Θεοχαρόπουλος: Αναλαμβάνουμε ευθύνες στα δύσκολα - Σταθεροί στο δρόμο της ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης

Θεοχαρόπουλος: Αναλαμβάνουμε ευθύνες στα δύσκολα - Σταθεροί στο δρόμο της ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης
"Πάντοτε η αριστερά ήταν για τα δύσκολα", τόνισε ο Θ. Θεοχαρόπουλος
Η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση σηματοδοτεί την συμπόρευση των προοδευτικών αριστερών δυνάμεων του τόπου για να δοθούν άμεσα εφικτές λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας, δηλώνει  σε συνέντευξη που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του κόμματος, Θ. Θεοχαρόπουλος, μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του στη θέση του υπουργού Τουρισμού.
Όπως αναφέρει «τα όσα έχουν διαδραματισθεί το τελευταίο διάστημα στην χώρα μας, με την έξαρση ενός νέου εθνολαϊκισμού, έφεραν στο προσκήνιο με τον πιο έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προόδου και συντήρησης και με τον ΣΥΡΙΖΑ βρεθήκαμε μαζί στην ίδια προοδευτική πλευρά.
Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση, ενός δεξιού εθνικολαϊκιστικού κόμματος, άνοιξε το δρόμο για μια κυβέρνηση της αριστεράς χωρίς αλλοιώσεις της φυσιογνωμίας της σε βασικά θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.
Κυρίως όμως ήταν η κοινή βούλησή μας και η αποφασιστικότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας προοδευτικής συμπαράταξης για να ηττηθεί η συντηρητική δεξιά και η ακροδεξιά που έθεσαν τις βάσεις της συμπόρευσης μας».
Κατά τον ίδιο, «η αντίδραση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με πανομοιότυπα σχόλια παραπολιτικού επιπέδου χωρίς καν να μπορούν να αρθρώσουν σοβαρά πολιτικά επιχειρήματα δείχνει ότι τους χαλάσαμε το αφήγημα και αποκαλύφθηκε η δική τους στρατηγική σύμπλευση».
Όπως σημειώνει «για να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη και κυρίως να προωθηθεί άμεσα μία πραγματικά προοδευτική ατζέντα σε όλους τους τομείς πολιτικής.
Για αυτό αναλαμβάνουμε ευθύνες στα δύσκολα. Γιατί πάντοτε η αριστερά ήταν για τα δύσκολα.
Για αυτό αφήσαμε στην άκρη υπαρκτές διαφορές μας για το παρελθόν και για πολιτικές που ασκήθηκαν.
Αυτό που μας ενώνει είναι το παρόν και το μέλλον για την ανάγκη ανάδειξης μιας προοδευτικής ταυτότητας με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο. Μιας σύγχρονης αριστερής πρότασης διακυβέρνησης, σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Ακόμη, ο κ. Θεοχαρόπουλος τονίζει ότι στην Ελλάδα η πλειοψηφία του προοδευτικού χώρου θα εκφρασθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής «βάζει ως στόχο την στρατηγική ήττα της αριστεράς δηλαδή την στρατηγική νίκη της δεξιάς» καθώς «εξελίχθηκε σ’ ένα περίκλειστο κόμμα, μακριά από τους προσανατολισμούς ακόμη και της ίδιας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».
Μάλιστα, χαρακτηρίζει  “ παρά φύσιν” την «στρατηγική συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με τη δεξιά και τη ΝΔ και την κοινή στάση τους σε όλα τα κορυφαία ζητήματα πολιτικής».
Με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει ο κ. Θεοχαρόπουλος, «έχουμε ψηφίσει από κοινού προοδευτικές λύσεις και σε κορυφαία ζητήματα πολιτικής, μακριά από ετεροπροσδιορισμούς, σκοπιμότητες και τακτικισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό, ψηφίσαμε από κοινού την απλή αναλογική, τα νομοσχέδια που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη μη περικοπή συντάξεων, το κοινωνικό μέρισμα, την διεύρυνση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, έστω κι αν αποτελούσε ένα μικρό βήμα για τον αναγκαίο διαχωρισμό των σχέσεων κράτους - εκκλησίας, και τη Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που άλλες πολιτικές δυνάμεις, που αυτοπροσδιορίζονται και ως προοδευτικές, φλερτάρουν συστηματικά με νεοσυντηρητικές και εσωστρεφείς αντιλήψεις».
«Αυτά που μας ενώνουν σήμερα είναι πολύ περισσότερα από ορισμένες διαφορές μας στο παρελθόν.
Αυτό που μας ενώνει είναι το παρόν και το μέλλον για την ανάγκη ανάδειξης μιας προοδευτικής ταυτότητας με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο», καταλήγει ο κ. Θεοχαρόπουλος.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS