Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Άνοιγμα» Τσίπρα σε Γεννηματά με φόντο την επόμενη ημέρα και την Συνταγματική Αναθεώρηση

«Άνοιγμα» Τσίπρα σε Γεννηματά με φόντο την επόμενη ημέρα και την Συνταγματική Αναθεώρηση
Ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Γεννηματά - Τσίπρα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Σημεία προσέγγισης μοιάζει να βρίσκουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, με προεξέχουσα την κοινή θέση που έχουν για την ανάγκη να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις της κυρίας Γεννηματά έχουν στόχο την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, καθώς καθίσταται φανερό ότι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής υπάρχουν περισσότερα που τους «ενώνουν» από αυτά που τους «χωρίζουν».
Άλλωστε η κυρία Γεννηματά με την επιστολή της προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δεν δίστασε να έρθει σε πλήρη σύγκρουση με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, δημιουργώντας ένα ρήγμα στο οποίο μπορεί να εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε «ανοικτός» σε κατ' ιδίαν συνάντηση με την κυρία Γεννηματά, κάτι το οποίο είχε φροντίσει να πράξει και με τον συνοδοιπόρο της στο Κίνημα Αλλαγής, Σταύρο Θεοδωράκη, με αφορμή τα εθνικά θέματα.
Όπως έχει, ήδη, γράψει το bankingnews.gr, η κυρία Γεννηματά ήταν βέβαιο ότι με την κίνησή της θα προκαλούσε αρκετές αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός του κόμματός της, προερχόμενος κατά κύριο λόγο από τον κ. Βενιζέλο. .
Το πολιτικό σκεπτικό του κ. Βενιζέλου είναι ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος προυποθέτει ευρύτερο κλίμα πολιτικής συναίνεσης, το οποίο κατά την άποψή του δεν υπάρχει και φυσικά ούτε πρέπει να υπάρξει.
Κατά τον κ. Βενιζέλο ο  ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει πλήρως απομονωμένος και στην συνταγματική αναθεώρηση, ακόμη και στα εθνικά θέματα.
Η αγνόησή του όμως από την Φώφη Γεννηματά στέλνει μηνύματα για τις εσωτερικές ισορροπίες στο Κιν.Αλ. αλλά και για την πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσει ενάντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ θέμα δεν υπάρχει κάθε πρόταση συζήτησης είτε είναι από την Φώφη Γεννηματά είτε από τον Σταύρο Θεοδωράκη, είναι καλοδεχούμενη.
Αυτή που παραμένει, τουλάχιστον προς το παρόν, απόλυτα σιωπηλή είναι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Αντεπίθεση Βενιζέλου...

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, χαρακτήρισε απολύτως λανθασμένη την επιλογή της κυρίας Γεννηματά να ζητήσει Συνταγματική αναθεώρηση από την παρούσα Βουλή τονίζοντας, πως αυτή η επιδίωξη αντικρούει τη στρατηγική επιδίωξη της αντιπολίτευσης να προστατεύσει το Σύνταγμα απέναντι σε μία κυβέρνηση.
«Δεν είμαι στον δημόσιο διάλογο για να εκφράζω τις απόψεις ενός κόμματος, μιλώ στο όνομα της αλήθειας και του δημοσίου συμφέροντος, είμαι ένας καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, που σε παρελθούσες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ επιφορτίστηκε με την ευθύνη της Συνταγματικής Αναθεώρησης», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος αφού, γνωστοποίησε πως δεν ήταν ενήμερος για την πολιτική πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά «εάν το κόμμα στο οποίο ανήκουμε δεν ρωτά εμένα ή τον συνταγματολόγο Ανδρέα Λοβέρδο τότε ποιον ρωτά».
Επίσης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε πως ζητήματα, όπως αυτό της Συνταγματικής Αναθεώρησης, βρίσκονται παραδοσιακά εκτός κομματικής πειθαρχίας.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εμφανίστηκε, εξάλλου, ιδιαίτερα επικριτικός κατά της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής και για την πολιτική γραμμή, που ακολουθεί ο νέος φορέας.
«Την πολιτική αυτονομία δεν την κατακτάς, όταν λες πως έχεις ίσες αποστάσεις, αλλά όταν έχεις καθαρή γραμμή» εκτίμησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένοντας πως η περίοδος 2010 – 2015 είναι η περίοδος ευθύνης του ΠΑΣΟΚ και πως δεν πρέπει να χαριστεί στη Νέα Δημοκρατία.


... και απάντηση συνεργατών Φ. Γεννηματά

Απάντηση στα όσα καταλόγισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής τόσο για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης όσο και εν γένει για την πολιτική γραμμή του νέου φορέα, δίνουν στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά.
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι, στο πρόσφατο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής οι προτάσεις των συνταγματολόγων που κατατέθηκαν στο workshop για τη συνταγματική αναθεώρηση υπερψηφίστηκαν από τους συνέδρους και ενσωματώθηκαν στη δευτερολογία της κ. Γεννηματά.

Η επιστολή Αλ. Τσίπρα στη Φ. Γεννημάτα

Στην απάντησή του ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει τα ακόλουθα: «Έλαβα σήμερα την επιστολή σου και τις προτάσεις που τη συνοδεύουν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά.
Όπως γνωρίζεις, έχω ήδη δημόσια διατυπώσει την προσωπική μου δέσμευση ότι πριν το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησής μου, θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπως το Σύνταγμα προβλέπει.
Ήδη στη δημόσια διαβούλευση που διεξήχθη έχουν κατατεθεί ενδιαφέρουσες προτάσεις και σκέψεις τόσο από κόμματα και φορείς όσο και από απλούς πολίτες.
Σε ότι αφορά δε την ουσία της Αναθεώρησης, θα συμφωνήσω με την εισαγωγική διαπίστωση των προτάσεών σας ότι απαιτείται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα σηματοδοτεί τη νέα εποχή στην οποία πρέπει να προχωρήσει η χώρα.
Ωστόσο, εκτιμώ ότι αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη. Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ΄ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί -σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει- μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας.
Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σου προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά τις προτάσεις σας.

Με εκτίμηση,
Αλέξης Τσίπρας».

... και το σχόλιο του Κινήματος Αλλαγής

«Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να κινηθεί σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες κι όχι με βάση εξωθεσμικές και παρακοινοβουλευτικές πρακτικές που μέχρι τώρα χρησιμοποιούσε. Το τί είναι προοδευτικό και τι όχι διατυπώνεται με τις θέσεις μας στη Βουλή», ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην κυρία Γεννηματά, ως απάντηση στην επιστολή του Αλ. Τσίπρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης