Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Αύξηση της αβεβαιότητας λόγω του Brexit – Στο 3,1% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2016

ΔΝΤ: Αύξηση της αβεβαιότητας λόγω του Brexit – Στο 3,1% η παγκόσμια ανάπτυξη το 2016
Θετικά ήταν τα δείγματα από την αγορά πετρελαίου, όπου παρατηρήθηκε μία σταδιακή επιβράδυνση της παραγωγής
Το επικείμενο Brexit αλλά και η κρίση στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έχουν αυξήσει την οικονομική, πολιτική και θεσμική αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει στην έκθεση με τίτλο «World Economic Outlook» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όπως τονίζεται, η ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο που παρατηρήθηκε από τα μέσα Φεβρουαρίου 2016 έως και το βρετανικό δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου, οφειλόταν στο γεγονός ότι υπήρχε η αίσθηση πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιλέξει την παραμονή στην Ε.Ε., κάτι που τελικά δεν έγινε.
Επίσης, θετικά ήταν τα δείγματα και από την αγορά πετρελαίου, όπου παρατηρήθηκε μία σταδιακή επιβράδυνση της παραγωγής, κυρίως από μη μέλη του ΟΠΕΚ.
Η έκθεση κάνει αναφορά και στις παραπαίουσες οικονομίες Ρωσίας και Βραζιλίας, τονίζοντας πως στην πρώτη περίπτωση παρατηρείται μία μη περαιτέρω χειροτέρευση της ύφεσης, ενώ στη δεύτερη μία ελαφρά ανάπτυξη, λόγω της αύξησης των τιμών στο «μαύρο χρυσό».
Στον παρακάτω πίνακα, παρατίθενται οι προβλέψεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, των αναπτυγμένων οικονομιών και των αναδυόμενων οικονομιών το 2016 και το 2017, κάτω από τρία σενάρια.
Το βασικό αντανακλά την καλοήθη υπόθεση της σταδιακής μείωσης της αβεβαιότητας, προβλέποντας ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 3,1% και 3,4% τη διετία 2016 – 2017 (μειωμένα ποσοστά κατά 0,1% και 0,2% σε σχέση με την αντίστοιχη έκθεση του Απριλίου).
Στα δύο δυσχερή σενάρια, τα ποσοστά ανάπτυξης μειώνονται:

Growth Forecasts Chart


Η έκθεση σχολιάζει και τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες, στον απόηχο του Brexit, είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.
Αναλυτικότερα, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στις σημαντικότερες οικονομίες και τα σημαντικότερα μεγέθη:




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης