Διεθνή

Τουρκία: Οι κρατικές τράπεζες δεν δανειοδοτούν τον αντιπολιτευόμενο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης

Τουρκία: Οι κρατικές τράπεζες δεν δανειοδοτούν τον αντιπολιτευόμενο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης
Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, προέβη σε περιοδεία συγκέντρωσης χρημάτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αφού οι κρατικές δεν χορηγούν στο Δήμο ούτε δάνεια ρουτίνας - Η πόλη εξαρτάται όλο και περισσότερο από ξένους πιστωτές και ιδιωτικές τράπεζες, τόνισε ο δήμαρχος

Ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης δήλωσε πως οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας σταμάτησαν να χορηγούν δάνεια ρουτίνας στην πόλη μετά τις εκλογές του Ιουνίου στις οποίες κατήγαγε νίκη-σοκ απέναντι στο κυβερνών κόμμα AKP του προέδρου Tayyip Erdogan, αναγκάζοντάς τον Δήμο να καταφεύγει σε δανεισμό από το εξωτερικό.
Ο δήμαρχος Ekrem Imamoglou, του κυριότερου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε χθες Κυριακή στους δημοσιογράφους πως η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας χρειάζεται χρηματοδότηση που υπερβαίνει τα 20 δισεκ. τουρκικές λίρες (3,50 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ), ποσό από το οποίο το 50% και πλέον προορίζεται για τα σχέδια του μετρό που έχουν βαλτώσει.
Ο Imamoglou, που επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από μια περιοδεία για τη συγκέντρωση χρημάτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δήλωσε πως όλες οι δημοτικές συναλλαγές και η καταβολή των μισθών των δημοτικών υπαλλήλων γίνεται μέσω κρατικών τραπεζών.
Η πόλη θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από ξένους πιστωτές και ιδιωτικές τουρκικές τράπεζες, είπε.
«Οι κρατικές τράπεζες δεν χορηγούν ούτε καν δάνεια ρουτίνας μετά τις εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης.
Οι πόρτες των κρατικών τραπεζών είναι κλειστές για εμάς», είπε ο Imamoglou αναφερόμενος στην πόλη των περίπου 16 εκατομμυρίων κατοίκων.
«Καταδικάζω τους διευθυντές αυτών των τραπεζών που επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά απέναντι στη δημαρχία.
Έκανα υπομονή τους τελευταίους πέντε μήνες», πρόσθεσε.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια σχετικά με τον δανεισμό από τις κρατικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν περίπου το 40% των συνολικών τουρκικών δανείων και καταθέσεων.
Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, η αποφασιστική νίκη του Imamoglou έθεσε τέρμα σε 25 χρόνια διακυβέρνησης της Κωνσταντινούπολης από το ισλαμικών καταβολών AKP και τους προκατόχους του, προκαλώντας μία από τις πιο επώδυνες ήττες στον Erdogan ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία του ως δήμαρχος της πόλης.
Ο Imamoglou, που θεωρείται από ορισμένους πιθανός προεδρικός υποψήφιος του κοσμικού CHP, επισκέφθηκε το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο αυτό τον μήνα εν μέρει για να αναζητήσει χρηματοδότηση για σχέδια του μετρό που έχουν βαλτώσει για δύο χρόνια.
Εξασφάλισε ένα δάνειο 86 εκατ. ευρώ από τη Γαλλική Υπηρεσία Ανάπτυξης, και δάνειο 110 εκατ. ευρώ από την Deutsche Bank, το οποίο ανακοίνωσε την Κυριακή.
Το CHP κέρδισε επίσης από το AKP νωρίτερα φέτος τη δημαρχία της πρωτεύουσας, της Άγκυρας.
Ο νέος δήμαρχος της πόλης, ο Mansur Yavas, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η κεντρική κυβέρνηση «αθέτησε» ένα προηγούμενο δάνειο για τα κόστη του μετρό και επίσης περιέκοψε κατά 5% το μερίδιο της πόλης θέτοντας την Άγκυρα «κάτω από ένα σοβαρό οικονομικό βάρος».
Η κυβέρνηση πίεσε τις κρατικές τράπεζες να ξαναρχίσουν να χορηγούν δάνεια μετά την οικονομική κρίση και την ύφεση του περασμένου έτους.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, οι τράπεζες προσάρμοσαν «συστηματικά» τα πρότυπα δανεισμού για τις εκλογές των τελευταίων 15 χρόνων προκειμένου να ενισχύσουν τις επαρχίες όπου οι δήμαρχοι του κυβερνώντος κόμματος αντιμετώπιζαν ισχυρές προκλήσεις.
Οι κρατικές τράπεζες μείωσαν επίσης τη δανειοδότηση σε επαρχίες όπου δήμαρχοι της αντιπολίτευσης αντιμετώπιζαν δύσκολες εκλογές, σύμφωνα με την έκθεση, που πραγματοποίησαν ερευνητές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) και της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (LSE).
Ο Imamoglou δήλωσε πως η Κωνσταντινούπολη έχει δάνεια αξίας 28 δισεκ. τουρκικών λιρών και χρειάζεται άδεια από το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας προκειμένου να εκδώσει δημοτικά ομόλογα.
«Δεν θα ήταν σωστό αυτοί να μην δώσουν άδειες», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης