Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες του κορωνοϊού είναι σημαντικότερες, από τις άμεσες επιπτώσεις στο ΑΕΠ της Κίνας

Scope: Οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες του κορωνοϊού είναι σημαντικότερες, από τις άμεσες επιπτώσεις στο ΑΕΠ της Κίνας
Η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί περισσότερο από ό, τι αναμενόταν, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους της αγοράς αμερικανικών εμπορευμάτων αξίας 200 δισ. δολαρίων στα επόμενα δύο χρόνια, ή εξασθενίζοντας σημαντικά το γιουάν
Η επιδημία του κορωνοϊού παρουσιάζει κινδύνους ύφεσης για την ανάπτυξη της Κίνας το 2020, αλλά οι επιπτώσεις στην αξιολόγησή της θα εξαρτηθούν περισσότερο από τις πολιτικές απαντήσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν ή επιδεινώσουν τους μακροπρόθεσμους χρηματοοικονομικούς κινδύνους υποστηρίζει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope.
Μια πτώση στους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Το ξέσπασμα έχει εκτοπίσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα (Α + / Αρνητικό).
Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 213 με τον αριθμό των λοιμώξεων να πλησιάζει τους 10.000.
«Πριν από αυτό το τελευταίο οικονομικό σοκ, η Κίνα αγωνιζόταν ήδη με μια σταδιακή διαδικασία επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία εκτιμήθηκε στο 5,8% το 2020, μετά από 6,1% το 2019 και 6,7% το 2018», λέει ο Dennis Shen, αναλυτής του Scope.
«Καθώς η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη, χρειαζόμαστε περισσότερη σαφήνεια ως προς την έκταση της σοβαρότητας και της διάρκειας της επιδημίας, πριν μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το βαθμό οποιουδήποτε κινδύνου για τον περιορισμό της αύξησης της τάξης του 5,8% για το τρέχον έτος».
«Η αστάθεια που προκαλείται από τον κορωνοϊό σε πολλές πόλεις θα έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη της Κίνας, ακόμη και αν ο αντίκτυπος περιορίζεται κατά κύριο λόγο στο πρώτο τρίμηνο, αν όχι ίσως στο πρώτο εξάμηνο του 2020, με κάποια ανάκαμψη στη συνέχεια.
«Η ανθρώπινη κινητικότητα υφίσταται σε ισχυρούς περιορισμούς, ενώ τα όρια επέκτασης του ιού παραμένουν ασαφή - αυτό ισχύει και για τους κατοίκους σε επαρχίες μακριά από το επίκεντρο του ιού», λέει ο Shen.
«Εστιατόρια, καταστήματα, κινηματογραφικές αίθουσες και αεροπορικές διαδρομές έχουν κλείσει και δεν πραγματοποιούνται συναλλαγές σε σημαντικά τμήματα της οικονομίας.
Οι ξένες εταιρείες έχουν αναστείλει προσωρινά τις δραστηριότητες τους στην Κίνα. Θα υπάρξει αντίκτυπος στη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις, τις εξαγωγές αγαθών και τον τουρισμό.»
Για λόγους σύγκρισης, η συχνότητα εμφάνισης του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το 2003, ενώ ήταν βραχύβια, μείωσε την οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα κατά 0,5% έως 1% για το συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το 2003, ένα μερίδιο της μείωσης των πωλήσεων των καταστημάτων αυτή τη φορά λόγω των στιγμιαίων εγχώριων εμποδίων στο λιανικό εμπόριο θα αντισταθμιστεί μέσω της αύξησης των online πωλήσεων.
«Οποιαδήποτε έλξη αυτή τη φορά που απειλεί να τραβήξει προς τα κάτω, σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη από ένα ετήσιο ποσοστό 6% για το 2020 πολύ πιθανόν θα συναντήσει μια σημαντική πολιτική αντίδραση».
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μειώσεις των δεικτών απαίτησης ελάχιστων αποθεματικών τραπεζών και επιτοκίων, εισροές ρευστότητας και στοχοθετημένη πιστωτική στήριξη παράλληλα με πρόσθετη δημοσιονομική επέκταση.
«Η Κίνα έχει αντιμετωπίσει διαδοχικές προκλήσεις όσον αφορά την επίτευξη αυξημένων ετήσιων στόχων ανάπτυξης, από την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας έως τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση της συσσώρευσης χρεών εταιρικού και χρηματοπιστωτικού τομέα.
Η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί σε τέτοιες διαταραχές ανάπτυξης, δυστυχώς, συχνά μέσω υπερβολικά βραχυπρόθεσμων μέτρων νομισματικής και δημοσιονομικής ώθησης», λέει ο Shen.
«Ο κίνδυνος είναι τώρα ότι μια δυσανάλογη πολιτική αντίδραση σε αυτή την επιδημία δημόσιας υγείας θα μπορούσε να επιδεινώσει τις υπάρχουσες μακροοικονομικές ανισορροπίες».
Το χρέος του μη χρηματοπιστωτικού τομέα της Κίνας ανήλθε στο 261,5% του ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο του 2019, αφού σχεδόν διπλασιάστηκε από το χαμηλότερο επίπεδο της τάξης του 142,6% στο τέλος του 2008.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα, το ταμείο σταθεροποίησης του προϋπολογισμού που μεταφέρθηκε και αποκλείστηκε από τις εκτός ισολογισμού δραστηριότητες των τοπικών κυβερνήσεων, ανήλθε στο 5% περίπου του ΑΕΠ το 2019.
Αυτό το έλλειμμα θα μπορούσε να αυξηθεί το 2020.
Αυτό συμβάλλει στην αύξηση του χρέους της γενικής κυβέρνησης το οποίο ανέρχεται περίπου στο 56% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019, διπλασιάστηκε από 27% το 2008.
«Αν και το άμεσο κυκλικό ΑΕΠ που επλήγη από την ανάπτυξη της Κίνας για το 2020 λόγω αυτής της επιδημίας δεν πρέπει να υπερβάλλει όσον αφορά στη σημασία της για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας A + της Κίνας, οι συνέπειες αυτής της πιο πρόσφατης κρίσης θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερη σημασία αν η κυβέρνηση ανταποκρινόταν σε υπερβολικά επιθετικές βραχυπρόθεσμες μακροπρόθεσμες ενέργειες τόνωσης που αυξάνουν τον τομέα της γενικής κυβέρνησης και τις αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος.»
Η επιπρόσθετη χαλάρωση που στοχεύει στην επίτευξη βραχυπρόθεσμων φιλοδοξιών ανάπτυξης, ιδίως με το 2020 που αποτελεί το ορόσημο για τους οικονομικούς στόχους μετά από δεκαετείς στόχους που τέθηκαν το 2010, θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες και είναι αντίθετη στις θετικές μεταρρυθμίσεις που η Κίνα έχει επιδιώξει προκειμένου να περιορίσει τον κίνδυνο στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Τέλος, ο αντίκτυπος του ιού θα είναι πιο σημαντικός τώρα όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία από ό, τι στην περίπτωση του επεισοδίου SARS.
Η Κίνα αντιπροσώπευε το 16% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2019 (έναντι 4% το 2003).
Επιπλέον, το Scope εκτιμά ότι η Κίνα, μολονότι αντιμετωπίζει την ασθενέστερη ετήσια οικονομική ανάπτυξη σε 29 χρόνια, αντιπροσώπευε το 33% της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2019, έναντι 19% για τις ΗΠΑ ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος παράγοντας ανάπτυξης.
«Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας 2020 θα μπορούσε να έχει συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς υπάρχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, μέσω των παγκόσμιων δικτύων εφοδιασμού και του οικονομικού κλίματος», λέει ο Shen.
«Υπολογίζουμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα φθάσει μόλις το 3% το 2020 και θα αναθεωρηθεί αυτή η εκτίμηση με βάση τις επιπτώσεις που θα έχει η επιδημία καθώς και άλλες σχετικές πρόσφατες εξελίξεις όπως η εμπορική συμφωνία πρώτης φάσης μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ».
Εκτιμάται ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα επιβραδυνθεί περισσότερο από ό, τι αναμενόταν, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους υψηλότερους στόχους της αγοράς επιπλέον αμερικανικών εμπορευμάτων αξίας 200 δισ. δολαρίων κατά τα επόμενα δύο χρόνια, ως μέρος της εμπορικής συμφωνίας πρώτης φάσης ή εξασθενίζοντας σημαντικά το γιουάν, που τώρα αγγίζει την αναλογία των 7 γιουάν το δολάριο.
Τέτοιες εκδηλώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχίες στους επενδυτές για το τι μπορεί να κάνει η απρόβλεπτη κυβέρνηση των ΗΠΑ σε σχέση με την εμπορική ανακωχή με την Κίνα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης