Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Παλάντζας (υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ): Το αναπτυξιακό... αδιέξοδο της Ελλάδος

tags :
Παλάντζας (υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ): Το αναπτυξιακό... αδιέξοδο της Ελλάδος
Άρθρο του Λ. Παλάντζα, υποψήφιου ευρωβουλευτή με το Κίνημα Αλλαγής
Η μεγάλη διάρκεια κατά την οποία ασκήθηκαν πολιτικές λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση οδήγησε τις οικονομίες σε αναπτυξιακά αδιέξοδα.
Ειδικά για την Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικής περιδίνης, η μόνη προοπτική που φαίνεται στον ορίζοντα σαν αναπτυξιακή ευκαιρία είναι να έρθουν άμεσα ξένες επενδύσεις.
Οι ξένες επενδύσεις έχουν όμως ένα πρόβλημα, είναι αβέβαιες και ευμετάβλητες, συνεπώς όποια χώρα βασίζεται αποκλειστικά στις ξένες επενδύσεις έχει επί της ουσίας εγκλωβιστεί σε ένα αναπτυξιακό αδιέξοδο.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την οικονομική κατάσταση και την απασχόληση στην Ελλάδα το 2019 υπάρχει ένας εγκλωβισμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στην ανάγκη να εξυπηρετούν παλιά δάνεια και υποχρεώσεις με αποτέλεσμα από τη μία τελικά να μην στρέφονται προς την κατανάλωση που είναι ένας αναπτυξιακός πυλώνας και από την άλλη οι επιχειρήσεις να μην να μην έχουν τη δυνατότητα να επενδύσουν με αποτέλεσμα να υπάρχει μία στασιμότητα στην ανάπτυξη.
Οι δημόσιες επενδύσεις που θα μπορούσαν να τονώσουν την αναπτυξιακή διαδικασία απουσιάζουν εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική οικονομία και το μέγεθος των ζητούμενων πρωτογενών πλεονασμάτων δεν επιτρέπει να περιμένουμε κάτι ουσιαστικό από το δημόσιο τομέα.
Ειδικά τα τελευταία χρόνια από το 2015 και μετά είναι σαφές ότι έχει σκληρύνει η νεοφιλελεύθερη επιλογή στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής μειώνοντας κατά πολύ τις ήδη μειωμένες δημόσιες δαπάνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τη μία να μην μπορεί να αναπτυχθεί η οικονομία που κινείται γύρω από το δημόσιο από την άλλη να υποβαθμίζονται σημαντικά οι υπηρεσίες που παρέχει το κράτος προς τους πολίτες.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι πως η χώρα θα μπορέσει να έχει ξανά προοπτικές ανάπτυξης οι οποίες δεν θα βασίζονται αποκλειστικά στην αναμονή για μεγάλες ξένες επενδύσεις.
Το πολιτικό σύστημα οφείλει να βρει τις διαδικασίες και τα κίνητρα με τα οποία θα διευκολύνει και θα παροτρύνει την Ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση να αρχίσει να επενδύει και να αναπτύσσεται. Έχουμε ένα σύνολο ευκαιριών από την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και μέχρι την παροχή υπηρεσιών οι οποίες όμως παραμένουν αναξιοποίητες επειδή δεν υπάρχει κίνητρο στις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν κεφάλαια ώστε να ρωτηθούν και παράλληλα να αναπτύξουν κοινωνική οικονομία.
Το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά στο σχέδιο Ελλάδα προτείνουν ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα βασίζεται κατά κύριο λόγο στις δικές μας δυνάμεις στο κεφάλαιο των πολλών ελληνικών επιχειρήσεων και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.
Η πρόταση αυτή υπερβαίνει τα νεοφιλελεύθερα εμπόδια που επικρατούν σήμερα στις ασκούμενες αλλά και στις προτεινόμενες πολιτικές προτείνοντας ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας και στην ανάπτυξη των υποδομών της χώρας ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις να επενδύσουν αλλά και να προσλάβουν προσωπικό.
Η απλουστευμένη προσέγγιση ότι αν μειώσουμε τους φόρους θα πετύχουμε προσέλκυση επενδύσεων είναι λανθασμένη και αυτήν τη στιγμή το μερίδιο κέρδους των ελληνικών επιχειρήσεων είναι αντίστοιχο με αυτό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αλλά οι επενδύσεις των δικών μας επιχειρήσεων είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι μία απλή μείωση των φόρων δεν αποτελεί λύση για την Ελληνική οικονομία και δεν οδηγεί με βεβαιότητα σε νέες επενδύσεις και προσλήψεις προσωπικού.
Η δική μας πρόταση συνδέει τις επενδύσεις και την αύξηση των θέσεων εργασίας με την άμεση μείωση των φόρων που πληρώνει μία επιχείρηση.
Είναι ένα απλό εργαλείο το οποίο για κάθε μονάδα που ξοδεύει μία επιχείρηση για επενδύσεις ή για την πρόσληψη προσωπικού αφαιρεί μιάμιση μονάδα από το φορολογητέο ποσό.
Μετά από τόσα χρόνια ασκούμενης λιτότητας, μετά από την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, η χώρα έχει ανάγκη από ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα αξιοποιεί τους τοπικούς πόρους το ανθρώπινο δυναμικό.
Ο τερματισμός των πολιτικών λιτότητας και τα μέτωπα κατά του νεοφιλελευθερισμού δεν είναι γραμμές που χαράσσονται στα προεκλογικά μπαλκόνια αλλά είναι ουσιαστικές και εφαρμόσιμες πολιτικές προτάσεις οι οποίες υπερβαίνουν τις κυρίαρχες πολιτικές που ασκούνται σήμερα.
Η Ελλάδα και Ευρώπη έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν επιλέγοντας σε αυτές τις Ευρωεκλογές να στηρίξουν το Κίνημα Αλλαγής και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο Λάμπρος Παλάντζας, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης