Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μείζον θέμα οι έφοδοι της Επ. Ανταγωνισμού στις τράπεζες – Ποιος έδωσε την εντολή, διασύροντας τους τραπεζίτες – Υπάρχει βαθύ λαρύγγι;

Μείζον θέμα οι έφοδοι της Επ. Ανταγωνισμού στις τράπεζες –  Ποιος έδωσε την εντολή, διασύροντας τους τραπεζίτες – Υπάρχει βαθύ λαρύγγι;
Το κράτος σε συνεργασία με τις τράπεζες πρέπει να χτίσουν την εθνική οικονομία με στόχο το συνολικό καλό - Τα καραγκιοζλίκια και τα show σίγουρα δεν βοηθούν.
Οι ημερομηνίες 7 και 8 Νοεμβρίου 2019 σίγουρα θα μείνουν ανεξίτηλες στην μνήμη των ελλήνων τραπεζιτών.
Η έφοδος επί διημέρου των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, πάνω από 50 στελέχη συμμετείχαν στις καταδρομικές εφόδους στις τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Attica bank και Ένωση Ελληνικών Τραπεζών... όλο αυτό το σκηνικό ήταν πρωτοφανές.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ένας ανεξάρτητος θεσμός εν υπνώσει.
Σχεδόν ποτέ δεν έχει κάνει τίποτε, π.χ. στην περίπτωση της Folli Follie που είχε συγκεντρώσει όλα τα ισχυρά ονόματα της αγοράς η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν άφαντη.
Ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις ελληνικές τράπεζες, ωσάν είναι κακοποιοί και έχουν καταχραστεί δημόσιο χρήμα ή έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα ήταν επιεικώς απαράδεκτος.
Στις 7 Νοεμβρίου 2019 κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού εισέβαλλαν μετά από αυτεπάγγελτη δίωξη, στις τράπεζες ζήτησαν από τους τραπεζίτες να παραδώσουν σκληρούς δίσκους, έγγραφα και άλλα στοιχεία ώστε να διερευνηθεί το εξής ζήτημα… εάν ακολουθούν οι ελληνικές τράπεζες εναρμονισμένες πρακτικές στις προμήθειες και στα επιτόκια καταθέσεων.
Εάν δηλαδή συνεννοούνται οι τράπεζες μεταξύ τους.
Το υλικό που συγκέντρωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε καμία περίπτωση δεν θα καταδείξει ότι υπήρξε συντονισμός ή εναρμονισμένες πρακτικές.
Όμως το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει πάρει υλικό από τους υπολογιστές των τραπεζιτών – έχουν αντιγραφεί όλοι οι σκληροί δίσκοι – είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσουν πληροφόρηση για πλήθος ζητημάτων που δεν άπτονται της αυτεπάγγελτης δίωξης ή του λόγου για τον οποίο πραγματοποιήθηκε η έφοδος.
Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος οι τραπεζίτες να βρεθούν σε ομηρεία επειδή η Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να έχει αποκτήσει πρόσβαση σε πλειάδα μυστικών ή άλλων στοιχείων.
Και ενώ στις 7 Νοεμβρίου οι τράπεζες δέχθηκαν καταδρομική έφοδο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού χωρίς να προλάβουν να αντιδράσουν στις 8 Νοεμβρίου υπήρξε και δεύτερη έφοδος που εστίασε στα χαμηλότερα στελέχη των τραπεζών με το πρόσχημα ότι έγινε καταγγελία.
Πρόκειται για μια κατάσταση σίγουρα φαιδρή, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εμφανίστηκε για δεύτερη φορά για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Η στάση της Επιτροπής Ανταγωνισμού απέναντι σε ένα κλάδο, τον σημαντικότερο στην οικονομία είναι επιεικώς απαράδεκτη.
Όμως τα ερωτήματα είναι πολλά
1)Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη αρχή ή πήρε εντολές;
Εάν πήρε εντολές ποιος τις έδωσε;
2)Ποιες είναι οι αιτίες για το θέατρο, το show που εκτυλίχθηκε το διάστημα 7 και 8 Νοεμβρίου 2019;  
3)Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ εάν επί ΣΥΡΙΖΑ γινόταν έφοδος στις τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα είχε επαναστατήσει.
Τώρα σιωπά.
Τι πραγματικά συμβαίνει;

Οι σκληρές απαντήσεις

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας παρομοίασε τους τραπεζίτες με γαλοπούλες των Χριστουγέννων.
Οι γαλοπούλες πριν τα Χριστούγεννα καλοπερνούν για να παχύνουν… ώστε να καταλήξουν στον φούρνο.
Οι τραπεζίτες δεν είναι όμως γαλοπούλες, υπό την έννοια όπως αναφέρει κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης «ούτε είμαστε σε ομηρεία, ούτε φοβόμαστε.
Όποιος φοβάται μπορεί να πάει σπίτι του»
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πήρε εντολές;
Όταν δηλώνει ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης ότι δεν συμμετείχε στην έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες μάλλον λέει αλήθεια.
Όμως η κυβέρνηση γνώριζε, συντόνισε την έφοδο και έδωσε την εντολή για την έφοδο στις τράπεζες.
Όχι δεν ήταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ η DGcomp, ούτε άλλα ζητήματα όπως οι προμήθειες σε κάρτες ξένων τραπεζών.
Η κυβέρνηση ξεκάθαρα ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στους τραπεζίτες, από εδώ και πέρα θα ακούτε την κυβέρνηση.
Το bankingnews σε άλλο ρεπορτάζ έχει αναλύσει τις πραγματικές αιτίες.
1)Πρώτο λάθος τραπεζιτών ότι στον νόμο για τον Ηρακλή επέδειξαν αλαζονεία, αρχικώς άφηναν να εννοηθεί ότι δεν θα συμμετάσχουν.
Τι συνέβη και ο SSM επέβαλλε στις ελληνικές τράπεζες όλες οι τιτλοποιήσεις NPEs να ενταχθούν στην λύση Ηρακλής (συλλογική λύση για τα NPEs με την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού κράτους);
Υπάρχει απάντηση.... την οποία γνωρίζουν οι τραπεζίτες.
Η στάση των τραπεζιτών δεν άρεσε στην κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σαμπόταρε το σχέδιο Ηρακλής ξεκάθαρα δίνοντας αέρα αμφισβήτησης και στους τραπεζίτες έως ότου να μαζευτούν όλοι κακήν κακώς.
2)Δεύτερο λάθος των τραπεζιτών ήταν ότι κατά την συνάντηση τους πριν λίγο καιρό με τον πρωθυπουργό με επίκεντρο τις προμήθειες στα ATMs και την παρότρυνση να παγώσουν τουλάχιστον στις παραμεθόριες περιοχές… οι τραπεζίτες το πήραν χαλαρά.
Προέβησαν σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις που ήταν ανέκδοτο.
Όλο αυτό το σκηνικό ενόχλησε την κυβέρνηση.
Οι τραπεζίτες έπρεπε να πάρουν ένα μάθημα.
Την εντολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να την έδωσε ένα απλό στέλεχος.
Από το μέγεθος και την συμμετοχή των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο show με τίτλο «έφοδος στις τράπεζες για να πάρουν το μήνυμα» εξάγεται το συμπέρασμα ότι μόνο… ο ίδιος ο Μητσοτάκης έδωσε το πράσινο φως για τον σκληρό παραδειγματισμό των τραπεζιτών... αναφέρει τραπεζίτης. 
Ας μην υπάρχουν αυταπάτες, τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι σχεδόν άβουλα στελέχη που απλώς περιμένουν να περάσει η μέρα για να πάνε σπίτια τους.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει επιδείξει προκλητική αδιαφορία σε πλειάδα σοβαρών περιπτώσεων, η στάση της απέναντι στους έλληνες τραπεζίτες ήταν ένα show.
Γνωρίζουν τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι οι δήθεν εναρμονισμένες πρακτικές για τις προμήθειες δεν θα επιβεβαιωθούν.
Οι τραπεζίτες διασύρθηκαν όμως και προσεχώς θα κληθούν να δώσουν εγγράφως εξηγήσεις, να απολογηθούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον εάν συντόνιζαν ή όχι τις στρατηγικές τους για τις προμήθειες.
Εν τω μεταξύ, τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορούν φήμες που φέρουν τραπεζικό στέλεχος να έχει ενημερώσει την κυβέρνηση για δήθεν πρακτικές περί αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
«Δείχνουν» μάλιστα ορισμένοι στέλεχος που βρίσκεται σε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες «φωτογραφίζοντας» τράπεζα που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο διάφορων αναφορών.
Οι τραπεζίτες αγνοούν την ύπαρξη του δήθεν  πληροφοριοδότη.
Εκτιμούν ότι και να υπάρχει τέτοιο στέλεχος έχει πει ψέματα και έχει παραπλανήσει και οι ισχυρισμοί του δεν πρόκειται να αποδειχθούν.
Η ύπαρξη  ατόμου σε ρόλο βαθιού λαρυγγιού τελεί υπό αίρεση και έντονη αμφισβήτηση.

Γιατί η κυβέρνηση θέλησε να τιμωρήσει – παραδειγματίσει τους τραπεζίτες;

Η απάντηση είναι προφανής.
Η ΝΔ ως ένα αστικό κόμμα θεωρείται στην συνείδηση της κοινωνίας κόμμα των πλουσίων και των τραπεζών.
Με το μεταναστευτικό να επιδεινώνεται δραματικά, με τους στόχους για το ΑΕΠ και πρωτογενούς πλεονάσματος να αποτυγχάνουν… η κυβέρνηση χρειαζόταν ένα συμβολικό show να δείξει ότι πάνω από όλα είναι ο νόμος και η προστασία της κοινωνίας… όχι οι τραπεζίτες.
Αυτό ονομάζεται κάπως…. ονομάζεται πολιτικός λαϊκισμός.
Βέβαια υπάρχει ένας αντίλογος.
Ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης όντως να πίστευαν ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση με τις προμήθειες.
Όμως το ερώτημα που εγείρεται είναι το εξής.
Οι 4 διευθύνοντες σύμβουλοι των τραπεζών είναι γνώριμοι του Μητσοτάκη ενώ με τους δύο από τους τέσσερις υπάρχει και προσωπική φιλία.
Τι πιο εύκολο να σηκώσει ο Μητσοτάκης το τηλέφωνο και να τους πει.
«Η κυβέρνηση έχει πρόβλημα με τις προμήθειες που επιβάλλατε στην χρήση των ATMs.
Πάρτε πίσω την απόφαση»
Μια τέτοια εντολή όλοι οι τραπεζίτες δεν θα την αγνοούσαν.
Θα έβρισκαν το πρόσχημα ότι ακούν τον παλμό και τις διαμαρτυρίες της κοινωνίας, κατανοούν τις αντιδράσεις και για τον λόγο αυτό μειώνουν ή ακυρώνουν τις νέες προμήθειες.
Γιατί δεν επιλέγει αυτός ο δρόμος και επιλέγει το show;
Γιατί δεν επιλέγει ο αποτελεσματικός δρόμος που κανείς δεν θα τον μάθαινε αλλά επιλέγει ο διασυρμός των τραπεζιτών;
Υπάρχει απάντηση.
Πρώτα η πολιτική και το πολιτικό όφελος για την κυβέρνηση και μετά… οι τραπεζίτες.
Οι απορίες είναι πολλές.
Αύριο πως οι τραπεζίτες θα αντικρύσουν τα στελέχη της κυβέρνησης, τον πρωθυπουργό μετά από αυτό τον διασυρμό και μετά από τις εύλογες υποψίες ότι την εντολή για την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες… την έδωσε ο πρωθυπουργός;

Παρέμβαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στις 11/11


Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου αναμένεται παρέμβαση από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για το μείζον  θέμα που ανέκυψε με τις δύο εφόδους της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η παρέμβαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών θα είναι θεσμική καθώς στόχος των τραπεζιτών δεν είναι η σύγκρουση με την κυβέρνηση.
Ωστόσο το θέμα των προμηθειών που ήταν η πέτρα του σκανδάλου για το show με τις εφόδους θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των μελών της Ένωσης.
Στην παρέμβαση της η Ένωση των Τραπεζών θα τονίζει πως δεν υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των τραπεζών  και θα υπογραμμίζουν πως το τραπεζικό σύστημα έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία και κακώς βάλλεται και αντιμετωπίζεται ωσάν να έχει παρανομήσει.

 Οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν θέλουν show θέλουν θεσμική σοβαρότητα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα διαδραματιζόμενα στις τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν ένα κακόγουστο show, ένα θέατρο μικροπολιτικής.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται θεσμική σοβαρότητα.
Ως παράδειγμα θα αναφέρουμε τι συνέβη το 2008 στις ΗΠΑ.
Όταν ξέσπασε η κρίση των subprime με τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, ο τότε υπουργός οικονομικών Paulson σε συνεργασία με τον αμερικανό Πρόεδρο και την FED πήραν μια απόφαση.
Πως πάση θυσία θα στηρίξουν το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα που κινδύνευε με χρεοκοπία.
Δεν έπαιξαν θέατρο, δεν έκαναν show οι αμερικανοί, σήμερα οι αμερικανικές τράπεζες είναι από τις πιο εύρωστες παγκοσμίως.
Πολλοί – λαϊκίζοντας – λένε ότι επενδύθηκαν σχεδόν 50 δισεκ. στις τράπεζες σε κρατικά κεφάλαια και σε χρηματοδότηση – funding gap – στις περιπτώσεις των διασπάσεων σε καλές και κακές τράπεζες.
Τα 50 δισεκ. οι τραπεζίτες δεν τα έχασαν σκόπιμα.
Το πρόβλημα με τα NPEs, την κεφαλαιακή ανεπάρκεια και τις τεράστιες ζημίες λόγω της οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα ήταν τεράστιο.
Οι τράπεζες δύο φορές γλίτωσαν την χρεοκοπία, αλλά αυτά θα τα αναλύσουμε άλλη φορά.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα, χρειάζονται μέτρα για γρήγορη εξυγίανση, ώστε γρήγορα να συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία και στην πατρίδα.
Τα show δεν βοηθούν να χτιστούν σχέσεις εμπιστοσύνης.
Μπορεί να αποτελούν πρόσκαιρη είδηση, μπορεί η κοινωνία να αισθάνεται δικαιωμένη απέναντι στους κακούς τραπεζίτες αλλά οικονομία χωρίς ισχυρές τράπεζες δεν υπάρχει.
Καπιταλιστική οικονομία χωρίς υγιείς τράπεζες δεν υπάρχει.
Η λανθασμένη αντίληψη ότι οι τράπεζες πίνουν το αίμα του κοσμάκη, σύνθημα που έριξαν αρχικά οι αναίσθητοι και όχι ευαίσθητοι αριστεροί αλλά πέρασε στην κοινωνία… ξεκίνησε από τότε που οι τράπεζες άρχισαν να δίνουν δάνεια.
Η ακατάπαυστη διοχέτευση δανείων στην κοινωνία ήταν η μια πλευρά του νομίσματος, υπήρχε και η άλλη οι πολίτες πήραν τα δάνεια αλλά έπρεπε να τα πληρώσουν.
Οι μισοί έλληνες θεωρούσαν ότι πρέπει να κοροϊδέψουν την τράπεζα και έτσι ξεκίνησε ο φαύλος κύκλος.
Οι τράπεζες είναι πανίσχυρες όταν…οι δανειολήπτες – πελάτες πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Όταν συμπεριφέρονται ως μικροαπατεώνες τότε έχουν πρόβλημα.
Πολλοί έλληνες αδυνατούσαν να πληρώσουν τις δόσεις τους γιατί όντως είχαν οικονομικό πρόβλημα.
Όμως σημαντική μερίδα των κακοπληρωτών ήταν και παραμένουν μικροαπατεώνες.
Το κράτος σε συνεργασία με τις τράπεζες πρέπει να χτίσουν την εθνική οικονομία με στόχο το συνολικό καλό.
Τα καραγκιοζλίκια και τα show σίγουρα δεν βοηθούν.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης