Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί η Goldman Sachs ήταν τόσο σκληρή με την Πειραιώς; - Η τράπεζα για ολοκληρωτική εξυγίανση θα χρειαστεί 5 δισ

Γιατί η Goldman Sachs ήταν τόσο σκληρή με την Πειραιώς; - Η τράπεζα για ολοκληρωτική εξυγίανση θα χρειαστεί 5 δισ
Το βασικό λοιπόν ζήτημα είναι πως η διοίκηση Μεγάλου η θητεία της οποίας λήγει προσεχώς – και θα ανανεωθεί – πως θα αντιμετωπίσει δύο μεγάλες προκλήσεις.
Η έκθεση της Goldman Sachs – η οποία λειτουργεί και ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης – ήταν πολύ σκληρή για την τράπεζα Πειραιώς.
Υποβάθμισε την τιμή στόχο, πρότεινε sell και προειδοποίησε για dilution των μετόχων δηλαδή αραίωση των μετόχων.
Το βασικό ερώτημα είναι γιατί;
Να τονιστεί ότι η Goldman Sachs ήταν αυτή που πριν δύο χρόνια είχε εκπονήσει μελέτη για την διάσπαση της τράπεζας Πειραιώς σε good και bad bank αναφέροντας ότι σε κεφάλαια και funding gap θα χρειαζόταν 13 δισεκ.
Η μελέτη αυτή ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε αλλά το bankingnews είναι σε θέση να γνωρίζει ότι είναι υπαρκτή.
Από τότε όμως έως σήμερα η διοίκηση Χρήστου Μεγάλου έχει κάνει πολλά βήματα προόδου στην κυριολεξία.
Η Πειραιώς σήμερα διαθέτει 7 δισεκ. κεφάλαια αλλά 5,6 δισεκ. fully loaded με το DTA τον αναβαλλόμενο φόρο στα 6,56 δισεκ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις NPEs 7 δισεκ. με στόχο να μειώσει τα NPEs έως το τέλος του 2020 από 24,5 δισεκ. στα 15 δισεκ. ή μείωση 11 δισεκ.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Πειραιώς και η διοίκηση της προσπαθεί πολύ έχοντας απέναντι της και μια μεγάλη πρόκληση να επιστρέψει το 2022 – που σημαίνει ότι πρέπει να εξεταστεί το 2021 – τα 2 δισεκ. από τα ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές cocos.
H διοίκηση της Πειραιώς δεν έχει πληρώσει μια φορά το επιτόκιο του Cocos και δεν θα έχει πρόβλημα να πληρώσει 160 εκατ τόκους ετησίως για τα επόμενα χρόνια.
Στο χειρότερο σενάριο – που δεν θα χρειαστεί μπορεί να μετατρέψει τους τόκους σε μετοχές – όπως επιτρέπει και ο νόμος.
Οπότε οι τόκοι είναι πληρωμένοι, δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα και αυτό αγγίζει την πιθανότητα 100%.
Το βασικό λοιπόν ζήτημα είναι πως η διοίκηση Μεγάλου η θητεία της οποίας λήγει προσεχώς – και θα ανανεωθεί – πως θα αντιμετωπίσει τις εξής δύο προκλήσεις.
1)Ο στόχος είναι τα NPEs να φθάσουν στο 5% αυτό ορίζει και η ΕΚΤ και ο SSM για όλες τις τράπεζες
2)Πως θα αποπληρωθεί το Cocos καθώς η παράταση – ακόμη και εάν είναι εφικτή – θα είναι λάθος μήνυμα στις αγορές όταν η Εθνική τα 2 δισεκ. Cocos τα αποπλήρωσε με την πώληση της Finansbank.
Στρατηγικά λοιπόν η Πειραιώς έχει μια πρόκληση ύψους 3 δισεκ. για τα NPEs και 2 δισεκ. για τα cocos δηλαδή 5 δισεκ. ευρώ.
Τα 5 δισεκ. δεν είναι ένα αυθαίρετο νούμερο εδράζεται σε πραγματικές παραδοχές.
Η Πειραιώς πρέπει να μειώσει τα NPEs από 24,5 δισεκ. σε 2,5 δισεκ. δηλαδή από 49% που είναι τα NPEs σήμερα σε 5% που είναι ο στόχος για όλες τις τράπεζες εντός και εκτός Ελλάδος.
Με σημερινές παραδοχές – δηλαδή αναγωγή σε παρούσες αξίες – χρειάζεται περίπου 4,5 δισεκ. κεφάλαια και λαμβάνοντας υπόψη το μοντέλο Alpha bank.
Ωστόσο η Πειραιώς θα δημιουργεί κεφάλαιο στα επόμενα χρόνια ακόμη και σε μικρή κλίμακα και θα βελτιώνει την κερδοφορία της.
Οπότε τα 4,5 δισεκ. σε παρούσες αξίες θα μπορούσαν να μειωθούν στα 3,5 δισεκ. αλλά υπάρχουν και 2 δισεκ. cocos.
Η διοίκηση Μεγάλου έχει επιδείξει έως σήμερα απίστευτη ευελιξία και έχει καταφέρει να επιλύσει δύσκολες εξισώσεις.
Η προειδοποίηση για dilution – απίσχναση – αραίωση των μετόχων θα υπάρξει;
Το βασικό ερώτημα αξίας 5 δισεκ. όσα κεφάλαια δηλαδή χρειάζεται η Πειραιώς.
Για να απαντηθεί το ερώτημα αυτό θα πρέπει
Α)Οι παρόντες βασικοί μέτοχοι ΤΧΣ με 26,5% και Paulson με 9,23% μπορούν να συμμετάσχουν σε αύξηση κεφαλαίου στο μέλλον;
Η απάντηση είναι πως αποκλείεται να συμμετάσχει το ΤΧΣ και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά – έως βεβαιότητα – ότι δεν θα συμμετάσχει ο Paulson.
Β)Ποιος επενδυτής λοιπόν θα εισφέρει 2 δισεκ. ευρώ γιατί τέτοιο ύψος αύξησης χρειάζεται η Πειραιώς;
Η Πειραιώς θα μπορούσε να εκδώσει και νέο tier 2 όταν μάλιστα η απόδοση στο υπάρχον tier 2 έχει υποχωρήσει στο 5,35% από 9,75% που εκδόθηκε.

Συμπέρασμα

Η διοίκηση Μεγάλου έχει εμπρός της μια δύσκολη εξίσωση, τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι περίοδος δοκιμασίας.
Η Πειραιώς έχει επίσης και μια άλλη εξίσωση να επιλύσει πως θα συνδυάσει την μείωση των NPEs με την Intrum που διαχειρίζεται τα NPEs και πως όλο αυτό το σχήμα θα δουλέψει.
Η διοίκηση Μεγάλου ξεκινάει έναντι του ανταγωνισμού όχι από την ίδια αφετηρία αλλά από χειρότερη θέση αλλά έως σήμερα έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ευελιξία οπότε θα πρέπει να αξιολογηθεί η Πειραιώς ως κεφάλαια και ως μετοχή με παραδοχές όχι σκληροπυρηνικές αλλά δυναμικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης