Αγώνας δρόμου ΥΠΕΝ-ΔΕΗ έως τον Δεκέμβριο για τα μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς και εξυγίανσης της εταιρείας

Αγώνας δρόμου ΥΠΕΝ-ΔΕΗ έως τον Δεκέμβριο για τα μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς και εξυγίανσης της εταιρείας
Η DCcomp αναμένει ακριβή  χρονοδιάγραμμα για την απολιγνιτοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ
Σε αγώνα δρόμου βρίσκονται τα επιτελεία του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ, καθώς τον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί με ακρίβεια τα δρομολογούμενα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και την εξυγίανση της ΔΕΗ.
Η DCcomp αναμένει από την ελληνική πλευρά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και ένα πλήρες χρονοδιάγραμμα για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.
Αν και τα δύο μέτρα έχουν ανακοινωθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της, παραμένουν εν πολλοίς στο στάδιο του αρχικού σχεδιασμού.
Πέραν της πολυπλοκότητας που καθιστά δύσκολη την εξειδίκευσή τους, πρόσθετος παράγοντας καθυστέρησης είναι το νέο business plan της ΔΕΗ που καταρτίζεται με τη συνδρομή της McKinsey και η ολοκλήρωση του οποίου έχει μετατεθεί για τον Δεκέμβριο.

Προαπαιτούμενο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης

Η εξέλιξη αυτή καθιστά ακόμη πιο δύσκολο το έργο του υπουργείου Ενέργειας που διαπραγματεύεται με την Κομισιόν όλα τα ανοιχτά ενεργειακά θέματα.
Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Ενέργειας έχει λιγότερο από δύο μήνες περιθώριο να ολοκληρώσει τις προτάσεις της για τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις, αφού αποτελούν προαπαιτούμενο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Τα επιτελεία του υπουργείου Ενέργειας και των εμπλεκόμενων φορέων και εταιριών (ΡΑΕ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) δουλεύουν πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα και οι ρυθμοί αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

Καθοριστικές οι τράπεζες στη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

Στόχος είναι μέχρι τις 20 του Νοεμβρίου να έχει κατατεθεί προς ψήφιση του νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ που αναμένεται να βγει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, αλλά και το νομοσχέδιο που θα κυρώνει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Μέσα στο Δεκέμβριο θα πρέπει να έχει καταρτιστεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα για την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, θέμα ιδιαίτερα πολύπλοκο νομικά και τεχνικά, αλλά όχι μόνο.
Ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί σήμερα το μοναδικό κερδοφόρο περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίησή του θα επηρεάσει την αποπληρωμή των δανείων της επιχείρησης, γι αυτό και καθοριστικός ως προς τις τελικές αποφάσεις θα είναι ο ρόλος των Τραπεζών με τις οποίες έχει ήδη ανοίξει κύκλος συζητήσεων.

Υποκατάσταση 4.000 MW λιγνιτικής ισχύος

Η οριστικοποίηση του σχεδίου πλήρους απολιγνιτοποίησης θα εξαρτηθεί επίσης από το μπίζνες πλαν της ΔΕΗ αλλά και τη δυνατότητα της εταιρίας να χρηματοδοτήσει προγράμματα εθελουσίας εξόδου για πάνω από 5.000 εργαζόμενους.
Αποτελεί επίσης συνάρτηση της διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας δεδομένου ότι θα πρέπει να υποκατασταθεί ισχύς περί τα 4.000 MW από λιγνιτικές μονάδες που θα κλείσουν σε διάστημα τετραετίας.
Το ποιο θα είναι το ακριβές μίγμα καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή το διάστημα μέχρι και το 2030 και ποιοι θα είναι οι ενδιάμεσοι στόχοι για τη διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό 35%, είναι η άσκηση που επιλύει αυτό το διάστημα το υπουργείο Ενέργειας στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΕΣΕΚ, το οποίο επίσης θα πρέπει να σταλεί στην Κομισιόν το Δεκέμβριο.
To υπουργείο Ενέργειας θα πρέπει επίσης να παρουσιάσει στους θεσμούς σαφή χρονοδιαγράμματα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ αλλά και των ΕΛΠΕ.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS