Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Guardian: Οι Έλληνες βουλευτές αποφασίζουν να τηρήσουν τον αντικαπνιστικό νόμο, 9 χρόνια μετά

Guardian: Οι Έλληνες βουλευτές αποφασίζουν να τηρήσουν τον αντικαπνιστικό νόμο, 9 χρόνια μετά
«Εννέα χρόνια μετά, οι Έλληνες βουλευτές αποφασίζουν να τηρήσουν από μόνοι τους τον αντικαπνιστικό νόμο»
Στην απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, ένα μέτρο που ελήφθη πριν από εννέα χρόνια, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε, ούτε καν στο ελληνικό κοινοβούλιο, αναφέρεται σε εκτενές άρθρο της η Χελένα Σμιθ από την «Guardian», επισημαίνοντας ότι ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας αποφάσισε να βάλει τέλος σε αυτήν την ιστορία.
«Έως πολύ πρόσφατα, οι Έλληνες βουλευτές δεν το σκέφτονταν και και πολύ για να ανάψουν ένα τσιγάρο στους σεβαστούς χώρους του Κοινοβουλίου.
Τόσο συνηθισμένη ήταν η συνήθεια, ώστε μία πυκνή ομίχλη καπνού κάλυπτε το καφέ του κτηρίου, λίγα μέτρα από τον χώρο όπου οι βουλευτές είχαν ψηφίσει κάποτε για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους.
Εννέα χρόνια, δέκα μήνες και 26 ημέρες μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης αυτής, οι βουλευτές υποχρεώνονται τελικά να την τηρήσουν».
«Ούτε έναν μήνα μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο φανατικός αντικαπνιστής πρωθυπουργός της Ελλάδας, είναι αποφασισμένος να κάνει ό, τι δεν έχει επιτύχει μέχρι τώρα καμία άλλη κυβέρνηση: να επιβάλει την απαγόρευση που ο προκάτοχός του Γιώργος Παπανδρέου δεν κατάφερε να επιβάλει πριν από μια δεκαετία.
Το 27% του πληθυσμού είναι καπνιστές.
Η Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της λίστας της Eurostat, έστω και αν τα ποσοστά βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία», σημειώνει η Χελένα Σμιθ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα, είναι αποφασισμένος και επιμένει πως οι βουλευτές είναι αυτοί που πρέπει να δώσουν το παράδειγμα.
Αμέσως μετά το κοινοβούλιο, η απαγόρευση θα επιβληθεί σε υπουργεία, νοσοκομεία, σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους.
Η Χελένα Σμιθ υπογραμμίζει την ανοχή της ππροηγούμενης κυβέρνησης στους θεριακλήδες -«σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ε.Ε.»- σημειώνοντας μάλιστα το περιστατικό με τον πρώην υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος είχε κάνει έξαλλους τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, όταν απαθανατίστηκε να καπνίζει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σε κάθε περίπτωση, αν και τα πρόστιμα για τους παραβάτες αναμένονται τσουχτερά, παραμένει ένα καλό ερώτημα πώς ο νόμος θα εφαρμοστεί στους βουλευτές, λόγω της ασυλίας τους.
«Εναπόκειται στον πρόεδρο του κοινοβουλίου να διασφαλίσει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί», επισημαίνει από την πλευρά του ο Παναγιώτης Μπεχράκης, καθηγητής πνευμονολόγος και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης