Καθυστερεί η οριστική άρση των capital controls – Τι συζήτησαν Στουρνάρας – τραπεζίτες και η θέση Μουρμούρα

Καθυστερεί η οριστική άρση των capital controls – Τι συζήτησαν Στουρνάρας – τραπεζίτες και η θέση Μουρμούρα
Ίσως προς το τέλος του 2019, να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την πλήρη κατάργηση των capital control
Θα καθυστερήσει η άρση των capital controls, όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου 2018 ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, και οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών.
Στη συνάντηση πρυτάνευσε η λογική θα πρέπει να επέλθει ηρεμία στις τράπεζες, στην οικονομία και στα πολιτικά δρώμενα και εν συνεχεία, ίσως προς το τέλος του 2019, να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την πλήρη κατάργηση των capital control.
Εν τω μεταξύ και ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Γ. Μουρμούρας είχε ταχθεί κατά της πλήρους και άμεσης άρσης των capital controls, ενώ είχε ταχθεί υπέρ της έγκαιρης γνωστοποίησης συγκεκριμένης ημερομηνίας για την άρση τους εντός του 2019.  
Ειδικότερα, σε παρέμβασή του σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα με θέμα τα κόκκινα δάνεια στο ελληνικό και κυπριακό τραπεζικό σύστημα, παρουσία εκατοντάδων θεσμικών και διεθνών επενδυτών, ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Ο κ. Υποδιοικητής στην ομιλία του έκανε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του προβλήματος των NPEs για τις ευρωπαϊκές χώρες και επικεντρώθηκε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προτείνοντας ενδεδειγμένους τρόπους μείωσης των κόκκινων δανείων.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της πλήρους άρσης των capital controls, προτείνοντας να μη γίνει άμεσα, αλλά τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης γνωστοποίησης συγκεκριμένης ημερομηνίας για την άρση τους εντός του 2019.   
Όπως είναι γνωστό από τον Οκτώβριο του 2018 δεν υφίστανται κεφαλαιακοί έλεγχοι στις εγχώριες συναλλαγές, αλλά υπάρχουν περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων προς το εξωτερικό.
Ο κ. Υποδιοικητής  τόνισε τους ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονούν κατά τη διάρκεια  προεκλογικών  περιόδων εν γένει και ως γνωστόν επηρεάζουν την οικονομία.
Συνεπώς, κατά τον κ. Υποδιοικητή, ενδείκνυται η προαναγγελία της καταληκτικής ημερομηνίας για την πλήρη άρση των capital controls με καθαρό ορίζοντα και σχεδιασμό, δεδομένου ότι το 2019 είναι έτος πολλαπλών εκλογών.
Εν τω μεταξύ σήμερα, 8 Φεβρουαρίου 2019, πραγματοποιείται συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος με τους Έλληνες τραπεζίτες για το ζήτημα των capital controls.
Ούτως ή άλλως όμως ένα πολύ μεγάλο μέρος των βασικών περιορισμών έχουν αρθεί και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην μεταφορά κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό, όπως και την πλήρη ανάληψη μετρητών κ.α.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες είναι θετικές στην πλήρη άρση αν και θέματα όπως η μεταφορά κεφαλαίων από και προς το εξωτερικό χρήζουν ακόμη προσοχής.
Τονίζεται ότι τα capital controls επιβλήθηκαν το Καλοκαίρι του 2015 και ουσιαστικά χρειάστηκαν 3,5 χρόνια για να αποσυρθούν όπως και στην περίπτωση της Κύπρου.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS