Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Ο Τσίπρας μου έχει ζητήσει να δεσμευτώ δίπλα στην Ελλάδα - Τσίπρας: Ζήτησα από το ΔΝΤ στήριξη για το χρέος

Lagarde: Ο Τσίπρας μου έχει ζητήσει να δεσμευτώ δίπλα στην Ελλάδα - Τσίπρας: Ζήτησα από το ΔΝΤ στήριξη για το χρέος
Η επικεφαλής του ΔΝΤ σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Le Parisien αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους
Το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αποκαλύπτει ουσιαστικά η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde με συνέντευξη της στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien, κάτι που ουσιαστικά παραδέχθηκε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, ο ίδιος επεσήμανε ότι έχει συχνή επικοινωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία αν και δεν είναι πάντα εύκολη, είναι ειλικρινής και έντιμη.
Πάντως, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα θα έρθει σύντομα.

Οι δηλώσεις της κ. Lagarde


Ειδικότερα, απατώντας σε ερώτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Lagarde είπε χαρακτηριστικά:
«Για να δεσμευθούμε δίπλα στην Ελλάδα -πράγμα που μου έχει ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός- εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας.
Τούτο απαιτεί μια αναδιάρθρωση, που θα μπορούσε να γίνει με διάφορες ενέργειες όπως, με σημαντική επιμήκυνση των αποπληρωμών, ή με πολύ χαμηλά τα ανώτατα όρια των επιτοκίων».
Ερωτηθείσα με ποιον τρόπο μπορούν οι πειστούν οι δανειστές, η ίδια επεσήμανε: «Παίρνουμε το ραβδί του προσκυνητή και περιοδεύουμε, εξηγώντας και ξαναεξηγώντας και ξαναεξηγώντας.
Αυτό προσπαθώ να κάνω».

Οι γαλλικές εκλογές

Αναφερόμενη στις γαλλικές εκλογές, η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα παίξουν αποφασιστικό ρόλο, όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα, διότι «ή θα έχουμε μια ενδυνάμωση του γαλλο-γερμανικού ρόλου, ή μια άλλη κατάσταση, αυτή της εξόδου από το ευρώ, την οποία προτείνουν ορισμένοι υποψήφιοι, με βαριές συνέπειες όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά για ολόκληρη την ΕΕ.
Μια τέτοια περίπτωση θα άνοιγε βραχυπρόθεσμα μια περίοδο μεγάλης ανασφάλειας, ανισορροπίας και φτωχοποίησης της Γαλλίας».

Το Brexit

Τέλος, η κ. Lagarde αναφέρθηκε και στην έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
«Η Μεγάλη Βρετανία εκπροσωπεί περίπου το 13% των εξαγωγών της ευρωζώνης, για τις οποίες ξαφνικά θα τεθούν ερωτήματα, χωρίς να ξέρουμε για την ώρα με ποιον τρόπο θα αντιμετωπισθούν.
Έχουμε, επίσης, τους δεσμούς στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και στο θέμα των "διαβατηρίων" για τις τράπεζες που έχουν εγκατασταθεί στη Μ. Βρετανία.
Πιστεύω ότι θα υπάρξουν συνέπειες που δεν μπορούμε ακόμα να μετρήσουμε» επεσήμανε.



Η «επιβεβαίωση» από τον Τσίπρα

Το «αίτημα» προς την επικεφαλής του ΔΝΤ όσον αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
«Είναι γνωστό ότι έχω διαρκή επικοινωνία με την επικεφαλής του ΔΝΤ.
Όχι πάντα εύκολη αλλά ειλικρινή και έντιμη.
Ζήτησα από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μην σπαταλάει το χρόνο, να κρατήσει μια σταθερή θέση και να δεσμευτεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις. Ζήτησα από το ΔΝΤ να μην "πετάει την μπάλα μπροστά", αλλά να έχουμε μια συνολική λύση για το χρέος», τόνισε και πρόσθεσε «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα».

Η ένταξη της Ελλάδας στο QE

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την ένταξη της Ελλάδας στο QE της ΕΚΤ αλλά και εξειδίκευση μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
«Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο εφαρμογής του προγράμματος δεν έχουμε ανάγκη περισσότερο λιτότητα» επεσήμανε και αναφέρθηκε στην ανάγκη για μέτρα που προάγουν την ανάπτυξη.
«Από την πλευρά μας, χρέος μας είναι η συγκρότηση σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση» παραδέχθηκε επίσης.

Τουρκική προκλητικότητα

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην τουρκική προκλητικότητα και στρατιωτική και ρητορική, όπως είπε.
«Ενημέρωσα τους ομολόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα.
Όχι μόνο για την κλιμάκωση της ρητορικής προκλητικότητας αλλά και της στρατιωτικής δραστηριότητας.
Η Ελλάδα αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί πυλώνα ειρήνης για την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Την ίδια στιγμή, όμως, θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» επεσήμανε.

(Αρχική δημοσίευση, Παρασκευή 10 Απριλίου 2017, ώρα 11:40)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης