Προειδοποίηση κορυφαίων οικονομολόγων: Γαλλία και Γερμανία πρέπει να αλλάξουν στάση στα ευρωπαϊκά θέματα

Προειδοποίηση κορυφαίων οικονομολόγων: Γαλλία και Γερμανία πρέπει να αλλάξουν στάση στα ευρωπαϊκά θέματα
Εάν Γαλλία και Γερμανία εμμείνουν στις θέσεις τους, τότε αποτέλεσμα της «συμφωνίας» θα είναι βήματα συμβολικού χαρακτήρα
Αναγνωρίζοντας τις βαθιές διαιρέσεις μεταξύ του Βερολίνου και του Παρισιού για την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση, σημαίνοντες Γερμανοί και Γάλλοι οικονομολόγοι κάλεσαν και τις δύο πρωτεύουσες να αλλάξουν στάση, προειδοποιώντας ότι μια «μικρή συμφωνία» μόνο για τα προσχήματα δεν θα καταστήσει την ευρωζώνη πιο σταθερή.
Η έκκληση αυτή αντανακλά τις ανησυχίες των οικονομολόγων και στις δύο χώρες ότι ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel θα πασχίσουν να επιτύχουν αυτό το οποίο συχνά αναφέρεται ως «μεγάλη συμφωνία» για την Ευρώπη ύστερα από μια δεκαετία πολιτικής και οικονομικής κρίσης.
Μία ημέρα νωρίτερα ο Macron παρουσίασε το όραμά του για μια σαρωτική μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ομιλία του στο Παρίσι ενώ την Κυριακή η Merkel εξασφάλισε μια τέταρτη θητεία στην καγκελαρία, αλλά αναγκάζεται να επιδιώξει συνομιλίες συνασπισμού με ένα κόμμα που επικρίνει τις ιδέες του Μακρόν.
«Εάν και οι δύο πλευρές εμμείνουν στις σημερινές τους θέσεις, η έκβαση της γαλλογερμανικής ώθησης για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης είναι προβλέψιμη – και θλιβερή στο ότι δεν θα επιλύσει καμία από τις βασικές προκλήσεις», ανέφεραν οι οικονομολόγοι σε άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung και αργότερα στη γαλλική Le Monde.
Στους συντάκτες του άρθρου περιλαμβάνονται ο Jean Pisani-Ferry αρχιτέκτονας του οικονομικού προγράμματος του Μακρόν, ο Henrik Enderlein από το Hertie School of Governance, ο Clemens Fuest από το ινστιτούτο Ifo και ο Marcel Fratzscher, επικεφαλής του ινστιτούτου DIW του Βερολίνου.
Οι οικονομολόγοι δήλωσαν ότι τα αυξανόμενα επιτόκια, οι ευάλωτες τράπεζες και τα αναποτελεσματικά εργαλεία της ευρωζώνης για την προώθηση ορθών πολιτικών άφησαν εύθραυστη την ένωση παρά την ενθαρρυντική οικονομική ανάκαμψη στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Κάλεσαν τη Γερμανία να αποδεχθεί μεγαλύτερο επιμερισμό των κινδύνων και τη Γαλλία μεγαλύτερη πειθαρχία της αγοράς.
Χωρίς μια τέτοια κίνηση, είπαν ότι το πιθανό αποτέλεσμα θα είναι βήματα συμβολικού χαρακτήρα όπως ένας πολύ μικρός προϋπολογισμός της ευρωζώνης, ένας υπουργός Οικονομικών χωρίς πραγματικές εξουσίες και μια καλλωπιστική αναβάθμιση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, του ESM.
«Εκτός από το να επιτρέψει στις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας να διακηρύξουν νίκη στο εσωτερικό τους ακροατήριο, μια τέτοια ''μικρή συμφωνία'' θα επιτύχει πολύ λίγα», ανέφεραν οι συντάκτες.
Οι οικονομολόγοι παρότρυναν το Βερολίνο και το Παρίσι να διευρύνουν τη συζήτηση πέρα από τη δημοσιονομική πολιτική, λέγοντας ότι είναι προβληματικό το να επικεντρώνονται σε ένα προϋπολογισμό της ευρωζώνης.
«Οι Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι θα χρειαστεί να κάνουν μια υπέρβαση των παραδοσιακών τους θέσεων», ανέφεραν οι συντάκτες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS