Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γιοτ “παραθεριστών” παρακολουθούν τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου...

Γιοτ “παραθεριστών” παρακολουθούν τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου...
Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν γνωστές πια τακτικές συγκεκαλυμμένης επιτήρησης.
«Το κάναμε για τον Γιώργο Μπαλταδώρο» είπε παρέα των τριών ατόμων, που θέλησε την περασμένη Παρασκευή – εκ μέρους όλων των Φούρνων – να τιμήσει τον ήρωα Σμηναγό που σκοτώθηκε την Πέμπτη 12 Απριλίου, όταν το Mirage 2000-5 συνετρίβη στο Αιγαίο. «Όταν πήγαμε για να ανεβάσουμε τη σημαία, είδα ένα γιοτ που έκανε βόλτες. Δεν του έδωσα σημασία. Ήταν κατασκοπευτικό πολιτικό σκάφος. Αυτοί την κατέβασαν τη σημαία την Κυριακή» είπε. Η "λεπτομέρεια" αυτή ίσως να έχει παίξει τον ρόλο της στην κρίση τύπου Ιμίων που προσπαθούν να στήσουν στο Αιγαίο οι Τούρκοι.

Πάγια τακτική συγκεκαλυμμένης επιτήρησης

Όμως,το παραπάνω περιστατικό δεν είναι το μοναδικό, καθώς οι επισκέψεις πολυτελών σκαφών, έχουν καταγραφεί να προσεγγίζουν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, διάφορα ακριτικά νησιά.
Αντίστοιχο περιστατικό είχε παρατηρήσει τους προηγούμενους μήνες και η στρατιωτική φρουρά στο ακριτικό νησί της ΡΩ. Πολυτελή σκάφη αναψυχής το είχαν προσεγγίσει κι έδεναν στις ακτές του. Πάνω στα υπερμεγέθη σκάφη, εκτός από το έμμισθο πλήρωμα, βρίσκονταν πολυάριθμοι επιβαίνοντες μεταξύ αυτών και γυναίκες σχεδόν με αδαμιαία περιβολή, οι οποίοι κατά δήλωσή τους ήταν σουηδικής καταγωγής και ισχυρίζονταν ότι ήθελαν να απολαύσουν το μπάνιο τους στην περιοχή.
Πάνω από το πολυτελές σκάφος υπερίπτατο ένα drone, μεγάλου μεγέθους το οποίο έγινε άμεσα αντιληπτό. Το συγκεκριμένο drone, είναι σχεδόν βέβαιο πως κατέγραφε εικόνα από το νησί την οποία, όπως εκτιμάται, αναμετέδιδαν ζωντανά σε άγνωστο κέντρο.

Χωρίς την παραμικρή ανάγκη να επεκταθούμε, είναι επαρκώς τεκμηριωμένη από ελληνικής πλευράς η πρακτική της χρήσης σκαφών πολυτελείας, τα οποία όμως δεν μπορούν να κρύψουν τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό υποκλοπών που φέρουν.
Αυτό που μπορούμε να αναφέρουμε είναι πως όλες οι τακτικές που χρησιμοποιούνται στο Αιγαίο, παλαιότερες και νεότερες έχουν καταγραφεί και παρακολουθούνται διακριτικά από ελληνικής πλευράς.
Όλα αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο της τακτικής που έχουν υιοθετήσει οι Τούρκοι απέναντι στην Ελλάδα και πλέον περιγράφεται από όλους με έναν όρο που είναι "της μόδας", αυτόν του "υβριδικού πολέμου".
Η έννοια αυτή είναι αρκετά εύστοχη, καθώς μπορεί να ενσωματώνει αμιγώς στρατιωτικές με στοιχεία ψυχολογικών επιχειρήσεων και προπαγάνδας. Όπως όλα δείχνουν δε, εμπλουτίζεται συνεχώς, μετεξελισσόμενη για να αποτυπώσει τις πραγματικότητες της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης