Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με «πάγωμα» των οφειλών, επιπλέον 400 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΟΑΕΕ

Με «πάγωμα» των οφειλών, επιπλέον 400 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΟΑΕΕ
Η Delia Velculescu δεν απέρριψε το σχέδιο «παγώματος» των οφειλών
Ρύθμιση-ανάσα για χιλιάδες ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ αποτελεί η πρόταση της κυβέρνησης για «πάγωμα» των οφειλών μέχρι τα τέλη του έτους, η οποία, να σημειωθεί, είναι πάγιο αίτημα της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων, που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Η συνάντηση των κοινωνικών εταιρειών με τους Θεσμούς έγινε σε πολύ καλό κλίμα αφήνοντας μία… χαραμάδα αισιοδοξίας, καθώς, όπως μας πληροφόρησαν, η Delia Velculescu δεν απέρριψε το σχέδιο «παγώματος» των οφειλών, αλλά ζήτησε να συνδυασθεί με άλλες παραμέτρους, χωρίς αυτές να προσδιορισθούν.
Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στάθηκε περισσότερο στη μερική απασχόληση.
Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι είναι η μοναδική λύση για να απεμπλακούν χιλιάδες ασφαλισμένοι από τις οφειλές οι οποίες δεν χαρίζονται αλλά να καταβληθούν στο τέλος του εργασιακού βίου ή να υπολογισθούν με τα χρόνια της σύνταξης.
Το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι το «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τα τέλη του έτους μπορεί να φέρει στο ΟΑΕΕ περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ το χρόνο στα ταμεία, καθώς οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν μόνο τις τρέχουσες εισφορές.
Με το σημερινό καθεστώς των ρυθμίσεων οδηγεί σε αδιέξοδο τους ασφαλισμένους που δεν μπορούν να τις καταβάλλουν με τις πρόσφατες ρυθμίσεις καθώς το μηνιαίο κόστος ξεπερνά τα 700 ευρώ για τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων που έχουν οφειλές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Ιουνίου τα χρέη ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ προέρχονται από ασφαλισμένους που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Οι ενεργοί ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ φθάνουν περίπου τους 698.000 εκ των οποίων το 63%(442.600) καταβάλλει κανονικά τις τρέχουσες διμηνιαίες εισφορές.
Οι οφειλές ύψους 8,3 δις ευρώ εντάχθηκαν σε διακανονισμό τα 2,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1 δις ευρώ βγήκε από τον αρχική ρύθμιση.
Οι οφειλές που παραμένουν σε ρύθμιση ανέρχονται στο 1,13 δισ ευρώ και έχουν καταβληθεί συνολικά 124,4 εκατ. ευρώ.
Συνολικά 280.000 ασφαλισμένοι εμφανίζονται να έχουν οφειλές έως 30.000 ευρώ.
Ο κύριος όγκος των οφειλών δημιουργήθηκαν μετά το 2010.
Η εκδήλωση της οικονομικής κρίσης αφάνισε περισσότερες από 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Τα λουκέτα έπεσαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούσαν έως εννέα άτομα προσωπικό.
Το 2010 στην παραπάνω κατηγορία ήταν 829.231 επιχειρήσεις και στα τέλη του 2015 ο αριθμός τους μειώθηκε σε 591.111.
Το «πάγωμα» των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ θα δώσει μεγάλη ανάσα στους ασφαλισμένους και κυρίως θα επιτρέψει σε αρκετούς να καταθέσουν αίτηση για συνταξιοδότηση ενώ σήμερα ο ασφαλισμένος με χρέη δεν έχει το δικαίωμα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης