Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Η Ελλάδα ακόμα αναζητά ένα σταθερό μονοπάτι ανάπτυξης - Αδύναμες οι τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία

tags :
ING: Η Ελλάδα ακόμα αναζητά ένα σταθερό μονοπάτι ανάπτυξης - Αδύναμες οι τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία
Ο Μητσοτάκης έχει καταλάβει τις προκλήσεις για την ανάκαμψη των επενδύσεων
Η ελληνική οικονομία έχει καταβάλει υψηλό οικονομικό και κοινωνικό τίμημα για τις συνέπειες της κρίσης χρέους, αλλά ανακάμπτει, αν και με χαμηλή ταχύτητα.
Αυτό διαπιστώνει η ING στην τελευταία ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greece: Still in search of a stable growth pattern" (Η Ελλάδα ακόμα αναζητά για ένα σταθερό μονοπάτι ανάπτυξης), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, και στην οποία η ολλανδική τράπεζα εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει σε ρυθμό ανάπτυξης την ευρωζώνη.
Τα στοιχεία για την ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 υποδηλώνουν ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αναζητά ένα πιο υγιές μοτίβο ανάπτυξης.
Η σαφώς ισχυρή ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών δεν έχει ακόμη αποτυπωθεί στα στοιχεία της εγχώριας ζήτησης, είτε πρόκειται για ιδιωτική κατανάλωση είτε για ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου.
Η μετάβαση της ανάπτυξης από τις εξαγωγές στην εγχώρια ζήτηση αποδείχθηκε βραχύβια και οι τελευταίες επιδόσεις το επιβεβαιώνουν.
Image

Οι εξαγωγές αψηφούν τις εξωτερικές αναταραχές

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ελληνικό ΑΕΠ διευρύνθηκε κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση σε εποχικά διορθωμένους όρους και κατά 2,3% ετησίως σε μη εποχικά διορθωμένους όρους.
Όπως και στο 2ο τρίμηνο, ο κύριος μοχλός ήταν οι καθαρές εξαγωγές, λόγω των ισχυρών εξαγωγικών επιδόσεων και της ήπιας αύξησης των εισαγωγών.
Το τελευταίο πιθανότατα ακολούθησε το χαμηλό σχηματισμό παγίου κεφαλαίου και την αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως "αινιγματικό μοτίβο", δεδομένου ότι εξακολουθούν να υφίστανται παγκόσμιες προκλήσεις που βαρύνουν τις διεθνείς εμπορικές ροές.
Εξετάζοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, θα περίμενε κανείς ισχυρότερα δεδομένα για την κατανάλωση, αλλά ο υψηλότερος βαθμός απασχόλησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα μπορούσε να εξαλείψει τον θετικό αντίκτυπο της αύξησης του κατώτατου μισθού και της επιβράδυνσης του πληθωρισμού από το ΦΠΑ στο διαθέσιμο εισόδημα.
Η διαμόρφωση του πάγιου κεφαλαίου παραμένει το αδύναμο σημείο της ελληνικής εικόνας και η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να γνωρίζει καλά τη σημασία της.
Με ανεπαρκείς πόρους για την ανάκαμψη των επενδύσεων στην εγχώρια αγορά, ο Μητσοτάκης φαίνεται να απευθύνεται σε ξένους επενδυτές.
Το μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε πρόσφατα με τον Κινέζο πρόεδρο Xi, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά είναι ένα παράδειγμα.
Image

Φορολογικές περικοπές για την προώθηση της κατανάλωσης, αλλά τι γίνεται με τις επενδύσεις;

Όπως υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να εφαρμόσει τα σχέδια φορολογικών περικοπών του, σε ορισμένες περιπτώσεις αντίθετα με τις συστάσεις των πιστωτών.
Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων μέτρων, περικοπές στον συντελεστή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τα νοικοκυριά με παιδιά και μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με την ING αναμένει ότι η συνδυασμένη επίδραση των φορολογικών περικοπών και η συνεχιζόμενη βελτίωση στο μέτωπο της απασχόλησης θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά τη διάρκεια του 2020.
Ωστόσο, εμφανίζεται λιγότερο σίγουρη ότι θα είναι εξίσου αποτελεσματικοί στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς ενδέχεται να υποφέρουν από την αναιμική δυναμική των τραπεζικών πιστώσεων (οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται από μεγάλο φορτίο μη εξυπηρετούμενων δανείων) και από την ελλιπή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ολοκλήρωση των οποίων θα παραμείνει μια δύσκολη πρόκληση για την κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Η δημοσιονομική πειθαρχία συνεχίζεται

Προς το παρόν, η δημοσιονομική εικόνα ακολουθεί την αναμενόμενη πορεία μετά το πρόγραμμα.
Τα στοιχεία για το πρωτογενές ισοζύγιο που ανακοινώθηκαν μέχρι τον Οκτώβριο υποδεικνύουν ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει και πάλι το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ αυτό το έτος, ενώ το σχέδιο προϋπολογισμού το έχει στο 3,7% για το 2020.
Όπως αναμενόταν, η νέα ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μην αμφισβητήσει τους στόχους μετά το πρόγραμμα το 2020.
Θα μπορούσε όταν θα συζητήσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2021, αλλά η ING αναμένει ότι αυτό θα συμβεί με εποικοδομητικό τρόπο.
Η δέσμευση στη δημοσιονομική πειθαρχία φαίνεται να αναγνωρίζεται τόσο από τις αγορές όσο και από τους επίσημους δανειστές.
Τα spread των 10ετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου μειώθηκαν κατά περίπου 100 μονάδες βάσης από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης του Μητσοτάκη.
Με τη συναίνεση του ESM, το Νοέμβριο, η Ελλάδα επέστρεψε περίπου 2,7 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο δάνειο του ΔΝΤ, το οποίο χορηγήθηκε με πολύ χειρότερους όρους των επιτοκίων από ό, τι τα δάνεια του ESM.
Στην ίδια γραμμή, στις 5 Δεκεμβρίου, η Eurogroup αποφάσισε να επιστρέψει τα κέρδη που πραγματοποίησαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από συμμετοχές σε κρατικούς ομολογιακούς τίτλους στο πλαίσιο των προγραμμάτων SMP και ANFA.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης