Τζανακόπουλος: Eμβληματική στιγμή για την κυβέρνηση η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Γενάρη - Eκλογές στη λήξη της τετραετίας

Τζανακόπουλος: Eμβληματική στιγμή για την κυβέρνηση η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Γενάρη - Eκλογές στη λήξη της τετραετίας
Εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας, άρα το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού τον Γενάρη του 2019 θα είναι μια εμβληματική στιγμή για την κυβέρνηση», δηλώνει σε συνέντευξή του στην ενημερωτική ιστοσελίδα «thecaller», ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.
Υπογραμμίζει ότι υπάρχει ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα ώστε «στις αρχές του χρόνου να προχωρήσουμε σε μια ακόμη σειρά μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής πλειοψηφίας: ένα νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας ενδεχομένως μέσα στο Φεβρουάριο, ενώ μέχρι τότε εξετάζουμε και συζητάμε την παράταση της προστασίας που προβλέπει ο νόμος Κατσέλη – Σταθάκη αλλά και συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία». Κατά τον ίδιο, «το μεγαλύτερο επίτευγμα χωρίς αμφιβολία είναι η καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο.
Μια εξέλιξη που τρία χρόνια πριν δεν την φανταζόταν σχεδόν κανείς».
Αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του 2019 «δεν ήταν απλώς ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός αλλά και ο πρώτος επεκτακτικός προϋπολογισμός μετά από δέκα χρόνια», καθώς όχι μόνο δεν περιλαμβάνει μέτρα περικοπών ή αυξήσεις φόρων αλλά περιλαμβάνει αντίθετα αυξήσεις δαπανών και μειώσεις φόρων.
«Τα δημόσια οικονομικά έχουν εξυγιανθεί, ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει και τα επόμενα χρόνια ο δημοσιονομικός χώρος θα είναι ακόμη περισσότερος, πράγμα το οποίο θα μας δώσει τη δυνατότητα για μια διαρκή πορεία αποκατάστασης των αδικιών του Μνημονίου.
Γι αυτό είναι και κρίσιμες οι εκλογές του Οκτώβρη του 2019, διότι θα κρίνουν ακριβώς την πορεία της μεταμνημονιακής Ελλάδας», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχουν περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, αναφέρει ότι μια επαναδιαπραγμάτευση θα ήταν μια «πραγματικά δύσκολη υπόθεση διότι θα σήμαινε συνολική τροποποίηση της ρύθμισης του χρέους που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση τον προηγούμενο Ιούνιο.
Και τούτο καθώς τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μια από τις μεταβλητές που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του χρέους».
Ακόμη, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας, άρα το φθινόπωρο και προσθέτει ότι από τις κάλπες θα προκύψει μια προοδευτική κυβέρνηση, «θα τις κερδίσει η πολιτική δύναμη που θα ανανεώσει τις προσδοκίες τους για ένα καλύτερο μέλλον.
Και εκεί νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί χωρίς αμφιβολία».
Επιπλέον, θεωρεί «απίθανο» το ενδεχόμενο ευρύ ανασχηματισμού ως τις εκλογές, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, σημειώνει πως «είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των μετεκλογικών συσχετισμών», υπογραμμίζοντας την «ανάγκη για τη συγκρότηση ενός πολιτικού μετώπου κόντρα στην ακροδεξιά αλλά και για προγραμματικές συγκλίσεις για τις προοδευτικές θεσμικές τομές που έχει ανάγκη η χώρα».
«Νομίζω ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα που συμμερίζονται αυτές τις προτεραιότητες και εντός του Ποταμιού και εντός του Κινήματος Αλλαγής», όπως αναφέρει .
 Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζει ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι η υπερψήφιση της, τουλάχιστον με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών», ενώ εκτιμά ότι «θα είναι αρκετοί οι προοδευτικοί βουλευτές που δεν θα θελήσουν να αφήσουν την μεγάλη, την ιστορική αυτή ευκαιρία να πάει χαμένη και να οδηγήσουν τη χώρα σε περιπέτειες».
Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις που εκφράζουν οι ΑΝΕΛ, ο κ. Τζανακόπουλος απαντά ότι σέβεται απολύτως τις εσωκομματικές διαδικασίες των ΑΝΕΛ και  σημειώνει ότι «σε ένα τόσο κομβικό για την ιστορική πορεία της χώρας θέμα νομίζω όμως ότι όλοι ανεξαιρέτως οι Βουλευτές πρέπει να βάλουν πάνω από όλα την συνείδηση τους και το συμφέρον της χώρας».
Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος τονίζει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε γενικευμένη πολιτική σύγχυση και την κατηγορεί ότι «θέλει συγκάλυψη σκανδάλων», ενώ ερωτηθείς για την πρόταση Συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας αναφέρει πως πρόκειται «για μεγάλη ευκαιρία και για τις δύο πλευρές και «στοχεύουμε να μην την αφήσουμε να πάει χαμένη εξαντλώντας στην κυριολεξία όλα τα περιθώρια του διαλόγου».
Περιγράφει το «στίγμα» της αντιπαράθεσης στον δήμο της Αθήνας με υποψήφιο το Νάσο Ηλιόπουλο ο οποίος, όπως αναφέρει, «θα αντιπαρατεθεί με την ελιτίστικη αντίληψη για την πολιτική».
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS