáil, τον M. Martin, το κόμμα του οποίου εξασφάλισε 38 έδρες στο 160μελές κοινοβούλιο, για να ξεκαθαρίσει τη θέση του όσον αφορά την πιθανότητα μιας συμμαχίας με το Sinn Féin, το οποίο διαθέτει μετά τις εκλογές 37 έδρες στο κοινοβούλιο.
Το Sinn Féin, το Fianna Fáil και το κεντροδεξιό κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού L. Varadkar, το Fine Gael, εξασφάλισαν έκαστο λίγο λιγότερες από το ένα τέταρτο των εδρών στο κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση αν τουλάχιστον δύο από τα τρία δεν συμφωνήσουν να συνεργαστούν.
"Ο Martin έχει πει 'Είμαι δημοκράτης, ακούω τον λαό και σέβομαι την απόφαση του λαού', επομένως γνωρίζει ότι ο λαός ψήφισε υπέρ της αλλαγής", σημειώνει η ηγέτης του Sinn Féin Mary Lou MacDonaldτ σε ανακοίνωση που εξέδωσε για να αναγγείλει το επίσημο αίτημα που υπέβαλε το κόμμα της στο Fianna Fáil.
"Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να ενεργήσουμε επειγόντως", πρόσθεσε.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο martin είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνάψει συμφωνία με το Sinn Féin, την πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), αλλά όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών, ο ίδιος αρνήθηκε να αποκλείσει την πιθανότητα αυτή.
Οι βουλευτές του Fianna Fáil προβλέπεται να συζητήσουν το θέμα αυτό σήμερα.
Η εφημερίδα Irish Times γράφει ότι ο Martin αναμένεται να αποκλείσει έναν τέτοιον συνασπισμό.
Το Fianna Fáil και το Fine Gael κυριαρχούν στην ιρλανδική πολιτική σκηνή εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
Τα δύο κεντροδεξιά κόμματα αποφεύγουν για χρόνια το Sinn Féin, επικαλούμενα διαφορές πολιτικής και τους ιστορικούς δεσμούς του κόμματος αυτού με τον IRA, ο οποίος αγωνιζόταν κατά της βρετανικής κυριαρχίας στη Βόρεια Ιρλανδία για δεκαετίες σε μια σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 3.600 ανθρώπους προτού συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία το 1998.
Το Fine Gael έχει αποκλείσει μια συμφωνία με το Sinn Féin και παράλληλα διατηρεί επιφυλάξεις όσον αφορά τον σχηματισμό ενός κυβερνητικού συνασπισμού με τον ιστορικό του αντίπαλο, το Fianna Fáil.
Ωστόσο χθες, Τετάρτη, ο Varadkar δήλωσε ότι το κόμμα του θα είναι πρόθυμο να βοηθήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης, αν αποτύχει το Sinn Féin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης