Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Σε σημείο καμπής η οικονομία της Ευρωζώνης – Ποοι είναι οι λόγοι της ανησυχίας

tags :
HSBC: Σε σημείο καμπής η οικονομία της Ευρωζώνης – Ποοι είναι οι λόγοι της ανησυχίας
Κορωνοϊός, υποτονική μεταποιητική δραστηριότητα, πτώση στη βιομηχανική παραγωγή ορισμένα από τα «ευπαθή» σημεία της ζώνης του ευρώ
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη βρίσκεται σε «σημείο καμπής», σύμφωνα με την HSBC, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει απογοητευτικός.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη εξέπληξε αρνητικά τις αγορές στο δ’ τρίμηνο του 2019, καθώς ήταν μόλις 0,1%, δηλαδή ο βραδύτερος της τελευταίας επταετίας.
Σε επίπεδο κρατών-μελών, Γαλλία και Ιταλία συρρικνώθηκαν στο ίδιο διάστημα, με τον Fabio Balboni, επικεφαλής οικονομολόγο της HSBC να τονίζει σε report του ότι αυτή η πορεία αποτελεί απόδειξη ότι «η ζώνη του ευρώ βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη και με στασιμότητα».
Την ίδια ώρα η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχωρεί, ενώ ο δείκτης PMI, αν και έχει αρχίσει να ενισχύεται σταδιακά, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Παράλληλα στην τελευταία έκθεση της ΕΚΤ για το δανεισμό, αποδεικνύεται ότι υπάρχει υποχώρηση στη ζήτηση δανείων κυρίως, δε, αυτόν που προορίζονται για επενδυτικούς σκοπούς.
«Ενώ ο μεταποιητικός τομέας εμφανίζει σημάδια χαλάρωσης, μια ανάκαμψη σχήματος V φαίνεται απίθανο να συμβεί και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι, από τους αμερικανικούς δασμούς μέχρι πιθανές εμπορικές διαταραχές μετά το Brexit», ανέφερε ο οικονομολόγος της HSBC
Επιπλέον, η συνεχιζόμενη επιδημία του κορωνοϊού δημιουργεί περαιτέρω κινδύνους για τη γερμανική οικονομία, ως τον κύριο εξαγωγικό εταίρο της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης