Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο 5% μειώνει τον στόχο για τα NPEs η ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες ή μείωση 64 δισ. – Κεφαλαιακά επώδυνο το β΄ κύμα εξυγίανσης

Στο 5% μειώνει τον στόχο για τα NPEs η ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες ή μείωση 64 δισ. – Κεφαλαιακά επώδυνο το β΄ κύμα εξυγίανσης
Τα δύσκολα για τις ελληνικές τράπεζες είναι εμπρός ο πυρήνας του προβλήματος είναι αυτά τα 28 δισεκ. NPEs που θα απαιτήσουν σημαντικά κεφάλαια
Στην επί τα χείρω αναθεώρηση των στόχων για την μείωση των NPEs θα προβεί η ΕΚΤ καθώς με βάση πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να έχουν προβληματικά ανοίγματα στο 5% από 43% της τρέχουσας περιόδου.
Σε απόλυτα μεγέθη θα πρέπει τα 74 με 75 δισεκ. NPEs να μειωθούν στα 8 με 9 δισεκ. ευρώ στην επόμενη 2ετία ή μείωση 64 δισεκ. ευρώ.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα για να μειωθούν τα NPEs κατά 64 δισεκ. θα πρέπει να δαπανηθούν σχεδόν 9 με 10 δισεκ. ευρώ.
Στο stress tests του Ιουλίου 2020 θα πρέπει να τονιστεί ότι θα αναφέρεται ειδικά στο δυσμενές σενάριο των ελληνικών τραπεζών οπότε εύλογα γεννώνται τα εξής βασικά ερωτήματα
1)Οι τράπεζες μπορούν να υλοποιήσουν και δεύτερο κύμα μείωσης των προβληματικών τους ανοιγμάτων χωρίς σημαντική επίδραση στα κεφάλαια;
2)Οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια για να μπορέσουν να υλοποιήσουν και ολοκληρώσουν το δεύτερο κύμα εξυγίανσης τους και παράλληλα να αναπτυχθούν;
Είναι προφανές όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 9 δισεκ. κεφάλαια με την εξής κατανομή Πειραιώς 4 δισεκ. Alpha bank 2 δισεκ. Εθνική 1,5 δισεκ. και Eurobank 1,5 δισεκ. ευρώ.
Τα κεφάλαια σε ποσοστό 30% θα μπορούσαν να καλυφθούν από νέες ομολογιακές εκδόσεις tier 2 αλλά στην πράξη θα καταστεί μονόδρομος η υλοποίηση αυξήσεων κεφαλαίου.
Οι ελληνικές τράπεζες για να φθάσουν στο 5% τα NPEs κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει και για άλλες τράπεζες στην Νότια Ευρώπη θα πρέπει να ολοκληρώσουν το πρώτο κύμα εξυγίανσης με την Eurobank που τιτλοποιεί 9,5 δισεκ. NPEs, η Alpha bank 12 δισεκ. η Εθνική θα φθάσει στα 8 δισεκ. 5 δισεκ. στεγαστικά NPEs και 3 δισεκ. μικρομεσαίων επιχειρήσεων NPEs και η Πειραιώς που έχει ανακοινώσει 4 δισεκ. αλλά θα φθάσει στα 6 δισεκ. NPEs.
Το πρώτο κύμα εξυγίανσης αφορά προβληματικά ανοίγματα 35,5 δισεκ. ευρώ.
Δηλαδή από τον στόχο μείωσης των NPEs κατά 64 δισεκ. θα έχουν μειωθούν τα 35,5 δισεκ. και θα απομένουν άλλα 28 δισεκ. ευρώ προβληματικά δάνεια.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι για τα 28 δισεκ. NPEs η μείωση είναι υπερβολικά δύσκολη γιατί δεν υπάρχουν επαρκείς προβλέψεις.
Εκτιμάται ότι για τα 28 δισεκ. οι τράπεζες θα χρειαστούν άνω των 5 ή 6 δισεκ. νέων κεφαλαίων καθώς ο δείκτης coverage ratio NPEs ο δείκτης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις θα έχει επίσης μειωθεί.
Άρα για την εξυγίανση των τραπεζών θα απαιτηθούν 2 μεγάλα κύματα, το πρώτο βρίσκεται σε εξέλιξη περίπου 35,5 δισεκ. NPEs αλλά θα απαιτηθεί και δεύτερο κύμα 28 δισεκ. NPEs ώστε οι τράπεζες να φθάσουν σε μέσους όρους στο 5% τα προβληματικά ανοίγματα.
Τα δύσκολα για τις ελληνικές τράπεζες είναι εμπρός ο πυρήνας του προβλήματος είναι αυτά τα 28 δισεκ. NPEs που θα απαιτήσουν σημαντικά κεφάλαια.
Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι επενδυτές θα πρέπει να μειώσουν τον πήχη των προσδοκιών τους για το ορατό μέλλον ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης