Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall Street λόγω Powell, στο -0,61% ο Dow Jones - Ισχυρά κέρδη +4,9% για Apple

tags :
Απώλειες στη Wall Street λόγω Powell, στο -0,61% ο Dow Jones - Ισχυρά κέρδη +4,9% για Apple
Ο επικεφαλής της Fed άφησε να εννοηθεί ότι μια μείωση των επιτοκίων δεν βρίσκεται στο τραπέζι
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (1/5/2019) οι δείκτες της Wall Street, μετά από μια νευρική συνεδρίαση με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, καθώς ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) άφησε να εννοηθεί ότι μια μείωση των επιτοκίων δεν βρίσκεται στο τραπέζι.
«Δεν αναμένει η νομισματική πολιτική να κινηθεί προς κάποια κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Jerome Powell.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,61% κι έκλεισε στις 26.430,14 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,75% στις 2.923,73 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,57%, στις 8.049,64 μονάδες.




Οι δείκτες σημείωναν νωρίτερα οριακές μεταβολές, στον απόηχο των καλύτερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε χθες η Apple, αλλά και των ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, ενώ διεύρυναν ελαφρώς τα κέρδη τους μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Fed ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η Fed διατήρησε τα επιτόκια στο εύρος 2,25% - 2,50%, επικαλούμενη τις υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις, σε μια κίνηση που Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε πως θα διατηρήσει στάση αναμονής σε ό,τι αφορά στη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fed, τα στοιχεία Μαρτίου δείχνουν πως η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Apple έκλεισε με άνοδο 4,9%, ενώ νωρίτερα κατέγραφε κέρδη άνω του 7%, καθώς, παρά τη μείωση, τα αποτελέσματά της για το πρώτο τρίμηνο ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ενώ το guidance που δημοσίευσε ο τεχνολογικός κολοσσός για το επόμενο τρίμηνο ήταν επίσης καλύτερο των εκτιμήσεων.


Παράλληλα, η μετοχή της Mondelez έκλεισε με κέρδη 1,6%, στον απόηχο επίσης καλύτερων των προβλέψεων αποτελεσμάτων, ενώ η μετοχή της Advanced Micro Devices κατέγραψε απώλειες σχεδόν 3%, παρά τα θετικά αποτελέσματα.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα περίπου το 60% των εταιρειών εισηγμένων στον δείκτη S&P 500.
Από αυτές τις εταιρείες, το 74,9% έχουν αναφέρει αποτελέσματα καλύτερα των προσδοκιών.
Εν τω μεταξύ, το επενδυτικό κλίμα φαίνεται ότι «μπέρδεψαν» ορισμένα μεικτά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 275 χιλ. νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, πολύ περισσότερες από τις 180 χιλ. που ανέμεναν οι αναλυτές.
Από την άλλη, μεικτά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον κλάδο της μεταποίησης των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, στοιχεία που ανακοίνωσε η ΙHS Markit έδειξαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου κατέγραψε ήπια επιτάχυνση τον Απρίλιο του 2019, ενώ, στον αντίποδα, στοιχεία του ISM έδειξαν σημαντική επιβράδυνση.
Παράλληλα, αιφνιδιαστική πτώση 0,9% κατέγραψαν τον Μάρτιο του 2019 οι κατασκευαστικές δαπάνες των ΗΠΑ, μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες αύξησης, καθώς μειώθηκαν οι δαπάνες τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά έργα.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, δήλωσε σήμερα πως ο τελευταίος γύρος συζητήσεων με το Πεκίνο ολοκληρώθηκε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα.
Ο Mnuchin, ο οποίος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο Πεκίνο μαζί με τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, χαρακτήρισε ως «παραγωγικές» τις συνομιλίες.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, Mick Mulvaney, δήλωσε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου θα επιλυθούν εντός δύο εβδομάδων «με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».
Την ίδια ώρα, πηγές ανέφεραν στο «CNBC» ότι είναι πιθανή η ανακοίνωση μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μέχρι την επόμενη Παρασκευή.
Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο τελευταίος γύρος συνομιλιών έφερε την Ουάσιγκτον και το Πεκίνο πιο κοντά σε μια συμφωνία.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης