Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου: Δρομολογούμε την αύξηση του κατώτατου μισθού για μετά την έξοδο από το πρόγραμμα

Αχτσιόγλου: Δρομολογούμε την αύξηση του κατώτατου μισθού για μετά την έξοδο από το πρόγραμμα
Αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης δεν θα υπάρξουν στο εξής υποστήριξε η υπουργός Εργασίας
Την θέση ότι η κυβέρνηση δρομολογεί την αύξηση του κατώτατου μισθού για μετά την έξοδο από το πρόγραμμα διατύπωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία υπογράμμισε πως δεν θα υπάρξουν στο εξής αλλαγές στα όρια της συνταξιοδότησης.
«Η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ τη θέση της ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς η δική μας αντίληψη είναι πως δεν μπορεί να βασίζεται η ανάπτυξη στα συντρίμμια της εργασίας.
Από τη στιγμή που η χώρα έχει επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ένα από τα πλέον κομβικά βήματα είναι να υλοποιήσεις αυτή τη θέση αρχής.
Την πολιτική αυτή βούληση θα προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη μετά την έξοδο από τα προγράμματα.
Έχουμε ενημερώσει και τους εταίρους, καθώς περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό σχέδιο.
Το δρομολογούμε για μετά την έξοδο από το πρόγραμμα» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 η κα.Αχτσιόγλου, υποστηρίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει το νόμο που ψηφίστηκε το 2013, ο οποίος προβλέπει διαδικασία διαβουλεύσεων με κοινωνικούς εταίρους, μελέτες από επιστημονικά ινστιτούτα αλλά στο τέλος υπουργική απόφαση.
Ερωτηθείσα εάν η αύξηση μπορεί να γίνει και εφέτος, η υπουργός Εργασίας είπε ότι εξετάζεται.
«Αυτό θα το δούμε, είναι μία συζήτηση που θα κάνουμε μετά το πρόγραμμα.
Σχεδιάζουμε σταδιακή αύξηση σε αρμονία με τους ρυθμούς ανάπτυξης και τους στόχους τους δημοσιονομικούς που έχει ορίσει η κυβέρνηση.
Είναι πράγματα που θα τα συζητήσουμε πιο εντατικά μετά το πρόγραμμα» είπε η κα.Αχτσιόγλου, η οποία τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στις συντάξεις.
«Αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης δε θα υπάρξουν στο εξής, ό,τι αλλαγές συνέβησαν έχουν συμβεί.
Σε ό,τι αφορά τη δική μας κυβέρνηση η μόνη παρέμβαση που έγινε τον Αύγουστο του 2015 αφορούσε τις πρόωρες.
Αυτή τη στιγμή τα όρια συνταξιοδότησης είναι εναρμονισμένα με την ΕΕ, στα 62 έτη ή 67 με 15 χρόνια ασφάλισης» είπε η υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα θέσει υπό αμφισβήτηση τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε να τηρήσουμε, αλλά «εφόσον αυτοί επιτυγχάνονται η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να επανεξετάζει τα μέτρα».
Ως προς τις συλλογικές συμβάσεις, υπενθύμισε πως έχει ψηφιστεί από το Μάιο του 2017 ότι θα επανέλθουν δύο βασικές αρχές, η επέκταση των κλαδικών και η πιο ευνοϊκή ρύθμιση τον Αύγουστο του 2018 και αυτό δεν είναι πολιτική βούληση αλλά νόμος του κράτους.
Ερωτηθείσα για την κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ η κα.Αχτσιόγλου είπε ότι η συμμαχία ήταν να «βγάλουμε την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια».
«Είναι μία κυβερνητική συμμαχία που λήγει στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, το φθινόπωρο του 2019.
Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα διερευνηθούν οι δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία στη συνέχεια, αλλά αυτά θα κριθούν εκείνη τη στιγμή.
Οι συμμαχίες διαμορφώνονται στη βάση πολιτικών προγραμμάτων.
Σε άλλες συνθήκες εκτός κρίσης μπορεί να μη διαμορφωνόταν αυτή η συμμαχία» είπε η κα.Αχτσιόγλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης