Ο Trump «δεν ανησυχεί» για την έρευνα σε βάρος του στο Κογκρέσο, αλλά δεν θα τη στηρίξει κιόλας

Ο Trump «δεν ανησυχεί» για την έρευνα σε βάρος του στο Κογκρέσο, αλλά δεν θα τη στηρίξει κιόλας
Kατέκρινε τη δημοσιοποίηση των απομαγνητοφωνημένων καταθέσεων, ασκώντας δριμεία κριτική στους Δημοκρατικούς επειδή θα ξεκινήσουν στη Βουλή δημόσιες ακροάσεις των μαρτύρων, που θα μεταδίδονται από την τηλεόραση
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump δήλωσε σήμερα 8/11, ότι δεν ανησυχεί για την έρευνα που διεξάγεται από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε βάρος του και τη δημοσιοποίηση των καταθέσεων των μαρτύρων, όμως δεν θέλει να τη στηρίξει, επιτρέποντας στον κορυφαίο σύμβουλό του να καταθέσει.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος κατέκρινε τη δημοσιοποίηση των απομαγνητοφωνημένων καταθέσεων που δόθηκαν από Αμερικανούς διπλωμάτες στις τρεις Επιτροπές της Βουλής.
Οι Επιτροπές αυτές εξετάζουν το αν ο Trump άσκησε πιέσεις στην Ουκρανία για να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα σε βάρος του Joe Biden, του πολιτικού αντιπάλου του.
Άσκησε επίσης δριμεία κριτική στους Δημοκρατικούς επειδή την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν στη Βουλή δημόσιες ακροάσεις των μαρτύρων, που θα μεταδίδονται από την τηλεόραση.
«Δεν θα έπρεπε να γίνουν δημόσιες ακροάσεις.
Πρόκειται για φάρσα», επέμεινε ο πρόεδρος, ο οποίος αρνείται ότι διέπραξε οτιδήποτε επιλήψιμο.
Ο Trump κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι καλούν ως μάρτυρες ανθρώπους που τον μισούν και υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τους περισσότερους από αυτούς.
Μεταξύ των μαρτύρων είναι κορυφαία στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Δεν με ανησυχεί τίποτα.
Οι μαρτυρίες ήταν όλες εντάξει.
Εννοώ, κατά το πλείστον, δεν είχα ακούσει ποτέ για αυτούς τους ανθρώπους.
Δεν έχω ιδέα ποιοι είναι», ισχυρίσθηκε.
Οι Επιτροπές συνεχίζουν να λαμβάνουν καταθέσεις κεκλεισμένων των θυρών.
Σήμερα είχε κληθεί ο προσωπάρχης του Trump και διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (OMB) του Λευκού Οίκου, ο Mick Mulvaney, όμως δεν προσήλθε.
Ο νομικός σύμβουλός του ενημέρωσε τη Βουλή ότι ο πελάτης του έλαβε εντολή από τον Λευκό Οίκο να μην συμμορφωθεί με την κλήτευση που έλαβε το βράδυ της Πέμπτης και υποστήριξε ότι διαθέτει «πλήρη ασυλία».
Ο Mark Sandy, ο αναπληρωτής διευθυντής των προγραμμάτων εθνικής ασφάλειας στο OMB, επίσης είχε κληθεί να καταθέσει αλλά δεν παρουσιάστηκε στο Κογκρέσο.
Ο Λευκός Οίκος έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συνεργαστεί με την έρευνα, την οποία προκάλεσε η καταγγελία ενός μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος ο οποίος «θορυβήθηκε» από το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε στις 25 Ιουλίου ο Trump με τον πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.
Οι βουλευτές ήθελαν να ρωτήσουν τον Mulvaney και τον Sandyσχετικά με την απόφαση που έλαβε το OMB το καλοκαίρι –χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση στο Κογκρέσο– να παρακρατηθεί η στρατιωτική βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία.
Το ποσό αυτό είχε εγκριθεί από τη Βουλή και τη Γερουσία.
Οι Επιτροπές προσπαθούν να καταθέσουν εάν ο Trump έθεσε ως προϋπόθεση για την αποδέσμευση των χρημάτων, το να συμφωνήσει ο Zelensky να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Joe Biden και του γιου του, Hunter.
Ο Joe Biden διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.
Ο γιος του ήταν στο διοικητικό συμβούλιο της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Burisma.
Στις 17 Οκτωβρίου, σε μια συνέντευξη Τύπου, ο Mulvaney παραδέχτηκε ότι ο Λευκός Οίκος παρακράτησε τη βοήθεια.
«Σας έχω μια είδηση: Ξεπεράστε το.
Θα υπάρχει πολιτική επιρροή στην εξωτερική πολιτική», είπε.
Λίγο αργότερα όμως αντέκρουσε τον εαυτό του, τονίζοντας σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ότι «δεν υπήρξε quid pro quo», δηλαδή δεν έγινε «ανταλλαγή εκδουλεύσεων» μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Zelensky.
Και αυτό γιατί τελικά η βοήθεια αποδεσμεύτηκε ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος ουδέποτε υποσχέθηκε ρητά ότι θα ερευνήσει την Burisma, τους Μπάιντεν ή την ανάμιξη της χώρας του στις εκλογές του 2016.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS