Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: «Ξεθωριάζει» η οικονομική ανάκαμψη στη Λατινική Αμερική

ΔΝΤ: «Ξεθωριάζει» η οικονομική ανάκαμψη στη Λατινική Αμερική
Έκθεση του ΔΝΤ για τη Λατινική Αμερική
Σημαντική επιβράδυνση στην οικονομική ανάκαμψη της Λατινικής Αμερικής «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπολογίζοντας την αύξηση του συνολικού ΑΕΠ της περιοχής στο μόλις 0,6% το 2019, ο χαμηλότερος ρυθμός από το 2016.
Βέβαια, για το 2020 εκτιμάται ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί και πάλι, στο 2,3%
Σύμφωνα με το Ταμείο, η ασθενής ανάπτυξη αντανακλά τις αρνητικές εκπλήξεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα σε μερικές μεγάλες οικονομίες, την αύξηση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και τη χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη.



«Η χαμηλή δραστηριότητα κατά το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό προσωρινούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των δυσμενών καιρικών συνθηκών που μείωσαν τη μεταλλευτική παραγωγή στη Χιλή και τη γεωργική παραγωγή στην Παραγουάη.
Η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Βραζιλία μετριάστηκε μετά την καταστροφή του φράγματος του Brumadinho, ενώ η ανάπτυξη στο Μεξικό εξασθένησε εξαιτίας της υποτονικής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, των εργατικών απεργιών και της έλλειψης καυσίμων.
Η αυξημένη πολιτική πολιτικής σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες της περιοχής συνέβαλε επίσης στη βραδεία δυναμική της ανάπτυξης.
Στη Βραζιλία, οι ανησυχίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες για τη συνταξιοδότηση -με σχέδιο νόμου που συζητείται επί του παρόντος από το Κογκρέσο- έχουν διατηρήσει την πολιτική αβεβαιότητα πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους.
Ομοίως, στο Μεξικό, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή λόγω κάποιων ανατροπών πολιτικής, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας και της εκπαίδευσης.
Υπάρχουν επίσης συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με την οικονομική υγεία και τις προοπτικές της Pemex.
Στην Αργεντινή, η αβεβαιότητα μετριάστηκε και πιο πρόσφατα ο πληθωρισμός άρχισε να μειώνεται, ενώ η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει.
Η ασθενέστερη παγκόσμια ανάπτυξη και οι παρατεταμένες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν, επίσης, βλάψει την περιοχή της Λατινικής Αμερικής μέσω της επίδρασής τους στις τιμές βασικών προϊόντων και τις εξαγωγές. (…)
Η δημοσιονομική εξυγίανση παραμένει προτεραιότητα σε πολλές χώρες της περιοχής, δεδομένου του υψηλού επιπέδου δημόσιου χρέους.
Αυτό πιθανότατα θα μειώσει την ανάπτυξη, αλλά οι συνέπειες της θα μπορούσαν να μετριαστούν με την προστασία των δημόσιων επενδύσεων και των σωστά στοχοθετημένων κοινωνικών δαπανών, ενώ θα αυξήσουν τα έσοδα και θα μειώσουν τις δαπάνες χωρίς προτεραιότητα», σχολιάζεται στην έκθεση.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης