Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

ΙΑΣΩ και Ιατρικό Αθηνών έχουν περιθώρια ανόδου άνω του 45% σε όρους p/bv βάσει του τιμήματος του Υγεία

tags :
ΙΑΣΩ και Ιατρικό Αθηνών έχουν περιθώρια ανόδου άνω του 45% σε όρους p/bv βάσει του τιμήματος του Υγεία
Αν τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου έχουν συνέχεια και στο δεύτερο τότε οι μετοχές θα διαπραγματεύονται με ελκυστικό p/e
Με δείκτες χαμηλότερους έναντι του Υγεία συνεχίζουν να διαπραγματεύονται οι μετοχές του ΙΑΣΩ αλλά και του Ιατρικού Αθηνών.
Το τίμημα της εξαγοράς του Υγεία, έφερε άνοδο και στις υπόλοιπες εισηγμένες του κλάδου, αλλά παρά την επιτυχία της δημόσιας πρότασης για τους μετόχους του Υγεία, οι μετοχές των ΙΑΣΩ και Ιατρικό Αθηνών εξακολουθούν να διαπραγματεύονται ελκυστικότερα.
Την ίδια ώρα δεν υπάρχει νεότερο από τις «κρούσεις» που είχε δεχθεί το ΙΑΣΩ και αν προχώρησαν οι συζητήσεις που έλεγαν μέχρι και πρόταση εξαγοράς στα 1,30 ευρώ.
Η τιμή της μετοχής βρίσκεται πάνω λίγο από το τίμημα που είχε ακουστεί με ό,τι αυτό σημαίνει για την εταιρεία.
Η αποτίμηση είναι στα 163 εκατ. ευρώ ενώ του Ιατρικού στα 98 εκατ. ευρώ με την τιμή της μετοχής στα 1,13 ευρώ λίγο πάνω από τα επίπεδα του 1 ευρώ που συσσώρευε.
Όμως και ενώ το Υγεία έχει εξαγοραστεί με p/bv 2,2 φορές το ΙΑΣΩ διαπραγματεύεται με p/bv 1,30 και το Ιατρικό Αθηνών με 1,5 φορές περίπου.
Αυτό σημαίνει πως και οι δύο μετοχές έχουν σημαντικό περιθώριο ανόδου αφού για να φτάσουν το p/bv του Υγεία πρέπει να ενισχυθούν πάνω από 45% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Σημειώνεται πως και η σχέση ξένα/ίδια κεφάλαια του ΙΑΣΩ είναι σημαντικά καλύτερη του Υγεία 1,18 έναντι 2,2 φορές.
Το Ιατρικό Αθηνών έχει ξένα/ίδια κεφάλαια 4,2 φορές στο πρώτο εξάμηνο του 2018.
Το Υγεία είχε τις υψηλότερες πωλήσεις 113,6 εκατ. ευρώ, το Ιατρικό 93 εκατ. ευρώ και το ΙΑΣΩ τις μικρότερες με 55,3 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο του Υγεία ήταν στα 12,4 εκατ. ευρώ, οπότε με αποτίμηση 290 εκατ. ευρώ θα πρέπει το δεύτερο εξάμηνο να είναι εξαιρετικό ώστε να έχει χαμηλό p/e η μετοχή.
Από την άλλη το Ιατρικό με αποτίμηση 98 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 7,8 εκατ. ευρώ μπορεί ευκολότερα να έχει ελκυστικό p/e, ενώ το ΙΑΣΩ είχε καθαρά 12 εκατ. ευρώ αλλά είχε χρηματοοικονομικά κέρδη 6,7 εκατ. ευρώ, άρα αν εξαιρεθούν τα έκτακτα θα χρειαστεί καλό δεύτερο εξάμηνο για να έχει επίσης χαμηλό p/e.
Πάντως η εικόνα και στο ταμπλό αλλά και στις λογιστικές καταστάσεις δείχνει σημαντική βελτίωση και με δεδομένες τις προτάσεις που έχουν γίνει για εξαγορές εταιρειών του κλάδου στελέχη της αγοράς τονίζουν πως δεν αποκλείεται να δούμε το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει ισχυρό και το 2019.
Σημειώνεται πως αρκετοί εγχώριοι θεσμικοί απέκτησαν μετοχές του κλάδου βλέποντας το ενδιαφέρον που υπήρχε για εξαγορά εισηγμένων και μη εταιρειών.
Η Alpha Trust Ανδρομέδα πρόσφατα ανακοίνωσε πως μεταξύ των μεγαλύτερων θέσεών της είναι το ΙΑΣΩ μαζί με ΕΛΒΕ, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν και Quest.
Η μετοχή του ΙΑΣΩ βρίσκει αντίσταση στα 1,50 ευρώ που είχε πιάσει στις αρχές του 2018 και μετά στα 1,60 ευρώ που είχε βρεθεί στις αρχές του 2014.
Το Ιατρικό Αθηνών έγραψε χθες (4/2) υψηλό στα 1,22 ευρώ και κοντά στα 1,30 ευρώ εντοπίζεται η πρώτη αντίσταση.
Η μετοχή είχε βρεθεί κοντά στα 1,60 ευρώ τον Απρίλιο του 2018.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης