Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank): Η Γερμανία δεν θα στηρίξει ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των αποταμιεύσεων

tags :
Weidmann (Bundesbank): Η Γερμανία δεν θα στηρίξει ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των αποταμιεύσεων
Θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με τα κεφάλαια που θα απαιτείται να έχουν οι τράπεζες, προκειμένου να καλυφθούν από τους κινδύνους για τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν
Σαφές μήνυμα ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να υποστηρίξει την προωθούμενη ρύθμιση για ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των αποταμιεύσεων έστειλε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Jens Weidmann, με δηλώσεις από τη Ρώμη.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι οι κίνδυνοι των τραπεζών εμπλέκονται ακόμη υπερβολικά με τις χώρες προέλευσής τους.
Ειδικότερα, ο Jens Weidmann είπε ότι οι τράπεζες ακόμη κατέχουν πολλά κρατικά ομόλογα των χωρών προέλευσής τους και αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε πανευρωπαϊκή ασπίδα για τους αποταμιευτές θα οδηγούσε τη Γερμανία, καθώς είναι η πλουσιότερη χώρα, σε μεγάλη έκθεσή της.
«Το γεγονός ότι χώρες-μέλη έχουν σημαντική επιρροή στην ποιότητα των ισολογισμών των τραπεζών αποτελεί επιχείρημα κατά της αμοιβαιοποίησης της προστασίας των καταθέσεων στην ευρωζώνη», τόνισε ο Weidmann από τι Ρώμη.
Ο ίδιος έστειλε μήνυμα ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με τα κεφάλαια που θα απαιτείται να έχουν οι τράπεζες, προκειμένου να καλυφθούν από τους κινδύνους για τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν.
Σήμερα οι τράπεζες απαιτείται να διατηρούν μικρά κεφάλαια για να καλύπτουν τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα κρατικού χρέους, τα οποία θεωρούνταν ως τίτλοι «άνευ κινδύνου», μέχρι που ξέσπασε η κρίση χρέους στην ευρωζώνη.
Ο επίτροπος Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Ε.Ε., Jonathan Hill, έχει αποκλείσει να προταθούν νέοι τραπεζικοί κανόνες για τα κεφάλαια που αφορούν τα κρατικά ομόλογα, μέχρι να υπάρξει πρώτα μία συμφωνία μεταξύ των παγκόσμιων ρυθμιστικών αρχών, κάτι το οποίο θα μπορούσε να πάρει χρόνια.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η ΕΚΤ απηύθυνε έκκληση για την εισαγωγή μίας κοινής προστασίας καταθέσεων.
Αυτό, σταδιακά, θα αντικαθιστούσε το σημερινό σύστημα ανά χώρα και θα μπορούσε να εμποδίσει την επανάληψη των bank runs που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης