Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Carnegie Endowment for International Peace: Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον κορυφαίο Ιρανό στρατηγό… και το Ιράν χτύπησε έρημες βάσεις – Δεν θα σταματήσει εδώ

tags :
Carnegie Endowment for International Peace: Οι ΗΠΑ σκότωσαν τον κορυφαίο Ιρανό στρατηγό… και το Ιράν χτύπησε έρημες βάσεις – Δεν θα σταματήσει εδώ
Θα μπορούσαν να υπάρξουν μυστικές ή τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή ή αλλού
Η απειλή ανατροπών από το Ιράν θα μπορούσε να συνεχιστεί για χρόνια και μπορεί να έρθει υπό τη μορφή συγκεκαλυμμένης ή διπλωματικής δράσης, ανέφερε ο Jarrett Blanc, αναλυτής στο Carnegie Endowment for International Peace.
Μάλιστα προειδοποίησε για μια "περαιτέρω, εμφανή χτυπήματα", ανάλογα με την απάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump.
Μετά από την αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ που σκότωσε τον ανώτατο διοικητή της Τεχεράνης Qasem Soleimani την περασμένη εβδομάδα, η Τεχεράνη πυροδότησε περισσότερους από δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους σε βάσεις που στεγάζουν αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Javad Zarif, έγραψε στο Twitter ότι το Ιράν «έλαβε αναλογικά μέτρα αυτοάμυνας».
Αλλά ο Blanc δήλωσε ότι αυτό είναι απίθανο να είναι το τέλος των αντιποίνων του Ιράν.
«Νομίζω ότι είναι σχεδόν αδιανόητο ότι αυτό είναι το τέλος της αντίδρασης του Ιράν», είπε.
"Μπορεί να είναι το τέλος της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης του Ιράν, ίσως να είναι το τέλος των εμφανών αντιδράσεων του Ιράν, αλλά νομίζω ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν δράσεις από το Ιράν, είτε αυτή είναι συγκεκαλυμμένη είτε διπλωματική μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα", δήλωσε ο Blanc.
Μην αγνοηθεί η διάσταση ότι οι ΗΠΑ σκότωσαν τον κορυφαίο ιρανό στρατηγό και το μόνο που έχει κάνει ο Ιράν είναι να χτυπήσει την έρημο.
Αυτή η διάσταση αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ότι θα υπάρξει μια περαιτέρω, εμφανής απάντηση από το Ιράν.
Υπάρχει ένας "τεράστιος αριθμός" κατευθύνσεων που μπορεί να πάρει το Ιράν, εκτίμησε ο Blanc.
"Μπορούν σίγουρα να κάνουν τη δική τους απόπειρα δολοφονίας.
Θα μπορούσαν να υπάρξουν μυστικές ή τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή ή αλλού. "
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να συνεχίσει να πιέζει την ιρακινή κυβέρνηση να εξαναγκάσει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη χώρα, αν και δεν έχει ληφθεί "τελική απόφαση".
Βέβαια, ο ίδιος αποκλείει το ενδεχόμενο να δούμε έναν πλήρη πόλεμο των ΗΠΑ με το Ιράν.
"Εάν περάσουν από ολόκληρη αυτή τη διαδικασία και λάβουν αυτή την απόφαση, νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να φύγουν", δήλωσε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το τέλος της στρατιωτικής εμπλοκής και παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ.
"Οι Ιρανοί έχουν τώρα μια ευκαιρία να εξαναγκάσουν τις ΗΠΑ καινα εκμεταλλευτούν πιθανώς αυτή την ευκαιρία", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης