Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενη πτώση στο ΧΑ -0,40% στις 939 μον. – Διεθνής ανησυχία για επιδημία και ΕΚΤ βελτιώνουν τα ομόλογα Ελλάδα 1,33%

tags :
Ελεγχόμενη πτώση στο ΧΑ -0,40% στις 939 μον. – Διεθνής ανησυχία για επιδημία και ΕΚΤ βελτιώνουν τα ομόλογα Ελλάδα 1,33%
Ο Γενικός Δείκτης μετά από επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, έκλεισε οριακά χαμηλότερα από τις 940 μονάδες
(upd16)Ελεγχόμενη πτώση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 939 μονάδες, καθώς τα βραχυπρόθεσμα κέρδη που έχουν δημιουργηθεί στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις στάθηκαν αφορμή για κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Αξιοσημείωτη, ήταν η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα ενώ απουσίασε και ο μεγάλος όγκος των προσυμφωνημένων συναλλαγών, όπως μας έχουν συνηθίσει το τελευταίο διάστημα.  

Από την άλλη, σημαντική βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές στο 1,33% και την Ιταλία στο 1,26%.
καθώς την έναρξη της διαδικασίας για την επανεξέταση της στρατηγικής για τη νομισματική πολιτική ανακοίνωσε η ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την πρόεδρο Christine Lagarde να εκτιμά ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020.

Εν τω μεταξύ, παγκόσμια ανησυχία και συναγερμό προκαλεί η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα με αποτέλεσμα οι ασιατικές αγορές να κλείνουν με ισχυρή πτώση, με τον δείκτη Shanghai στην Κίνα στο -2,75% ενώ συγκρατημένες είναι οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές.
Από την άλλη, η συντήρηση του ανοδικού κλίματος των τελευταίων συνεδριάσεων τροφοδοτείται από την αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Fitch στις 24 Ιανουαρίου 2020 όπου αναμένεται αναβάθμιση του outlook των προοπτικών της οικονομίας σε θετική από ουδέτερη  όπως επίσης και στην επικείμενη έκδοση 15ετούς ομολόγου που θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο - έναντι αρχικού σχεδίου για έκδοση 10ετούς – με  στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 1,95%.
Στα της αγοράς, στις τράπεζες, ήπια πτωτικά έκλεισαν Εθνική -0,95% και  Πειραιώς -0,91% ενώ κέρδη +1,5% κατέγραψε η Eurobank - στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες - ενώ με οριακή άνοδο έκλεισε η Alpha Bank +0,16%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Ελλάκτωρ -2,95%, Μυτιληναίος -1,47% και ΕΛΠΕ -1,30% ενώ έκλεισαν στα χαμηλά της ημέρας.
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών μετά τις επαφές που πραγματοποίησε η διοίκηση της Alpha Bank στο εξωτερικό με επίκεντρο το ομολογιακό Tier 2, ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. που θα εκδώσει την προσεχή εβδομάδα
Με βάσει τη συμπεριφορά των ομολόγων Tier 2 της Εθνικής και της Πειραιώς το επιτόκιο στο ομόλογο που θα εκδώσει η Alpha Bank θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 4,5%.
Ειδικότερα, το ομολογιακό Tier 2 της Εθνικής διαπραγματεύεται με επιτόκιο 4% από 8,25% που εκδόθηκε ενώ της Πειραιώς  διαπραγματεύεται  με επιτόκιο 6,75% από 9,75%.
Εν τω μεταξύ, ενώ οι ελληνικές τράπεζες με την εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής υλοποιούν σχέδια εμπροσθοβαρούς μείωσης των NPEs θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι τα NPEs συνεχίζουν να παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά με τις εγγυήσεις στα κύρια ομόλογα – senior bond – μειώνεται το ρίσκο στο μέσο σταθμισμένο ενεργητικό.
Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες θα τιτλοποιήσουν και θα εντάξουν στο σχέδιο Ηρακλής η Eurobank 7,5 δισεκ. η Alpha bank 12 δισεκ. η Εθνική 6 δισεκ. και η Πειραιώς 4 δισεκ. δηλαδή 30 δισεκ. ευρώ.
Από τα μοντέλα τιτλοποιήσεων που θα υπάρξουν μόνο δύο τράπεζες υιοθέτησαν τον μηχανισμό curve out δηλαδή μηχανισμό απόσχισης η Eurobank και η Alpha bank ενώ Εθνική και Πειραιώς επέλεξαν την στρατηγική των τιτλοποιήσεων χωρίς απόσχιση δραστηριοτήτων σε καλή και κακή τράπεζα.
Σημαντική βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,34%, ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,27% με το μεταξύ spread στις 7 μονάδες βάσης.  
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 121 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 4768 μονάδες βάσης από 4553 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,50% και τον Γενικό Δείκτη -33% ακολουθώντας την πτώση των διεθνών αγορών.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης, με πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,34% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,71%
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 881,10 μονάδες με οριακή άνοδο +0,17%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,40% στις 939 μονάδες έχοντας υψηλό στις 942,08 μονάδες και χαμηλό στις 936,19 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 20,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,38 εκατ. ευρώ και όγκο 1,46 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 906 χιλ. ευρώ, η Alpha Bank 250 χιλ. τεμάχια αξίας 466 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 191 χιλ. τεμάχια αξάις 624 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 20 χιλ. τεμάχια αξίας 385 χιλ. ευρώ.

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 939 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 930 μονάδες και ακολουθούν οι 920, 900 και οι 880 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 945 μονάδες και ακολουθούν οι 950 και οι 970 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 881 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 885-890 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 930 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη οι 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες και η ζώνη των 820- 830 μονάδων

Τραπεζικά νέα

Για  ενδεχόμενο να επηρεαστούν τα κεφάλαια των τραπεζών με το επιβαρυντικό ποσό των 300 εκατ ευρώ προειδοποίησαν οι τράπεζες το Υπουργείο Οικονομικών αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα επιστρέψει στα πιστωτικά ιδρύματα τους φόρους από τους τόκους των ομολόγων που παρακρατήθηκαν στην πηγή καθώς οι ίδιοι αυτοί τόκοι ήδη αντιμετωπίστηκαν ως έσοδα στους ισολογισμούς τους.
Το θέμα αυτό συζήτησαν οι τράπεζες και με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.
Κοντά στα 300 εκατ. ευρώ (ίσως κάτι λιγότερο αλλά πάντως περίπου σε αυτό το επίπεδο) αναμένεται να επιβαρυνθούν τα κεφάλαια των τραπεζών αν δεν επιστραφούν στα πιστωτικά ιδρύματα οι παρακρατηθέντες φόροι από τους τόκους των ομολόγων.
Πρόκειται για τα πιστωτικά υπόλοιπα των τραπεζών όπως αυτά ορίζονταν από το Ν. 4046/2012. Παρά το γεγονός πως το θεσμικό πλαίσιο άλλαξε και  έτσι οι τράπεζες φορολογούνται όπως οι λοιπές επιχειρήσεις, η ΑΑΔΕ σύμφωνα με τις σχετικές υπομνήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων δεν προχώρησε στην επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων που αφορούν το έτος 2013 και οι οποίοι κινδυνεύουν με παραγραφή.
Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πάντως πως οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται για μια ρύθμιση όμως υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες προερχόμενες και από την πλευρά των τραπεζών.

Η επικαιρότητα

Παγκόσμια ανησυχία και συναγερμό προκαλεί η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα, όπου έχουν ήδη καταγραφεί 17 θάνατοι και 617 κρούσματα.
Η πόλη Ουχάν των 11 εκατομμυρίων κατοίκων τέθηκε από σήμερα Πέμπτη 23/1 σε καραντίνα, καθώς οι τοπικές αρχές αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μεταφοράς, το κλείσιμο του αεροδρομίου και των σιδηροδρομικών σταθμών για τους ταξιδιώτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν από την πόλη, συνιστώντας παράλληλα στους κατοίκους να μην φύγουν από την πόλη χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.
Την αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών ζήτησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar, ο οποίος υποστήριξε πως η Ελλάδα πρέπει να κινητοποιηθεί ώστε να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu ο Akar είπε ότι το να εξοπλίζει η Ελλάδα τα 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου που βάσει των διεθνών συμφωνιών πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως οι κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο και στη Λιβύη θα συνεχιστούν, όπως και η μάχη κατά της τρομοκρατίας, πάντα στο πλαίσιο σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών.
Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ ο Akar τις απέδωσε στο ότι η Τουρκία είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις και στο ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.
Την έναρξη της διαδικασίας για την επανεξέταση της στρατηγικής για τη νομισματική πολιτική ανακοίνωσε η ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την πρόεδρο Christine Lagarde να εκτιμά ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2020.
Η Lagarde απηύθυνε νέα έκκληση στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για ανάληψη δράσης, ενώ υπογράμμισε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εμπορικές διαμάχες επηρεάζουν την οικονομία της Ευρωζώνης ενώ εκτίμησε ότι η υπογραφή της Πρώτης Φάσης μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας, έχει περιορίσει το ρίσκο.
Η Lagarde χαρακτήρισε αποτελεσματικό μέτρο τα αρνητικά επιτόκια, εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία της για τα χαμηλά επιτόκια, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι της παρούσης, καθώς προέχει η τόνωσης της ανάπτυξης.
Στις 29 Ιανουαρίου 2020 θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο E. Macron στο Παρίσι, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.
Ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί σε εκδήλωση του ελληνογαλλικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, ενώ θα τον συνοδεύσουν μέλη της κυβέρνησης και αρκετές επιχειρηματικές αποστολές.
Εν τω μεταξύ ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ de Guindos θα βρεθεί στις 3 Φεβρουαρίου στην Αθήνα σε παρουσίαση και με βάση πληροφορίες θα αναφερθεί στις προκλήσεις της οικονομίας της ευρωζώνης αλλά της Ελλάδος.
Θα αναγνωρίσει την πρόοδο αλλά θα επικεντρωθεί και στις βασικές προκλήσεις της Ελλάδος ενώ θα εστιάσει και στις τράπεζες και στα NPEs.
O επικεφαλής του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών A. Enria θα επισκεφθεί την Ελλάδα στις 6 Μαρτίου όπου θα είναι ομιλητής στο Συνέδριο των Δελφών.
Ο Enria ξεκάθαρα θα εστιάσει στα NPEs των ελληνικών τραπεζών και θα αναλύσει την επόμενη ημέρα μετά το πρώτο κύμα εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης των τραπεζών.
Κοντά στις πολιτικές της επιδιώξεις προσπαθεί η κυβέρνηση να μεταφέρει το βάρος της 5ης αξιολόγησης, που ξεκίνησε χθες σε επίπεδο επικεφαλής και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, μέσα από ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων.
Η συγκεκριμένη αξιολόγηση, μολονότι δεν συνδέεται με αποφάσεις για το ελληνικό χρέος (εκταμιεύσεις κερδών από ANFA’s, SMP’s), έχει αυξημένη βαρύτητα για τις προτεραιότητες που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο και οι οποίες είναι: η αξιοποίηση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα για ώριμες επενδύσεις, στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τη δυνατότητα μεταφοράς της υπέρβασης από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ισχυρές πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Με ισχυρές πιέσεις έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (23/1) οι αγορές της Ασίας, απόρροια της έντονης ανησυχίας για τη ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στην Κίνα
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,98%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -2,75% στις 2976,53 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,52% στις 27909,12 μονάδες.

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με έντονη την ανησυχία για τη ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στην Κίνα Στο επίκεντρο βρίσκεται και η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία ξεκινά τη διαδικασία για την επανεξέταση της στρατηγικής της για τη νομισματική πολιτική ενώ διατήρησε αμρτάβλητα τα επιτόκια.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,70%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,50%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,045%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,65%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο -0,40%, ο S&P στο -0,30%, ο Nasdaq στο -0,10% ενώ απώλειες -0,55 καταγράφει το ETF GREC (10,01 δολ.)

Μεικτή εικόνα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Ανοδικά έκλεισαν Eurobank και Alpha Bank ενώ ήπια πτωτικά Eθνική και Πειραιώς.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,02 ευρώ, με πτώση -0,95%, με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8550 ευρώ με άνοδο +0,16% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,86 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,26 ευρώ με πτώση -0,91% με όγκο 536 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9135 ευρώ, με άνοδο +1,50%, με όγκο 6,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,39 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,31 ευρώ, με πτώση -0,76% και με κεφαλαιοποίηση 585 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3800 ευρώ, με πτώση -2,56% και όγκο 285 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 175 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,50 ευρώ, με άνοδο +0,52% και κεφαλαιοποίηση 308 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση, κατέγραψαν Ελλάκτωρας, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ..
Στον αντίποδα, με οριακή άνοδο έκλεισαν μόνον οι ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Φουρλής και ΔΕΗ.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,69 ευρώ, με άνοδο +0,46%, με την κεφαλαιοποίηση στα 12,09 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,78 ευρώ, με πτώση -0,72% και αποτίμηση 6,61 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,1960 ευρώ με άνοδο +0,05% και αποτίμηση 973 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,43 ευρώ, με πτώση -0,82% και κεφαλαιοποίηση 564 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,70 ευρώ με πτώση -0,68% και αποτίμηση 3,76 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,00 ευρώ, με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,35 ευρώ με πτώση -1,30% και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισει στα 20,28 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,07 ευρώ με πτώση -1,47% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 19,27 ευρώ, με πτώση -0,67% και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,53 ευρώ, με άνοδο +0,53% και κεφαλαιοποίηση 802 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,80 ευρώ, με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση στα 300 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25)έκλεισε στα 0,1088 ευρώ, με πτώση -1,09% και κεφαλαιοποίηση 102 εκατ. ευρώ.

Μεγάλη βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,33%, με την Ιταλία 1,26% το spread 7 μ.β.

Μεγάλη βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα απόρροια των ανησυχιών για την επιδημία που μαστίζει την Κίνα αλλά και την αναθεώρηση της στρατηγικής της ΕΚΤ.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει οριστικά.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,33% από 1,155% πρόσφατα  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,26%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,33% με το αμερικανικό 10ετές 1,74% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 91 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,61 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,14% με απόδοση αγοράς 0,16% και απόδοση πώλησης 0,12%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,81 μονάδες βάσης και απόδοση 0,23%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,46 μονάδες βάσης και απόδοση 0,44% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,59% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση 0,86%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,40  μονάδες βάσης και απόδοση 1,20% με απόδοση αγοράς 1,22% και απόδοση πώλησης 1,18%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,78 μονάδες βάσης και απόδοση 1,32% με απόδοση αγοράς 1,33% και απόδοση πώλησης 1,31%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 125,04 μονάδες βάσης και απόδοση 1,73%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 128,03 μονάδες βάσης και απόδοση 2,03%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 134,23 μονάδες βάσης και απόδοση 2,22%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 162 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.768 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,21% ή 121 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Ανάκαμψη στην Ιταλία  

Σημαντική βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία λόγω των ανησυχιών για την επιδημία στην Κίνα αλλά και της αναμενόμενης αλλαγής πολιτικής της ΕΚΤ καθώς θα αναθεωρήσει τους στόχους για τον πληθωρισμό.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 23 Ιανουαρίου 2020 στο 1,26%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/1/2020 στο -0,29% με υψηλό 0,7580% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,42 με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,37% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,26% και με ιστορικό χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,69%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης