Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Alhambra Investment: Αγορά zombie η Wall Street – Σύντομα η φούσκα θα εκραγεί

Alhambra Investment: Αγορά zombie η Wall Street – Σύντομα η φούσκα θα εκραγεί
Η εταιρική κερδοφορία είτε έχει «παγώσει», είτε κινείται πτωτικά, αποδεικνύοντας την ύπαρξη αρκετών εταιρειών zombie
Διόλου ενθαρρυντικά δεν είναι τα μηνύματα από την αναθεώρηση των στοιχείων για το αμερικανικό ΑΕΠ γ’ τριμήνου 2019, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστηρίζει σε ανάλυσή της η επενδυτική εταιρεία, Alhambra Investment Partners.
Όπως αναφέρει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Bureau of Economic Analysis (BEA) αξίζει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε αυτά που αφορούν την εταιρική κερδοφορία.
Είναι βέβαιο ότι όποιος τα διαβάσει, ακόμη και εάν είναι ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, μάλλον δεν θα μείνει καθόλου ευχαριστημένος.
Ακόμη και η αναβάθμιση για την ανάπτυξη στο 2,1% από 1,9% προηγούμενα αποτελεί κάτι αμελητέο.

Ακόμη και μετά την αναβάθμιση, καθίσταται σαφές ότι υπάρχει σαφής υποχώρηση σε σύγκριση με το 2017 και το 2018.
Σύμφωνα με τον Powell αλλά και τη γενικότερη επίσημη γραμμή το αμερικανικό ΑΕΠ ακολούθησε καλύτερη πορεία το 2018, λόγω της επίδρασης από τις φοροελαφρύνσεις Trump αλλά και ενός καλύτερου διεθνούς περιβάλλοντος.
Το 2019 αυτά έπαψαν να ισχύουν, ενώ η ισχυρή αγορά εργασίας είναι αυτή που ουσιαστικά στηρίζει την αμερικανική οικονομία.

Όμως τα θετικά σβήνουν όταν εξετάσει κάποιος την εταιρική κερδοφορία.
Άλλωστε οι επιχειρήσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην υπόλοιπη υφήλιο δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας όταν είναι κερδοφόρες.
Είναι απλά μαθηματικά και όχι αστροφυσική.

Βάσει της ανακοίνωσης του ΒΕΑ ουσιαστικά η εταιρική κερδοφορία έφθασε στο ζενίθ της το 2014 και από τότε μέχρι σήμερα αργά αλλά σταθερά ακολουθεί πορεία είτε «παγώματος» είτε αποδυνάμωσης.

Τα ίδια ακριβώς συμπεράσματα εξάγονται εάν διαβάσει κάποιος τις εκθέσεις του Bureau of Labor Statistics (BLS).
Οι μόνοι που φαίνεται να μην καταλαβαίνουν ή να μην ξέρουν να διαβάσουν αυτές τις εκθέσεις είναι το κατεστημένο των αμερικανικών ΜΜΕ.

Ανεξάρτητα, όμως, από τις επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις, κανείς δεν μπορεί να επηρεάσει ή να αλλάξει την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά την εταιρική κερδοφορία.
Αυτό, όμως, που μπορεί να επηρεάσει ο Jerome Powell είναι οι αποτιμήσεις των μετοχών.
Στο NYSE, ο θρύλος του "maestro" αρνείται να πεθάνει.
Άλλωστε οι εταιρείες αγοράζουν σαν τρελές μετοχές τους κάτι που κρύβει και την πραγματική εικόνα της αγοράς.

Έχετε πιθανώς ακούσει μέχρι τώρα πώς αυτή η διαφορά είναι στα άκρα - τα περισσότερα από το ύψος της εποχής dot-com. Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη της BEA μειώνονται κατά 8% από την έναρξη του QE3 το 2012.
Παράλληλα όμως, η αξία ή η τιμή των μετοχών (που λαμβάνονται από τα στοιχεία Z1 της Federal Reserve, τα οποία έχουν ενημερωθεί μέσα στο 2ο τρίμηνο του 2019) έχει εξαντληθεί, σχεδόν κατά 90%.
Λόγω των εταιρικών κερδών, η οικονομία δεν έχει ανακάμψει και δεν επιταχύνει υποδηλώνοντας όλο και περισσότερο ότι δεν θα το κάνει ποτέ.
Λόγω των τιμών των μετοχών, η ανάκτηση είναι ακόμα εγγυημένη να συμβεί ... κάποια μέρα.

Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά καθώς αυτή η τέταρτη κάμψη που σχετίζεται με το ευρώ, συνεχίζει να εξελίσσεται, σημαίνει ήδη τουλάχιστον μια άλλη πολυετή περίοδο όπου δεν μπορεί να συμβεί.
Ως καλύτερη περίπτωση, εάν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη, τότε έχει καθυστερήσει ξανά.
Σε αυτό το σημείο, αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι συνήθως ρωτούν είναι, αν η οικονομία είναι τόσο άσχημη πώς οι τιμές των μετοχών συνεχίζουν να πιέζουν για ρεκόρ;
Η απάντηση είναι απλή.
Κυρίως οι κεντρικοί τραπεζίτες που έχουν αφήσει τους ιδιώτες επενδυτές να ζουν με την εντύπωση ότι όλα μπορεί να τα λύσουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ουσιαστικά η όλη αυτή κατάσταση κρύβει την ύπαρξη πολλών εταιρειών zombie και μίας αγοράς που είναι και η ίδια zombie.
Μία αγορά που αποτελεί φούσκα, η οποία όταν εκραγεί οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης