Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι 10 επενδύσεις που σημάδεψαν το διάστημα 2010 με 2019 – Οι αλλαγές που έφεραν στις αγορές

Οι 10 επενδύσεις που σημάδεψαν το διάστημα 2010 με 2019 – Οι αλλαγές που έφεραν στις αγορές
Από τους τεχνολογικούς γίγαντες έως τα μηδενικά επιτόκια, υπάρχουν 10 επενδύσεις που άλλαξαν όχι μόνο τις αγορές αλλά και την καθημερινότητα
Στις 10 επενδύσεις ή τρόπους επένδυσης που άλλαξαν εξ ολοκλήρου τον τρόπο λειτουργίας των αγορών αλλά και τις διαθέσεις των επενδυτών από το 2010 έως και σήμερα, αναφέρεται ανάλυση του πρακτορείου Reuters.
Η πρώτη 10ετία του 2010 ξεκίνησε με μία χρηματοπιστωτική κρίση και φαίνεται να κλείνει με μία επανάσταση στον χρηματοοικονομικό κλάδο, βασικό συστατικό της οποίας είναι η χρήση της υψηλής τεχνολογίας.

1. FAANG – Οι πέντε μετοχές που σημάδεψαν την 10ετία
Image
Εάν ήταν… κράτος, θα ήταν το πέμπτο μεγαλύτερο από πλευράς οικονομικής παραγωγής, μεγαλύτερο από τη Βρετανία και σχεδόν ίδιο με τη Γερμανία.
Με αξία κεφαλαιοποίησης 3,9 τρισ. δολαρίων (από 100 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο του 2010), οι τεχνολογικοί γίγαντες Facebook, Amazon.com, Apple, Netflix και Google (FAANG), δεν έχουν καταγράψει μία από τις μακροβιότερες πορείας ανόδου αλλά έχουν αλλάξει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι δουλεύουν, ψωνίζουν, διαβάζουν ειδήσεις και χαλαρώνουν.
Οι μετοχές των FAANGs αντιστοιχούν στο 7% του παγκόσμιου δείκτη MSCI Global Equity Index από 1,6% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2010.
Ένας επενδυτής που τοποθέτησε το ποσό των 25.000 δολαρίων στη μετοχή του Netflix το 2009 σήμερα έχει «δει» τα κέρδη του να φθάνουν στο ένα εκατ. δολάρια.
Και ακόμη και εάν θεωρείται ότι οι πέντε πρωτοπόροι έχουν αρχίσει να υποχωρούν, τη θέση τους καταλαμβάνουν νέα αστέρα.
Πρόκειται για τις κινεζικές Baidu, Alibaba και Tencent (με τους αναλυτές να τις αποκαλούν BAT) αλλά και εταιρείες όπως οι Uber, Airbnb και Deliveroo.
Το βέβαιο είναι ότι ο κόσμος έχει αλλάξει για πάντα.

2. Πληρώνοντας για να δανειστείς
Image
Ένα βασικό χαρακτηριστικό των χρόνων που ακολούθησαν τη διετία της κρίσης 2008 – 2009 ήταν η μείωση των επιτοκίων και η υποχώρηση του κόστους δανεισμού των κρατών κάτω από το 0%, πιθανώς για πρώτη φορά στην ιστορία.
Το κόστος δανεισμού για τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, βάσει των 10ετών ομολόγων έχει υποχωρήσει από 200 έως 400 μονάδες βάσης κατά τη διάρκεια της 10ετίας.
Ομόλογα αξίας σχεδόν 12 τρισ. δολαρίων έχουν αρνητικές αποδόσεις, αντιστοιχώντας στο 25% των ομολόγων που διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή στις αγορές.
Βασικός παράγοντας που οδήγησε σε αυτήν την πορεία, τα μηδενικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, αλλά και τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα assets που έχει στην κατοχή της η Τράπεζα της Ιαπωνίας αξίζουν περισσότερο από το συνολικό ΑΕΠ της χώρας.
Ο ισολογισμός της ΕΚΤ αντιστοιχεί στο 25% της ετήσια οικονομικής παραγωγής της Ευρωζώνης, έχοντας διπλασιαστεί σε σύγκριση με το επίπεδο που βρίσκονταν πριν από μία δεκαετία.

3. Τα… αιωνόβια ομόλογα
Image
Με τα επιτόκια να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο και τους επενδυτές να αναζητούν απεγνωσμένα αποδόσεις, τα ομόλογα με πολύ μεγάλη περίοδο ωρίμανσης έκαναν την εμφάνισή τους.
Το 2010 υπήρχαν πολύ λίγα ομόλογα που έληγαν μετά από έναν… αιώνα, όμως την αρχή έκανε το Μεξικό, καθώς εξέδωσε ένα ομόλογο, αξίας ενός δις. δολαρίων, με λήξη το 2110, ενώ το ακολούθησαν ΗΠΑ, βρετανικά πανεπιστήμια, Ιρλανδία, Βέλγιο, Αυστρία, δήμοι των ΗΠΑ αλλά και εταιρείες όπως οι Coca-Cola και Petrobras.
Ακόμη και η κατά συρροή χρεοκοπημένη Αργεντινή εξέδωσε ομόλογο με λήξη το 2117!.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.400 ομόλογα που λήγουν μετά από έναν αιώνα, με την αξία τους να αποτιμάται στα 170 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.
Έχουν, βέβαια, εντελώς διαφορετική πορεία.
Το 100ετές ομόλογο της Αργεντινής έχει χάσει πλήρως την αξία του, ενώ το αντίστοιχο της Αυστρίας έχει ενισχυθεί άνω του 60%.

4. Κρυπτονομίσματα
Image
Το 2010 το Bitcoin ήταν μία «ιδέα» που τη γνώριζαν πολύ λίγοι.
Μετά από μία 10ετία τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για χρηματοδότηση, για επιχειρήσεις, ακόμη και στην πολιτική.
Οι αγορές κρυπτονομισμάτων –που δεν υπήρχαν το 2010 – σήμερα αποτιμώνται στα 200 δισ. δολάρια, ενώ έφθασαν στα 815 δισ. δολάρια όταν το bitcoin βρέθηκε στο ζενίθ του.
Ας μην ξεχνάμε ότι από τα τρία σεντς του δολαρίου που άξιζε όταν πρωτοεμφανίστηκε, το bitcoin έφθασε έως και τα 20.000 δολάρια, ενώ το τελευταίο διάστημα αποτιμάται στα 7.500 δολάρια.
Σύμφωνα με την Coin Metrics πριν από μία 10ετία υπήρχαν μόλις 130 ενεργές διαδικτυακές πύλες bitcoin, ενώ αυτή τη στιγμή φθάνουν στις 750.000.

5. Επιθετική Vs παθητικής επενδυτικής τακτικής
Image
Μερικές φορές είναι καλύτερο να είναι… παθητικός.
Για παράδειγμα όποιος επέλεξε να «διασχίσει» την έκρηξη των μετοχικών αποτιμήσεων μέσω ενός ETF (Exchange Trading Fund) το οποίο παρακολουθεί την πορεία του S&P 500 αυτή τη στιγμή έχει απολαύσει μία απόδοση 200%!
Ταυτόχρονα η αξία των ETFs έχει φθάσει στα επτά τρισ. δολάρια από δύο τρισ. δολάρια που ήταν το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της ETFGI.
Παράλληλα το γεγονός ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι προμήθειες των διαχειριστών ETFs, καθιστά την επένδυση ακόμη πιο ελκυστική.

6. Επενδύοντας στο κλίμα
Image
Με δεδομένο ότι –σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό – βιώσαμε τα τέσσερα πιο καυτά έτη στην ιστορία της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας είναι αρκετό για να αυξήσει την ευαισθησία για το κλίμα.
Όλο και περισσότερα funds μειώνουν την έκθεσή του σε ρυπογόνες βιομηχανίες, στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με την Global Sustainable Investment Alliance αυτή τη στιγμή οι επενδύσεις που χαρακτηρίζονται ως «πράσινες» αποτιμώνται στα 30 τρισ. δολάρια, δηλαδή είναι διπλάσιες σε σχέση με το 2011.
Η πρώτη έκδοση «πράσινου» ομολόγου έγινε το 2007, ενώ το 2019 οι συνολικές εκδόσεις αυτού του είδους των ομολόγων ξεπέρασαν τα 200 δισ. δολάρια.

7. Shale Oil
Image
Το shale oil ήταν αυτό που άλλαξε εντελώς την εικόνα των ΗΠΑ.
Αυτή τη στιγμή έχουν καταστεί ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου, με ημερήσια παραγωγή 12,5 εκατ. βαρελιών, δηλαδή διπλάσια σε σύγκριση με το 2010.
Οι παραγωγή shale πετρελαίου ξεπέρασε τα εννέα εκατ. βαρέλια ημερησίως, από κάτι λιγότερο από ένα εκατ. που ήταν το 2010, καθιστώντας τις ΗΠΑ εξαγωγέα πετρελαίου για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια.

8. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Image
Έχοντας βιώσει πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, η αυτοκινητοβιομηχανία ήρθε αντιμέτωπη και με τα ηλεκτρικά μοντέλα.
Το 2010 η κατασκευάστρια αυτοκινήτων κινούμενων με ηλεκτρικές μπαταρίες, Tesla προχώρησε σε αρχική δημόσια εγγραφή.
Τότε η μετοχή της αποτιμήθηκε στα 17 δολάρια, ενώ σήμερα είναι στα 380 δολάρια.
Έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή της επόμενης γενιάς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Οι εταιρίες που κατασκευάζουν ηλεκτρικές μπαταρίες ανθίζουν και η ζήτηση για λίθιο εκτιμάται ότι θα τριπλασιαστεί έως το 2025.
Αν και οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν είναι εντυπωσιακές, αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αποτελούν το μέλλον.

9. Οι μηχανές… επενδύουν
Image
Όπως είναι φυσικό η τεχνολογία έφθασε και στα ίδια τα χρηματιστήρια.
Πριν από 10 χρόνια οι dealers αγόραζαν και πουλούσαν μετοχές για τους πελάτες τους και για τις τράπεζες.
Σήμερα το ηλεκτρονικό trading αντιστοιχεί στο 90% των συνολικών συναλλαγών κάποιων επενδύσεων.
Οι περίφημοι «αλγόριθμοι», δηλαδή προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που έχουν συγκεκριμένες εντολές, φέρουν σε πέρας συναλλαγές με ταχύτητες που δεν μπορεί να επιτύχει ο άνθρωπος.
Σαφέστατα πριν από μία 10ετία δεν υπήρχαν.
Σήμερα κυριαρχούν, κυρίως στην αγορά συναλλάγματος, αλλά ταυτόχρονα προκαλούν και προβλήματα, όπως τα περίφημα «flash crashes» των αγορών (σ.σ.: οι εξαιρετικά έντονες και απότομες διακυμάνσεις των τιμών των assets κάθε είδους).
Οφείλονται σε «αλγόριθμους» οι οποίοι έχουν προγραμματιστεί να… σταματούν κάθε δραστηριότητα όταν υπάρχει έντονη μεταβλητότητα σε μία αγορά.

10. Μαριχουάνα
Image
Η μαριχουάνα μετακόμισε από τους δρόμους στις… αγορές.
Η πρώτη μετοχή εταιρείας παραγωγής μαριχουάνας, της Tilray ξεκίνησε να διαπραγματεύεται στον Nasdaq το 2018.
Καθώς έχουν περάσει 18 μήνες από όταν ο Καναδάς νομιμοποίησε τη χρήση μαριχουάνας, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Πάντως υπήρξαν και μία «φούσκα» που χαρακτήρισε τις αγορές, με επενδύσεις άνω των 30 δισ. δολαρίων να έχουν γίνει…καπνός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης