Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι αγορές δεν φοβούνται - Παραβλέπουν τους κινδύνους και εστιάζουν στην οικονομία - Οι εκτιμήσεις αναλυτών

Οι αγορές δεν φοβούνται - Παραβλέπουν τους κινδύνους και εστιάζουν στην οικονομία - Οι εκτιμήσεις αναλυτών
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές εστιάζουν πλέον στα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη
Στη μη-αναμενόμενη αντίδραση των αγορών στις γεωπολιτικές εξελίξεις αναφέρεται το Reuters επικαλούμενο και οικονομολόγους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πλέον οι επενδυτές εστιάζουν στα θετικά στοιχεία της οικονομίας παραμερίζοντας τον κίνδυνο για ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο.
Αν και σε μια άλλη εποχή, το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου, ένα σοβαρό πολιτικό σκάνδαλο στην Ιαπωνία, οι αλλαγές προσώπων στο επιτελείου του Donald Trump και η απειλή ταχύτερων αυξήσεων επιτοκίων από τις ΗΠΑ, θα αποτελούσαν την τέλεια συνταγή για υψηλή μεταβλητότητα στην αγορά, αυτή τη φορά οι αγορές έχουν κάνει την… επανάσταση τους.
Τους τελευταίους μήνες, οι αγορές έχουν κάνει στην άκρη τα ρίσκα και τα συνεχόμενα κακά νέα στην γεωπολιτική και παραμένουν εστιασμένες στα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία.
Για τον Paul Dales της Capital Economics, οι αγορές γυρνάνε όλα αυτά προς όφελος τους καθώς η παγκόσμια οικονομία είναι ισχυρή και αναμένεται να παραμείνει ισχυρή τόσο φέτος (2018) όσο και το επόμενο έτος…
«Πιθανότατα είναι σωστό ότι οι πρόσφατες εξελίξεις δεν θα το εκτροχιάσουν αυτό» δήλωσε ο ίδιος.
Οι επενδυτές πήραν μια γεύση για το πως θα είναι η εκτόξευση της μεταβλητότητας όταν στις αρχές Φεβρουαρίου οι φόβοι για γρηγορότερες αυξήσεις επιτοκίων από τις ΗΠΑ άσκησαν σημαντικές πιέσεις στις μετοχές.
Το sell off, ωστόσο, ήταν μικρής διάρκειας και οι τιμές των μετοχών αυτή τη στιγμή δεν απέχουν πολύ από τα υψηλά του Φεβρουαρίου.
Ο δείκτης VIX είναι κοντά σε χαμηλά όλων των εποχών, ενώ οι περισσότερες εκτιμήσεις σχετικά με το premium των 10ετών αμερικανικών ομολόγων είναι σχεδόν στο μηδέν, παρά τις προβλέψεις για πολλαπλές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2018 αλλά και το 2019.
Αυτό συμβαίνει σε μια εποχή όπου ο κόσμος βλέπει την πρώτη συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη μετά το 2007 με ισχυρά εταιρικά κέρδη και αύξηση στις θέσεις εργασίας.

Ο εμπορικός πόλεμος

Ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου προέκυψε αφού ο Donald Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Στην Ιαπωνία, έχει «σκάσει» ένα σκάνδαλο όπου εμπλέκονται ο πρωθυπουργός Shinzo Abe και ο υπουργός Οικονομικών Taro Aso, προκαλώντας αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική σταθερότητα.
Ωστόσο, η απάντηση της αγοράς είναι: ψυχραιμία.
Παρά το σοκ όπως το Brexit, η απειλή μιας διάσπασης της ευρωζώνης και το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου με τη Βόρεια Κορέα, η μεταβλητότητα στην αγορά εκτοξεύθηκε μόνο προσωρινά.
Στην πραγματικότητα, οι αποδόσεις των μετοχών πέρυσι ήταν μεταξύ των υψηλότερων μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ενώ καλά τα πήγαν και οι αναδυόμενες αγορές.
Για τον Shane Oliver της AMP Capital, τα ρίσκα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίας αγοράς.
«Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τους γεωπολιτικούς κινδύνους» είπε και πρόσθεσε ότι είναι πιο λογικό για τους επενδυτές να εστιάζουν στις ευκαιρίες που προκύπτουν, παρά να προφυλάσσονται από αυτούς καταφεύγοντας σε επενδυτικά καταφύγια με χαμηλές αποδόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης