Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προειδοποιεί για υποβαθμίσεις και άλλων χωρών της ευρωζώνης ο Kraemer του S&P - Η Ισπανία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, συναινεί και ο Schaueble - Οι τράπεζες θα κρίνουν την πορεία της κρίσης

tags :
Προειδοποιεί για υποβαθμίσεις και άλλων χωρών της ευρωζώνης ο Kraemer του S&P - Η Ισπανία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, συναινεί και ο Schaueble - Οι τράπεζες θα κρίνουν την πορεία της κρίσης
(upd2)Καμπανάκι κινδύνου για τις αξιολογήσεις όλων των χωρών μελών της ευρωζώνης έκρουσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, M. Kraemer, σε σχόλια του μετά τη χθεσινή υποβάθμιση της Ισπανίας από τον οίκο, κατά 2 βαθμίδες, σε ΒΒΒ+ από Α προηγουμένως.
Σύμφωνα με τον Kraemer, εάν ο δείκτης του χρέους της Ισπανίας συνεχίσει να αυξάνεται, τότε δεν θα πρέπει κανείς να αποκλείσει και νέα υποβάθμιση.
Ο ίδιος επισήμανε παράλληλα πως ο τραπεζικός κλάδος της χώρας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Κraemer, ολόκληρος ο τραπεζικός κλάδος της Eυρωζώνης, και πιο συγκεκριμένα η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής του, θα κρίνει την πορεία της κρίσης χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι ο Kraemer είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «στον δρόμο της Ελλάδας βρίσκεται μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, χωρίς να προχωράω σήμερα σε ακριβή εκτίμηση για το πότε αυτό θα συμβεί».
Ο οίκος εκτιμά, πάντως, πως η Ισπανία δεν θα έχει πρόβλημα να χρηματοδοτήσει το χρέος της για φέτος...
Nα σημειωθεί εδώ πως η Standard & Poor's είναι ο πρώτος οίκος που στέρησε το βράδυ της Πέμπτης, την κλίμακα Α από την Ισπανία. H Fitch την αξιολογεί με Α και η Moody's με A3.
Κατά τον οίκο, η υποβάθμιση της Ισπανίας αντανακλά τις ανησυχίες της S&P για τους κινδύνους που εγείρει η δυναμική αύξησης του χρέους της γενικής κυβέρνησης της χώρας έναντι του ΑΕΠ, στο πλαίσιο μάλιστα ενός υφεσιακού καθεστώτος.
Ειδικότερα, ο οίκος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για:
- την πορεία του ισπανικού δημοσιονομικού ελλείμματος στη διάρκεια των ετών 2011 -2015
- την αυξημένη πιθανότητα η ισπανική κυβέρνηση να χρειαστεί να παράσχει πρόσθετη στήριξη προς τις τράπεζες της χώρας.
Την ίδια ώρα, σε σημερινές του δηλώσεις και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, W. Schaueble, τόνισε πως η χθεσινή υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ισπανίας καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την ήδη δυσμενή θέση της χώρας.
Ωστόσο, συνέχισε ο Schaeuble, με αντικειμενικούς όρους, η οικονομική κατάσταση της Ισπανίας δεν εμφανίζει σημάδια επιδείνωσης.
Από την πλευρά της η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων εντός της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά και ότι θα προχωρήσει σε αύξηση των φόρων κατανάλωσης το 2013, με στόχο την άντληση ποσού ύψους έως 8 δισ. ευρώ.
Η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει για την οικονομία: Ανάπτυξη 0,2% το 2013, 1,4% το 2014 και 1,8% το 2015.
Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της χώρας, Βank of Spain, ανακοίνωσε πως οι καταθέσεις στις ισπανικές τράπεζες, κατέγραψαν μείωση 2% σε ετήσια βάση, εξέλιξη την οποία αποδίδει στην επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών της Ισπανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης