Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βούτσης για Σκοπιανό: Εντός των επόμενων 48 ωρών το τηλεφώνημα Τσίπρα – Zaev – Θα ξεπεραστούν οι ενστάσεις στην ΠΓΔΜ

Βούτσης για Σκοπιανό: Εντός των επόμενων 48 ωρών το τηλεφώνημα Τσίπρα – Zaev – Θα ξεπεραστούν οι ενστάσεις στην ΠΓΔΜ
Η συμφωνία δεν θα παραβιάζει τις εθνικές κόκκινες γραμμές υποστήριξε ο πρόεδρος της Βουλής
Την εκτίμηση ότι το αργότερο έως αύριο Σάββατο 2 Ιουνίου θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογο του Zoran Zaev με την οποία και θα κλείνει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά το μείζον θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης.
Σε δηλώσεις του χθες στην ΕΡΤ υποστήριξε ότι τις επόμενες 24 ή 48 ώρες θα υπάρξει επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, η οποία θα δώσει το πράσινο φως για ξεκινήσουν οι εξελίξεις.
«Νομίζω πως εφόσον γίνει αυτή η τηλεπικοινωνία, θα υπάρξει το πράσινο φως για να ξεκινήσουν πολύ γρήγορα εξελίξεις που θα δρομολογήσουν μια λύση κοινά αποδεκτή και προς το συμφέρον της χώρας μας», είπε ο κ.Βούτσης, ο οποίος έσπευσε να σημειώσει πως μόνο εφόσον εκπληρωθούν όλοι οι όροι της συμφωνίας αυτή θα επικυρωθεί από την Ελληνική Βουλή.
Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε αισιόδοξος ότι θα ξεπεραστούν οι ενστάσεις στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ και η συμφωνία, η οποία δεν θα παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές που συγκροτούν την εθνική θέση της Ελλάδας, θα προχωρήσει προς όφελος της Βαλκανικής.
«Είναι πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι συνομιλούν οι υπουργοί Εξωτερικών και οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών, αμέσως ή εμμέσως, και οι διαρροές ότι είναι πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία.
Είναι φανερό ότι εξελίσσεται μια αντιπαράθεση στην ανώτατη ηγεσία της πΓΔΜ.
Η ελληνική πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση τα παρακολουθεί με ψυχραιμία όλα αυτά, και οι διεθνείς παράγοντες παρακολουθούν όσα εξελίσσονται. Ευελπιστώ, και θα πρέπει να εργαστούμε, για να ξεπεραστούν οι όποιες σοβαρές ενστάσεις και τα όποια βέτο, έτσι ώστε να δρομολογηθεί μια συμφωνία, της οποία η κατάληξη θα κυρωθεί τους επόμενους μήνες και θα αποτελεί μια καινούργια αρχή για τις σχέσεις των δύο χωρών και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις διαφαινόμενες ισχυρές αντιστάσεις στη ΠΓΔΜ, εφόσον υπάρξει μια συμφωνία - όπως διαφαίνεται - ότι αυτή θα προχωρήσει» είπε ο κ.Βούτσης.
Σε ερώτηση πότε θα έρθει μια τέτοια συμφωνία στη Βουλή, ο κ.Βούτσης τόνισε ότι «επειδή θα πρόκειται για κύρωση συμφωνίας η οποία θα έχει και διεθνή πτυχή και εγγυήσεις, θα έρθει στη Βουλή στη φάση της τελικής της συνομολόγησης».
«Αυτό θα γίνει εφόσον έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις που θα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του οδικού χάρτη, δηλαδή η συμφωνία θα πάει προς κύρωση στη Βουλή με όλες τις προϋποθέσεις πλήρως εφαρμοσμένες» είπε ο κ.Βούτσης, τονίζοντας ότι «στην κύρωση αυτής της συμφωνίας, θα υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή».
«Συνταγματική πρόνοια για 180 ψήφους δεν υπάρχει, πλην όμως για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όσο πιο ευρεία θα είναι αυτή πλειοψηφία τόσο το καλύτερο για όλους», είπε ο κ. Βούτσης.
Ως προς τη διαφωνία των ΑΝΕΛ, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι σέβεται την άποψη τους, η οποία είναι άποψη στη βάση των αρχών τους, και εκτίμησε ότι θα πολιτευτούν με τρόπο που δεν θα δημιουργεί θέματα κυβερνητικής συνοχής.
Ταυτόχρονα όμως ο κ. Βούτσης δεν παρέλειψε να διατυπώσει τη γνώμη πως όσοι επιμείνουν μέχρι τέλους ότι η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική, και άρα δεν έχει δικαίωμα στη σύνθετη ονομασία η ΠΓΔΜ, αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας, πολύ περισσότερο που γίνεται μια προσπάθεια για σύνθετη ονομασία που θα βάζει τέλος σε οποιοδήποτε αλυτρωτικό πλαίσιο, για μια λύση που δεν θα υπερβαίνει τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης