Δεν ενθουσίασε η νίκη της ΝΔ, ισχυρή πτώση σε τράπεζες -7% και ΧΑ -1,84% στις 878 μον. δημόσια πρόταση στον ΟΠΑΠ

Δεν ενθουσίασε η νίκη της ΝΔ, ισχυρή πτώση σε τράπεζες -7% και ΧΑ -1,84% στις 878 μον. δημόσια πρόταση στον ΟΠΑΠ
Ισχυρές απώλειες σε τράπεζες και FTSE 25, κυριάρχησε η επενδυτική στρατηγική αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση
(upd16)Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις έως -7% αλλά και πωλήσεις στον FTSE 25 καταγράφηκαν στην χρηματιστηριακή αγορά καθώς το αποτέλεσμα είχε προεξοφληθεί και γενικώς δεν ενθουσίασε.
Νευρικότητα επικρατεί στην αγορά ομολόγων που μετά το αρχικό ενθουσιασμό σημειώθηκαν πωλήσεις ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκαν εκ νέου αγοραστές.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 878 μονάδες κοντά στα χαμηλά της ημέρας, με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 930-950 μονάδες και με τις πρώτες στηρίξεις στις 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 820-830 μονάδων.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι τράπεζες, με την Πειραιώς -7,1% και Alpha -6,78%
και ακολούθησαν Εθνική -5,81% και Eurobank -4,7% ενώ και στον FTSE 25 σημειώθηκαν πωλήσεις με την ΔΕΗ -3,24% ενώ ο ΟΠΑΠ παρέμεινε εκτός διαπραγμάτευσης.
Στον ΟΠΑΠ επίκειται δημόσια πρόταση του βασικού μετόχου της Emma Delta με στόχο από 33% να φθάσει στο 51% στις τρέχουσες τιμές ή με οριακό discount.
Εν τω μεταξύ, ένας εκ των βασικών μετόχων του ΟΠΑΠ η οικογένεια Μελισσανίδη αγόρασε πρόσφατα το ποσοστό ενός Ιταλού επενδυτή και είναι κάτοχος 26 εκατ. μετοχών που αντιστοιχεί σε ποσοστό 8,1%.

Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα η ΝΔ κέρδισε αυτοδυναμία 158 εδρών αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε αρκετά ισχυρός ενώ μαζί με τον Βαρουφάκη έλαβαν ποσοστό όσο και το 2015.
Η νίκη της ΝΔ της δίνει αυτοδυναμία 158 εδρών αλλά γενικώς το αποτέλεσμα ήταν κατώτερο των προσδοκιών.
Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν ενθουσίασε το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται  στην επίλυση των  σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν την χώρα και ειδικότερα στο χρόνο υλοποίησης τους.

Η νίκη της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη αποτελεί απάντηση στα 4 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είχαν καλλιεργηθεί προσδοκίες ότι η νίκη της ΝΔ θα ήταν συντριπτική εντούτοις η ΝΔ κέρδισε αλλά δεν σάρωσε
Από την άλλη, ο Α.Τσίπρας παρά την σωρεία των κυβερνητικών λαθών κατάφερε να επιβιώσει πολιτικά και η ήττα με 8,32 μονάδες ή 31,53% τον συντηρεί ζωντανό στο πολιτικό παιχνίδι ενώ η τιμωρία της κοινωνίας στον ΣΥΡΙΖΑ απεδείχθη ότι δεν ήταν και τόσο καταστροφική.
Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα απόκτησε αυτοδύναμη κυβέρνηση για πρώτη φορά από τις εκλογές του 2009, δηλαδή για πρώτη φορά μετά από τη 10ετία των μνημονίων και της λιτότητας.
H καθαρή επικράτηση της ΝΔ με την ισχύ των 158 εδρών λύνει τα χέρια του Κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει το πρόγραμμά του με στόχο την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων και τη μείωση της φορολογίας με τον ενεργειακό κλάδο να αποτελεί  στρατηγική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στο σχέδιο της νέας κυβέρνησης αναφορικά για τις ελληνικές τράπεζες που παραδόξως συμπίπτει με το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ ενώ η διαφορά έγκειται στο χρόνο υλοποίησης καθώς το κύριο χαρακτηριστικό της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναβολή και η χρονοκαθυστέρηση στα βασικά προβλήματα της χώρας…..   
Η ΝΔ θα επιταχύνει την υλοποίηση του νόμου προστασίας πρώτης κατοικίας ενώ θα προωθήσει το σχέδιο της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το APS ή Ιταλικό μοντέλο με βάση το οποίο το ελληνικό κράτος θα εγγυάται τα τραπεζικά ομόλογα που θα εκδώσουν οι τράπεζες..
Επίσης η κυβέρνηση της ΝΔ σε βάθος χρόνου θα προωθήσει την λύση της πώλησης μετοχών των τραπεζών από το ΤΧΣ μέσω placement που είναι ο βασικός μέτοχος.
Σημειώνεται ότι όλα αυτά θα συμβούν μετά τα stress tests που θα υλοποιηθούν τον Ιούνιο 2019.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται βελτίωση ενώ νωρίτερα σημειώθηκαν πωλήσεις με το ελληνικό 10ετές να βρίσκεται  στο 2,07% και το ιταλικό 10ετές στο 1,72% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 36 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 160 μ.β
Σταθεροποιητικά κινούνται και τα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 237 μονάδες βάσης .
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν πτωτικές τάσεις, με την μεγαλύτερη πτώση ΔΕΗ, Jumbo, CENER,Τιτάν, ΕΧΑΕ..ενώ ανοδικά έκλεισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή με τον Τραπεζικό Δείκτη +1,12% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,63% όπου ήταν και τα υψηλά της ημέρας.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης κορυφώθηκαν οι πωλήσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -7,59% και στην δεικτοβαρή Alpha -7,05% και o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -6,60% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,93%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 786,72 μονάδες μα απώλειες -6,09%  
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,84% στις 878 μονάδες έχοντας υψηλό στις 900,31 μονάδες και χαμηλό στις 877,35 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 92,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 40,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 26,5 εκατ. μετοχές να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,37 εκατ. ευρώ και όγκου 2,42 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Πειραιώς διακίνησε 250 χιλ. τεμάχια αξίας 810 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 1,32 εκατ. τεμάχια αξίας 2,29 εκατ. ευρώ και η Εθνική 500 χιλ. τεμάχια αξίας 1,21 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή 46,5 χιλ. τεμάχια αξίας 349 χιλ. ευρώ και ο Φουρλής 300 χιλ. τεμάχια αξίας 1,7 εκατ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 878 μονάδες με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 930-950 μονάδες και με τις πρώτες στηρίξεις στις 850 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 820-830 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 786 μονάδες με την πρώτη αντίσταση στην ζώνη των 820-830 μονάδων ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 760-750 μονάδες.

Η επικαιρότητα

Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι η μεταρρυθμιστική του ατζέντα θα μπει στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών, έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, ενώ ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Pierre Moscovici τόνισε ότι η απόφαση για τον στόχο του 3,5% έχει ληφθεί από το Eurogroup, και μόνο αυτό μπορεί να την τροποποιήσει.
Νωρίτερα, αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι ο στόχος για το πλεόνασμα 3,5% το 2019 βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των προεκλογικών μέτρων Τσίπρα, ενώ υπενθύμισε ότι ο στόχος είναι μέρος της συμφωνίας του 2018.
Σημαντική πτώση έναντι του αμερικανικού δολαρίου καταγράφει η λίρα Τουρκίας, μετά την καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.
Η ισοτιμία της λίρας διαμορφώνεται στις 5,72 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Murat Cetinkaya, η τετραετής θητεία του οποίου επρόκειτο να διαρκέσει ως το 2020, αντικαταστάθηκε από τον υποδιοικητή του Murat Uysal, με διάταγμα του προέδρου Rejep Tayyip Erdogan.
Η απόφαση αυτή υπενθυμίζει στους επενδυτές ποιος είναι υπεύθυνος για τη νομισματική πολιτική στην Τουρκία
Στο γεγονός ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αρκετά δυνατή ώστε να επιστρέψει στη χώρα να προχωρήσει ακόμα και χωρίς συμφωνία για το Brexit αναφέρθηκε σήμερα (8/7) ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Boris Johnson, μέσω άρθρου του που δημοσιεύθηκε στο Brexit Central.
Ειδικότερα, ο κ. Johnson, ο οποίος είναι υποψήφιος για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καθυστερήσει και έχει αθετήσει τις υποσχέσεις του αναφορικά με το Brexit, γεγονός που έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και έχει «καταστρέψει» την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα.
Σαφή προειδοποίηση προς το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα απηύθυνε ο πρόεδρος των  ΗΠΑ, Donald Trump.
Σημειώνεται ότι το Ιράν αύξησε το επίπεδο εμπλουτισμού ουρανίου πάνω από το επίπεδο του 3,67% που προέβλεπε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), προχωρώντας στη δεύτερη αθέτηση δεσμεύσεών του εντός των ορίων της διεθνούς συμφωνίας μέσα σε λίγες ημέρες, αφού νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσε ότι ξεπέρασε το όριο του αποθέματος ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού —300 κιλά— που επιτρεπόταν να διατηρεί.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι  αγορές της Ασίας καθώς τα ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ μετρίασαν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve στην επερχόμενη συνεδρίασή της..
 Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,97%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -2,58%  στις 2933,36 μονάδες ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με  απώλειες -1,54% στις 28331,69 μονάδες

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενώ έχουν περιορίστει οι προσδοκίες για αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve στα τέλη Ιουλίου.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -0,30%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,25%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,15%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,60% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,10%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,45%, ο S&P στο -0,6%, ο Nasdaq στο -0,90% ενώ το ETF GREC κινείται στο -2,71% (9,68 δολ)

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Πειραιώς και Alpha και  ακολούθησαν Eθνική και Eurobank ενώ με απώλειες έκλεισε και η Attica Bank.  
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,3360 ευρώ με πτώση -5,81% με όγκο 5,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,72 ευρώ με πτώση -6,78% με όγκο 10,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,66 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,01 ευρώ με πτώση -7,10% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,31 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8450 ευρώ με πτώση -5,06%  με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,1 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,7060 ευρώ με πτώση -3,18%  και κεφαλαιοποίηση 761 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4455 ευρώ με πτώση -6,31% με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 205 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,72 ευρώ με πτώση -1,60% και κεφαλαιοποίηση 292 εκατ. ευρώ

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, Jumbo, CENER,Τιτάν, ΕΧΑΕ..
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Sarantis, Φουρλής, Τέρνα Ενεργειακή
H Coca Cola έκλεισε στα 32,10 με πτώση -1,11% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,67 ευρώ με άνοδο +0,08% και αποτίμηση 6,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,39 ευρώ με πτώση -3,24% και αποτίμηση 554 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,12 ευρώ με πτώση -1,4% και κεφαλαιοποίηση 492 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ παρέμεινε εκτός διαπραγμάτευσης σήμερα, ενώ επίκειται Δημόσια Πρόταση από τους βασικούς μετόχους.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 17,98 με πτώση -1,96% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,39 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,05 ευρώ με πτώση -0,55% και κεφαλαιοποίηση 2,77 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23,74 ευρώ με πτώση -1% και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,75 ευρώ με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,25 ευρώ με πτώση -2,93% και κεφαλαιοποίηση 2,48  δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,50 ευρώ με πτώση -2,72% και κεφαλαιοποίηση 285 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,80 ευρώ με άνοδο +1,4% και με κεφαλαιοποίηση στα 300 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1360 ευρώ με πτώση -4,90%  την κεφαλαιοποίηση 128 εκατ. ευρώ

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα στο 2,07% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 36 μ.β. και την Πορτογαλία 160 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα ενώ νωρίτερα σημειώθηκαν πωλήσεις. 
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,07% από 2,03% στις 4 Ιουλίου 2019.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 36 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 160 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό θα αποτελεί ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις αν και σήμερα επικρατούν πωλήσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται οριακή βελτίωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,72% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 111,30 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,63% με απόδοση αγοράς 0,68% και απόδοση πώλησης 0,59%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,30 μονάδες βάσης και απόδοση 0,84%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,11% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019 στο 1,02%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,75 μονάδες βάσης και απόδοση 1,37% με το ιστορικό χαμηλό 1,29% στις 3 Ιουλίου 2019…
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,22 μονάδες βάσης και απόδοση 1,93% με απόδοση αγοράς 1,96% και απόδοση πώλησης 1,90%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 115,54 μονάδες βάσης και απόδοση 2,04% με απόδοση αγοράς 2,07% και απόδοση πώλησης 2,01%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 2,03%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 114,75 μονάδες βάσης και απόδοση 2,59%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 117,01 μονάδες βάσης και απόδοση 2,76%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 119,96 μονάδες βάσης και απόδοση 2,97%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 246 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 237 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,37% ή 237 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ήπιες πωλήσεις σε Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία - Οριακή βελτίωση στην Ιταλία

Οριακή βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα Ιταλικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο σήμερα διαμορφώνεται στο 1,72%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 8/7/2019 στο -0,38% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019 στο -0,409%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,10% με το ιστορικό χαμηλό 0,036% σημειώθηκε στις 5 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,48% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,278% που  σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,42% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,205% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,72% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,54%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,447%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS