Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας: Δεν θα εντάξουμε τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρηματικά συμφέροντα

Βίτσας: Δεν θα εντάξουμε τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρηματικά συμφέροντα
«Η στρατιωτική θητεία δεν συζητάμε να μειωθεί παραπέρα αλλά δεν υπάρχει λόγος και να αυξηθεί», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας,  Δ. Βίτσας
«Δεν θα εντάξουμε τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρηματικά συμφέροντα», τονίζει σε συνέντευξή του στην "Ελευθερία του Τύπου" ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας,  Δ. Βίτσας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροπλάνων είναι αναγκαία.
Όπως ανέφερε, «τα μαχητικά μας αεροπλάνα είναι κατά κύριο λόγο F-16 και Mirage. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τα 123 (από τα 154) F-16, εκ των οποίων περισσότερα από τα 2/3 σε Viper, ένα τύπο μαχητικού που δεν διαθέτει καμία άλλη χώρα στην περιοχή.
Και αυτό θα κάνουμε».
Απέφυγε να αναφερθεί στο κόστος, λέγοντας ότι
 «τη στιγμή που γίνονται διαπραγματεύσεις για το κόστος και τον χρόνο αποπληρωμής, δεν θεωρώ πως είναι σκόπιμο και «έξυπνο» να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα.
Άλλωστε και ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος και το ΓΕΕΘΑ έχουν μιλήσει σχετικά.
Το ΚΥΣΕΑ θα αποφασίσει και η Βουλή θα γνωρίζει αναλυτικά και θα εκφραστεί».
Κατά τον ίδιο, το σημαντικό είναι πως όλοι οι υπολογισμοί έχουν γίνει εντός δημοσιονομικού πλαισίου.
«Δηλαδή τα χρήματα θα δοθούν από τον προϋπολογισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων - που ειρήσθω εν παρόδω - είναι περί τα 0,5 δις € το χρόνο και όχι τα «τρελά» νούμερα που ακούγονται, σε βάθος δεκαετίας», όπως εξήγησε, ξεκαθαρίζοντας ότι «το ΥΠΕΘΑ δεν ζητά ούτε ένα ευρώ παραπάνω».
Υπογράμμισες δε, πως ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της αναβάθμισης θα γίνει στην Ελλάδα και από ελληνικές εταιρείες προεξαρχούσης της ΕΑΒ, που σημαίνει προστιθέμενη αξία για την οικονομία της χώρας μας αλλά και μεταφορά τεχνογνωσίας.
Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «ό,τι σχετίζεται με την ορθή εκτέλεση του προγράμματος, θα γίνει.
 Ό,τι δεν σχετίζεται, ακόμη και αν είναι αναγκαίο για άλλο όπλο ή πρόγραμμα θα απαλειφθεί», ενώ «τα λεγόμενα αντισταθμιστικά, στο παρελθόν, αντί να αξιοποιηθούν για την ενδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, χρησιμοποιήθηκαν ως η κερκόπορτα της διαφθοράς, ως μέσο πλουτισμού και υπερπλουτισμού πολιτικών, μεσαζόντων, επιχειρηματιών και επίορκων αξιωματικών.
Αυτή η πόρτα έκλεισε οριστικά και συγχρόνως κανείς μας δεν έχει όρεξη να αποδεικνύει ότι δεν είναι ελέφαντας».
Ο κ. Βίτσας ξεκαθάρισε πως «δουλεύουμε στη βάση των εξής ιεραρχήσεων: πρώτον στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και θωράκιση της χώρας, και δεύτερον στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας.
Μ’ αυτή την σειρά και όχι ανάποδα.
Δηλαδή, δεν θα εντάξουμε τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρηματικά συμφέροντα».
Μάλιστα ο ίδιος αυτό το τόνισε γιατί βλέπει «μια «κινητικότητα» και μάλιστα ανταγωνιστική στον επιχειρηματικό χώρο, που φτάνει ως τα όρια «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» αν είναι εγώ να μην συμμετέχω.
Βλέπω ακόμη πονηρά άρθρα και αρθρίδια σ’ αυτή την κατεύθυνση όπως και να αυξάνει ο δημόσιος λόγος των «ειδικών για όλα»».
«Εμείς ακούμε τους πάντες αλλά έχουμε πρώτη εμπιστοσύνη στους εν ενεργεία αξιωματικούς μας.
Συγχρόνως έχουμε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε ενέργεια και την απόφαση να κοιμόμαστε με ήσυχη συνείδηση.
‘Η αλλιώς «καλή η εμπιστοσύνη, καλή και η επαγρύπνηση»», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά τέλος με τη στρατιωτική θητεία, ο κ. Βίτσας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «στις σημερινές συνθήκες η στρατιωτική θητεία δεν συζητάμε να μειωθεί παραπέρα, αλλά δεν υπάρχει λόγος και να αυξηθεί», προσθέτοντας πως «αυτό που προσπαθούμε είναι να αποκτά η θητεία όλο και περισσότερο ουσιαστικό περιεχόμενο, τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και για τον ίδιο τον νέο που καταθέτει ένα κομμάτι της ζωής του στην υπηρεσία της πατρίδας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης