Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ι. Χολίδης (καθ. Πολιτικής Οικονομίας): Υποχρέωση όλων η άσκηση ορθής πολιτικής που δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος

tags :
Ι. Χολίδης (καθ. Πολιτικής Οικονομίας): Υποχρέωση όλων η άσκηση ορθής πολιτικής που δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος
Άρθρο του  Ιωάννη Χολίδη,  Υπ. Διδάκτορα Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο bankingnews
«Η οικονομική πολιτική στην ολότητά της διαδραματίζει πολύ σπουδαίο ρόλο στην διαμόρφωση συνθηκών ευημερίας και κοινωνικής προόδου για τους πολίτες μιας κοινωνίας.
Αποτελεί έναν από τους βασικούς τροφοδότες του μηχανισμού της κοινωνικής ανέλιξης και συμβάλει αποτελεσματικά στην εμπέδωση κοινωνικής ειρήνης, όταν χρησιμοποιείται με τρόπο ορθολογικό και ασκείται με σύνεση, υπέρ του Δημοσίου Συμφέροντος.
Μια από τις σημαντικότερες συνιστώσες της οικονομικής πολιτικής είναι η άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής .
Οι περισσότεροι στο άκουσμα των λέξεων δημοσιονομική πολιτική και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τρομάζουμε και δυσπιστούμε, ενθυμούμενοι πάντα την σύνδεση των παραπάνω με την
λιτότητα και τους οργανισμούς που την υποστηρίζουν και την επιβάλλουν, όπως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ. Η σημασία όμως της δημοσιονομικής πολιτικής είναι
σπουδαιότερη στις περιόδους της ανόδου του οικονομικού κύκλου.
Οι λόγοι που κάνουν σπουδαία ως και εθνικά σημαντική την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική συνδέονται άρρηκτα με τις επενδύσεις, το χρέος γενικής κυβέρνησης, την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και μια σειρά άλλων παραγόντων που συνθέτουν το κρίσιμο πυρήνα άσκησης της οικονομικής πολιτικής.
Γιατί όμως θα πρέπει να προσέχουμε την δημοσιονομική πολιτική;
1) Η συνετή Δημοσιονομική πολιτική σε περιόδους οικονομικής μεγέθυνσης συμβάλει αποφασιστικά στην αύξηση των δημόσιων εσόδων.
Η λελογισμένη μισθολογική πολιτική στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με τον έλεγχο των δημόσιων δαπανών με έμφαση στις καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου συμβάλουν στην δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων ικανών να τροφοδοτήσουν πολιτικές που θα στηρίξουν δημόσιες επενδύσεις, βελτίωση υποδομών του κράτους, τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και βέβαια κοινωνική πολιτική με έμφαση στην Παιδεία και την Υγεία.
Όλα τα παραπάνω χωρίς την χρήση επιπλέον δανεισμού από της χρηματοπιστωτικές αγορές και χωρίς καμία επιβάρυνση του Δημοσίου χρέους.
2) Η σταθερή δημιουργία όχι μόνο πρωτογενών αλλά και δημοσιονομικών πλεονασμάτων ( δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι εκείνο που μας παρέχει την ικανότητα να καλύπτουμε εσωτερικές
ανάγκες και τόκους εξυπηρέτησης του χρέους με ίδιους πόρους) θα μας επιτρέψει με μια διατηρήσιμη ανάπτυξη να πετύχουμε σταθερή και ταχεία αποκλιμάκωση του Δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.
Αυτό για χώρες όπως η Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό, αφού θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αναγκών νέου δανεισμού και θα εξομαλύνει ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού και την
πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας.
Με μια λέξη καθίσταται ευκολότερη η εξυπηρέτηση του χρέους και ενισχύεται η βιωσιμότητα του.
3) Η προσέλκυση επενδύσεων σε παραγωγικούς τομείς τις οικονομίας σε ένα άκρως ανταγωνιστικό βαλκανικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον, στο οποίο οι βασικοί μας εμπορικοί εταίροι έχουν χαμηλότερο επίπεδο φορολογίας επιβάλλει την δημιουργία ανταγωνιστικής φορολογικής πολιτικής στα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό των ελαστικών δαπανων του Δημοσίου.
Η ύπαρξη αφορολόγητου σε συνδυασμό με την ύπαρξη πολλών έμμεσων φόρων ενισχύουν την φοροδιαφυγή και περιορίζουν τις δυνατότητες μείωσης του μη μισθολογικού κόστους
και του φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων, παράγοντες βασικοί σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων ζητημάτων που αποτελούν εργαλείο προσέλκυσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ).
4) Η Δημοσιονομική πολιτική μπορεί να αποτελέσει εργαλείο σημαντικό σε περιόδους καθολικού κύκλου της οικονομίας.
Η ύφεση σε μια οικονομία μπορεί να είναι αποτέλεσμα εξωγενών και ενδογενών παραγόντων, οπότε είναι μια περίοδο που οι επενδυτές περιορίζουν την δραστηριότητα τους και η χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας υποχωρεί αρκετά.
Επιπλέον, ο κρατικός δανεισμός μπορεί να σημειώσει επιδείνωση ως προς το τελικό επιτόκιο των ομολόγων εξαιτίας της ανησυχίας που μπορεί να δημιουργηθεί στους επενδυτές.
Η ύπαρξη, λοιπόν, δημοσιονομικών πλεονασμάτων εκείνη την στιγμή μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά την καταναλωτική και επενδυτική δαπάνη στην οικονομία.
Ουσιαστικά συμβάλλει στην άσκηση αντικυκλικής πολιτικής όταν πραγματικά χρειάζεται κάτι τέτοιο η οικονομία.
5) Η ορθή δημοσιονομική πολιτική αποτελεί εργαλείο εμπέδωσης και διαμόρφωσης κουλτούρας για τους πολίτες ενός κράτους.
Η δημιουργία πρωτογενών και δημοσιονομικών πλεονασμάτων αναδεικνύει το επίπεδο προνοητικότητας και εμπέδωσης σταθερότητας από την πλευρά της πολιτικής εξουσίας και των πολιτών. Βοηθά αποτελεσματικά στην δημιουργία κουλτούρας αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και συμβάλει στην κοινωνική πρόοδο μέσα από ένα μοντέλο λελογισμένου κέρδους μεταξύ
πολιτών και πολιτείας.
Είναι αδήριτη ανάγκη να γίνει κατανοητό από όλους τους πολίτες και πολιτικούς ότι η άσκηση ορθολογικής δημοσιονομικής πολιτικής που δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος και δεν θα υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών, είναι υποχρέωση όλων μας.
Θα πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος για να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης