Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαμόα: Σχεδόν το 90% των κατοίκων εμβολιάστηκε για την ιλαρά, μετά τον θάνατο 65 ανθρώπων

Σαμόα: Σχεδόν το 90% των κατοίκων εμβολιάστηκε για την ιλαρά, μετά τον θάνατο 65 ανθρώπων
Το Σάββατο 7/12 ανακοινώθηκαν 103 νέα κρούσματα της ασθένειας, που έχει προσβάλλει 4.500 κατοίκους της χώρας του νότιου Ειρηνικού
Σχεδόν το 90% των κατοίκων της Σαμόα εμβολιάστηκε για την ιλαρά, από την οποία πέθαναν 65 άνθρωποι στα νησιά του νότιου Ειρηνικού τις τελευταίες εβδομάδες.
Το Σάββατο 7/12 ανακοινώθηκαν, εξάλλου, 103 νέα κρούσματα της ασθένειας, που έχει προσβάλλει 4.500 κατοίκους της χώρας του νότιου Ειρηνικού, επί συνολικού πληθυσμού 200.000, δηλαδή, το 2,25%.
Από αυτούς που πέθαναν από τον Οκτώβριο του 2019, οι 57 ήταν ηλικίας κάτω των 4 ετών.
Συνελήφθησαν επίσης ακτιβιστές κατά του εμβολιασμού, κι αυτό διότι θεωρήθηκε ότι το ξέσπασμα της ασθένειας οφείλεται και στο γεγονός ότι κάποιοι διέδιδαν πως το εμβόλιο είναι επικίνδυνο.
Η Σαμόα κηρύχθηκε επίσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ο εμβολιασμός κατά της ιλαράς έγινε υποχρεωτικός.
Ο στόχος που τέθηκε ήταν να εμβολιαστεί το 90% του πληθυσμού και μέχρι την Παρασκευή 6/12 είχε κάνει το εμβόλιο το 89%.
Η ιλαρά εξαπλώνεται παγκοσμίως, ακόμα και σε πλούσια κράτη, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, καθώς για διάφορους λόγους οι οικογένειες αποφεύγουν τον εμβολιασμό, μεταξύ άλλων και λόγω της φήμης ότι προκαλεί αυτισμό.
Η Σαμόα και ο ΟΗΕ απηύθυναν χθες έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την συγκέντρωση περίπου 10,7 εκατομμυρίων δολαρίων για να καταστεί δυνατή η καταπολέμηση της νόσου στη χώρα και η ανάκαμψη από την κρίση αυτή.
Ο πρωθυπουργός Tuilaepa Sailele Malielegaoi σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι «ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα είναι μεγάλος για την Σαμόα και τον λαό μας, ιδιαίτερα τις νέες γενιές μας», προσθέτοντας πως «ως εκ τούτου είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε την κουλτούρα της αποδοχής του εμβολιασμού προκειμένου να δημιουργήσουμε 'ανοσία'.
Αυτό είναι το επώδυνο μάθημα που πήραμε από την τρέχουσα κρίση».
Η Νέα Ζηλανδία και αρκετές άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Unicef, παρέδωσαν χιλιάδες εμβόλια και ιατρικές προμήθειες, ενώ έστειλαν και ιατρικό προσωπικό στη Σαμόα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π0Υ) ανακοίνωσε ότι το 2018 νόσησαν 10 εκατ. άνθρωποι από ιλαρά και πέθαναν από τη νόσο 140.000 χιλιάδες, δηλαδή το 1,4%.
Η εικόνα είναι χειρότερη για το 2019, καθώς τα προσωρινά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και αφορούν έως και τον Νοέμβριο δείχνουν τριπλασιασμό των κρουσμάτων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2018.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης