Τελευταία Νέα
Ελλάδα

S&P: Στα τέλη του 2012 θα επανέλθει στην ανάπτυξη η Ευρώπη - Βαθειά η ύφεση σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία

tags :
S&P: Στα τέλη του 2012 θα επανέλθει στην ανάπτυξη η Ευρώπη - Βαθειά η ύφεση σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία
Περίπου ένα χρόνο θα διαρκέσει η ύφεση στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη νέα ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος προειδοποιεί ότι η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία θα γνωρίσουν βαθειά ύφεση.
Σύμφωνα με τον S&P, η Γερμανία, και άλλες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης θα έχουν αναιμική έως οριακή ανάπτυξη, ενώ οι αδύναμες χώρες της ευρωζώνης θα έχουν σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ τους.
Ωστόσο, στην έκθεση του ο οίκος αναφέρει ότι αν και η τρέχουσα φάση ύφεσης μπορεί να έχει διάρκεια, αλλά εκτιμάται ότι η οικονομία θα ανακάμψει στα τέλη του έτους ή στις αρχές του επόμενου.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου, Jean-Michel Six, η σταδιακή ενίσχυση της ζήτησης από τις αναδυόμενες αγορές μπορεί να αποτελέσει κάποιο στήριγμα στην Ευρώπη, ενώ κλιμακωτά θα διαφαίνονται και τα αποτελέσματα της νομισματικής χαλάρωσης.
Τέλος, όπως αναφέρεται η κίνηση της ΕΚΤ να ενισχύσει τη ρευστότητα με πάνω από 1 τρισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης με δύο δημοπρασίες τριετών δανείων, βοήθησε στο να αποτραπεί μία πιστωτική κρίση, η οποία φαινόταν στον ορίζοντα στα τέλη του 2011 και απειλούσε να διογκώσει την κρίση της Ευρωζώνης και να υπονομεύσει το εγχείρημα του κοινού νομίσματος.
Παράλληλα, υπάρχει πιθανότητα τα νοικοκυριά να χρησιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους για να στηρίξουν την κατανάλωση, ιδιαίτερα στις κεντρικές χώρες της ευρωζώνης, όπως στη Γερμανία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Γαλλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης