Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά ΕΚΤ: Ο προστατευτισμός και η απειλή ενός εμπορικού πολέμου οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη

Πρακτικά ΕΚΤ: Ο προστατευτισμός και η απειλή ενός εμπορικού πολέμου οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη
Η Ευρωζώνη αποδίδει όπως αναμένεται, οπότε δεν χρειάζονται αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ, δείχνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της 26ης Ιουλίου
Ο προστατευτισμός και η απειλή ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά η ανάπτυξη παραμένει προς το παρόν σταθερά στην πορεία που είχε παρατηρηθεί νωρίτερα, όπως προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Σε μια συνάντηση με ελάχιστες ή και καθόλου διαφωνίες, οι υπεύθυνοι ρύθμισης των επιτοκίων κατέληξαν ότι το μπλοκ αποδίδει όπως αναμένεται, οπότε δεν χρειάζονται αλλαγές στην πολιτική της ΕΚΤ, όπως δείχνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της 26ης Ιουλίου, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα (23/8/2018).
Η ΕΚΤ συμφώνησε τον Ιούνιο να τερματίσει τις αγορές ομολόγων μέχρι το τέλος του έτους και να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019.
«Οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με παγκόσμιους παράγοντες παραμένουν εμφανείς, ιδίως όσον αφορά την απειλή προστατευτισμού και τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων», αναφέρουν τα πρακτικά.
«Οι εντάσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια γενικότερη πτώση της εμπιστοσύνης σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, πέραν των οποιωνδήποτε κατευθυνόμενων επιπτώσεων από την επιβολή των δασμών», προστίθεται.
Ενώ ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου ήδη επιβαρύνει το κλίμα, ο πραγματικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη έχει παραμείνει μέχρι στιγμής ήπιος και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναφέρουν ότι ακόμη και η επιβράδυνση της ανάπτυξης του πρώτου εξαμήνου θα είναι προσωρινή.
«Τα μέλη συμμερίζονται γενικά την άποψη ότι οι αβεβαιότητες γύρω από τις προοπτικές του πληθωρισμού έχουν υποχωρήσει», αναφέρουν ακόμη τα πρακτικά της ΕΚΤ.
«Θεωρήθηκε απαραίτητο να ανακτήσουμε μια επαρκή ευελιξία και προαιρετικότητα για τη νομισματική πολιτική.
Θεωρήθηκε σκόπιμο να επαναδιατυπωθεί η ετοιμότητα του Διοικητικού Συμβουλίου για προσαρμογή όλων των μέσων του, όπως αρμόζει», συνεχίζει η ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης