Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ν. Μηταράκης: Ψηφιακή ενοποίηση του ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρικό) στον ΕΦΚΑ και αυξήσεις φέρνει το νέο ασφαλιστικό

Ν. Μηταράκης: Ψηφιακή ενοποίηση του ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρικό) στον ΕΦΚΑ και αυξήσεις φέρνει το νέο ασφαλιστικό
O  Νότης Μηταράκης, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του ΒΝ της 6ης Νοεμβρίου 2019 ότι σχεδιάζονται επιπλέον ενποποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων
Νέες ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων φέρνει από τον Ιανουάριο το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με κυριότερη την ενοποίηση στον ΕΦΚΑ του επικουρικού ΕΤΕΑΕΠ, ταυτόχρονα με τις αυξήσεις στα υψηλά κλιμάκια (μετά τα 30 έτη) ασφάλισης λόγω της  αλλαγής του τρόπου υπολογισμού και αναπλήρωσης.
Μιλώντας στον ΑΝΤ-1 ο υφυπουργός κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης, επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του ΒΝ της 6ης Νοεμβρίου 2019 ότι σχεδιάζονται επιπλέον ενποποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και η ψηφιακή ενοποίηση ΕΤΕΑΕΠ και ΕΦΚΑ. Και ότι αυτή η ψηφιακή ενοποίηση σε κάθε περίπτωση θα δημιουργήσει μια πολύ ισχυρή διοικητική βάση για τη μετάβαση στη νέα κεφαλαιοποιητική επικουρική σύνταξη η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/ 2021, καθώς βάζει τέλος στην όποια συζήτηση γινόταν για πιθανές αστάθειες του κόστους μετάβασης.
Για τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ, ο υφυπουργός ανέφερε οτι είναι ξεκάθαρες. Η επικουρική είναι μια αυτόνομη σύνταξη, για την οποία δόθηκαν ξεχωριστές εισφορές ενώ κρίθηκε αντισυνταγματική η όποια προσπάθεια ενοποίησης των δύο συντάξεων στο επίπεδο του πλαφόν των 1.300 ευρώ που είχε επιβάλει ο νόμος Κατρούγκαλου. Είναι ξεκάθαρο επομένως πως η κύρια σύνταξη και η επικουρική αποτελούν διαφορετικά υπολογίσημα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, που προέρχονται από διαφορετικό λόγο. Η κύρια σύνταξη είναι μια αναδιανεμητική παροχή από το κράτος και είναι αποτέλεσμα των εισφορών της κύριας σύνταξης ενώ η επικουρική είναι αποτέλεσμα των εισφορών της επικουρικής.»
Αυτή τη στιγμή η ελληνική επικουρική σύνταξη έχει χαμηλή ανταποδοτικότητα, καθώς οι δυνατότητες του επικουρικού ταμείου δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 1,2% νοητής απόδοσης. Από το νέο χρόνο για τους νέους ασφαλισμένους και εργαζόμενους στην αγορά εργασίας θα ισχύσει το νέο επικουρικό σύστημα στο οποίο τα χρήματά τους δεν θα χρησιμοποιούνται αναδιανεμητικά. Θα μπαίνουν σε ατομικούς λογαριασμούς, στο όνομά τους και πλέον η επικουρική τους σύνταξη δεν θα διατρέχει ούτε το δημοσιονομικό ούτε το δημογραφικό κίνδυνο. Η επικουρική σύνταξη γίνεται έτσι απολύτως ανταποδοτική και αν υπολογίσουμε τη μέση απόδοση που είχε η ΑΕΔΑΚ τα τελευταία 17 χρόνια, οι επικουρικές σήμερα θα μπορούσαν να ήταν κατά 35% αυξημένες μεσοσταθμικά.»
Ο ρόλος του κράτους θα συνεχίσει να είναι σημαντικός καθώς η βάση του νέου συστήματος θα είναι το δημόσιο ΕΤΕΑΕΠ. Παράλληλα θα δώσουμε και το δικαίωμα στους ασφαλισμένους να επιλέξουν αν θέλουν τα χρήματά τους αντί να τα επενδύσουν στο δημόσιο αμοιβαίο κεφάλαιο, να επιλέξουν κάποιον εναλλακτικό πάροχο.
Ως προς την ασφάλεια της μετάβασης στο νέο κεφαλαιποιητικό σύστημα ασφάλισης, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα βιωσιμότητας, διευκρινίζοντας ότι η σημερινή επικουρική είναι το 10% του συστήματος. Άρα το 90% του ασφαλιστικού συστήματος σήμερα είναι η κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ. Το ποσοστό το οποίο χρειάζεται για να στηριχθεί η παλιά επικουρική για τα επόμενα 30- 40 χρόνια, είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό της ετήσιας επιχορήγησης που δίνει το Δημόσιο στα ασφαλιστικά συστήματα. Συνεπώς είναι ένα ποσό το οποίο ταμειακά και δημοσιονομικά δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα στη χρηματοδότηση της μετάβασης στο νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα.»

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης