Οριστική απαλλαγή από τις κατηγορίες για τη λίστα Lagarde για τον πρώην γγ του ΥΠΟΙΚ Ηλ. Πλασκοβίτη

Οριστική απαλλαγή από τις κατηγορίες για τη λίστα Lagarde για τον πρώην γγ του ΥΠΟΙΚ Ηλ. Πλασκοβίτη
Ο κ. Πλασκοβίτης είχε παραπεμφθεί σε δίκη μετά την κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, στην οποία υποστήριξε ότι η λίστα έφθασε στην Ελλάδα «ατύπως και ανεπισήμως»
Οριστική απαλλαγή από την κατηγορία της ψευδορκίας για τη λίστα Lagarde έλαβε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, επί Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου, Ηλίας Πλασκοβίτης.
Ο κ. Πλασκοβίτης είχε παραπεμφθεί σε δίκη μετά την κατάθεσή του ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής, στην οποία υποστήριξε ότι η λίστα έφθασε στην Ελλάδα «ατύπως και ανεπισήμως».
Παρόλα αυτά, η κατάθεση του άλλαξε μετά την αποκάλυψη εγγράφου, μέσω του οποίου ζητούσε από τις γαλλικές αρχές να βοηθήσουν ώστε να φτάσει στην Ελλάδα η περιβόητη λίστα.
Στην πρωτοβάθμια δίκη το πρώην στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είχε αθωωθεί, αλλά κατά της αθωωτικής απόφασης ασκήθηκε έφεση από την Εισαγγελία. Έτσι, ο κ. Πλασκοβίτης κάθισε εκ νέου στο εδώλιο του Εφετείου, το οποίο έκρινε, κατά πλειοψηφία, απαράδεκτη την εισαγγελική έφεση.
Το ίδιο ζήτησε και ο εισαγγελέας, ο οποίος τόνισε ότι η έφεση δεν αιτιολογείται και πρέπει να κριθεί απαράδεκτη, καθώς δεν αναφέρει ποια αποδεικτικά μέσα δεν έλαβε υπόψη του το δικαστήριο όταν αθώωσε τον κ. Πλασκοβίτη, ώστε να υποδείξει στο παρόν δικαστήριο την «λάθος εκτίμηση» της πρώτης απόφασης.
«Δεν τα λέγαμε ακόμη τότε λίστα Lagarde, αλλά λίστα Falciani.
Με ενημέρωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για τη συνεννόηση που είχε γίνει με την Γαλλίδα ομόλογό του, κ. Lagarde, προκειμένου να έλθει στα χέρια μας η λίστα και να διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος.
Μου είπε να έλθω σε επαφή με αρμόδιο στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών και την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος για να σταλεί η λίστα στην Ελλάδα.
Στην εξεταστική επιτροπή δεν ανακάλεσα, δυστυχώς, ότι εστάλη και ένα φαξ από το γραφείο μου προς τον άμεσο προϊστάμενό του με το ίδιο αίτημα, είπε στην κατάθεση που είχε δώσει στο Ειδικό Δικαστήριο, στην δίκη του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο κ. Πλασκοβίτης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS