Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bridgewater: Διασπορά σε γεωγραφικές περιοχές και περιουσιακά στοιχεία η στρατηγική έναντι του κορωνοϊού

tags :
Bridgewater: Διασπορά σε γεωγραφικές περιοχές και περιουσιακά στοιχεία η στρατηγική έναντι του κορωνοϊού
Στην περίπτωση του SARS, η χρηματιστηριακή αγορά του Χονγκ Κονγκ επηρεάστηκε, ενώ αντιστράφηκε όταν ο αριθμός των περιπτώσεων έφθασε στο μέγιστο και στη συνέχεια άρχισε να μειώνεται
Η καλύτερη στρατηγική είναι η διαφοροποίηση μεταξύ γεωγραφικών περιοχών, κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και νομισμάτων.
Αυτό συστήνει ο ιδρυτής της Bridgewater Associates, Ray Dalio, ο οποίος έδωσε τις συμβουλές του για την έξαρση του κορωνοϊού.
Εάν η εστία επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα, η αντίδραση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη στις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές, όπως συνέβη κατά την εκδήλωση του SARS το 2003, ανέφερε ο Dalio.
"Τραγικά, αδιανόητα πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν οπουδήποτε.
Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι γνωρίζουμε", ανέφερε ο Dalio.
Στην περίπτωση του SARS, η χρηματιστηριακή αγορά του Χονγκ Κονγκ επηρεάστηκε, ενώ αντιστράφηκε όταν ο αριθμός των περιπτώσεων έφθασε στο μέγιστο και στη συνέχεια άρχισε να μειώνεται.
"Αυτό είναι λογικό και θα ήταν το είδος δράσης της αγοράς που θα περιμέναμε εάν η κρίση του κορωνοϊού παραμείνει συγκεντρωμένη στην Κίνα", σημείωσε.
Αναμένεται ότι οι μεγαλύτερες αγορές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ θα επηρεαστούν περισσότερο από τις παγκόσμιες αγορές και ότι ο αντίκτυπος θα μπορούσε να αντιστραφεί καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αρχίζει να μειώνεται.
Η Bridgewater εξέτασε επίσης τον ιό H1N1 ή τον ιό της γρίπης των χοίρων το 2009 και το 2010.
Οι αγορές υποχώρησαν, ενώ οι τιμές χρυσού και ομολόγων αυξήθηκαν.
Οι κινήσεις της αγοράς ξεθώριασαν και άρχισαν να ανταποκρίνονται σε πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που δεν σχετίζονταν με τον ιό.
Το H1N1 συνέπεσε επίσης με την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η πιο φονική πανδημία στη σύγχρονη ιστορία ήταν το ξέσπασμα της ισπανικής γρίπης το 1918, που συνέπεσε με τον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο ίδιος ο πόλεμος συνέβαλε στο ξέσπασμα, το οποίο μόλυνε 500 εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσε 50 εκατομμύρια.
Η αιχμή της νόσου ήρθε στο τέλος του πολέμου.
"Οι επιπτώσεις του πολέμου και της πανδημίας είναι δύσκολο να αποτυπωθούν στους χάρτες της αγοράς και της οικονομίας, αλλά φαίνεται ότι οι θετικές εξελίξεις μετά τον πόλεμο... επισκιάστηκαν από την πανδημία, σηματοδοτώντας το τέλος ενός ράλλυ των μετοχών", ανέφερε.
Η οικονομία των ΗΠΑ φάνηκε να παρουσιάζει απότομη πτώση κατά τη διάρκεια της ισπανικής γρίπης.
Μια μελέτη από την Federal Reserve του Saint Louis, εξέτασε τους τίτλους της εποχής και διαπίστωσε ότι οι αναφορές για τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης μειώθηκαν κατά ένα τρίτο και οι επιχειρήσεις εξόρυξης άνθρακα μειώθηκαν κατά το ήμισυ.
"Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση της Κίνας είναι πολύ πιο διαφανής και αποφασιστική σε σύγκριση με το ξέσπασμα SARS, το οποίο επηρεάζει τόσο τη στατιστική σύγκριση όσο και το ρυθμό αντιμετώπισης του προβλήματος", κατέληξε ο Dalio.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης