Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rabobank: Η Κίνα ρισκάρει να προκαλέσει πανδημία στην προσπάθεια της να αυξήσει την εθνική παραγωγή

Rabobank: Η Κίνα ρισκάρει να προκαλέσει πανδημία στην προσπάθεια της να αυξήσει την εθνική παραγωγή
H επάνοδος στην κανονικότητα της παραγωγής, θα φέρει την ταχύτατη διασπορά του ιού, εντός και εκτός Κίνας, αλλά ο περιορισμός του ιού θα επιφέρει τεράστιες τοπικές και παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις, ιδού το δίλημμα του Xi
Με 1.115 επιβεβαιωμένους θανάτους, με τους αριθμούς νέων κρουσμάτων, νοσούντων και θανόντων από τον νέο κορωνοϊό, εντός και εκτός Κίνας να μεγαλώνουν, φουντώνουν οι ανησυχίες σχετικά με τα στοιχεία που διακινεί το Πεκίνο, τις δηλώσεις και τις προοπτικές, της ολλανδικής τράπεζας Rabobank.
Οι ανησυχίες πηγάζουν από 6 σημεία:

1. Τον τρόπο που ταξινομεί και αποφαίνεται η Κίνα περί του ποιος νοσεί και ποιος όχι, από την επιδημία του φονικού Covid-19.
2. Ποιος χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνος και πρέπει να τεθεί υπό περιορισμό, και ποιος όχι.
3. Το γεγονός ότι ένας ασυμπτωματικός φορέας, δεν χαρακτηρίζεται ως προσβεβλημένος από τον ιό και μπαίνει στην κατηγορία εκείνων που δεν έχουν μολυνθεί.
4. Υπάρχει περιορισμένος αριθμός πλέον δοκιμαστηρίων για τεστ, άρα λιγότερα τεστ.
5. Την αύξηση των περιπτώσεις που χαρακτηρίστηκαν ως αρνητικές στην προσβολή και διαψεύσθηκαν.
6. Την πρόσφατη έκθεση, που αποφάνθηκε πως η περίοδος επώασης του ιού δεν είναι 14, αλλά 24 ημέρες.

Όλα τα παραπάνω σημεία καθιστούν την ποιότητα των δεδομένων που δίνει το Πεκίνο εντελώς αμφισβητήσιμη.
Σε μια προσπάθεια εφησυχασμού, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε σήμερα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, ότι η Κίνα θα επιτύχει τους οικονομικούς της στόχους και θα κερδίσει τη μάχη εναντίον του ιού.
Ωστόσο, ακόμη και οι ΗΠΑ παραδέχονται ότι η εξέλιξη της Α' Φάσης της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα θα παρουσιάσει καθυστέρηση λόγω των επιπτώσεων του ιού, ενώ ακόμη και η Fed, μέσω του προέδρου της J. Powell, παραδέχεται, ότι το Covid-19 ενέχει τον κίνδυνο να εκτρέψει την οικονομική πορεία των ΗΠΑ σε υφεσιακή, παρά τα μόλις 13 κρούσματα επί αμερικανικού εδάφους μέχρι σήμερα.
Μέσα σε όλο αυτό το χάος, η Κίνα δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει πως η ζημιά και το οικονομικό βάρος που προκαλείται από την κατάρρευση της ζήτησης και την διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού, είναι απλά πολύ βαρύ για να το αντέξει.
Μεταξύ των μέτρων που είναι υπό σκέψη να ληφθούν, κατά τον προσφιλή διττό τρόπο σκέψης και δράσης, περιλαμβάνονται χειρισμοί με το ελεύθερα κυμαινόμενο αλλά ελεγχόμενο νόμισμα και τα καθοριζόμενα από την αγορά, αλλά ελεγχόμενα από το κράτος επιτόκια.
Το Πεκίνο προέτρεψε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την παραγωγή τους, παρά το γεγονός ότι και η ίδια η πρωτεύουσα ακόμη, είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη, ενώ άλλες μεγαλουπόλεις κλειδώνουν κυριολεκτικά τους ανθρώπους στα σπίτια τους.
Ωστόσο, η επάνοδος στην κανονικότητα της παραγωγής με παράλληλη αύξηση για να αντισταθμιστούν οι απώλειες, όπως προτρέπει το Πεκίνο, θα φέρει την ταχύτατη διασπορά του ιού, τόσο σε εσωτερικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από την άλλη πλευρά η συγκέντρωση της προσοχής μόνο στον ιό, θα επιφέρει τεράστιες τοπικές και παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα πράγματα θα γίνουν δυσάρεστα για τις οικονομίες και τις αγορές - ειδικά μετά την επίσημη ανακοίνωση του ΠΟΥ ότι ένα εμβόλιο χρειάζεται 18 μήνες για να παραχθεί.
Και αυτό μάλλον οδηγεί σε επιδείνωση οικονομίες και αγορές το επόμενο διάστημα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης