Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske Bank: Υπό πίεση ΕΚΤ και BoJ – Πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες η ενίσχυση ευρώ και γεν

Danske Bank: Υπό πίεση ΕΚΤ και BoJ – Πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες η ενίσχυση ευρώ και γεν
Η δανέζικη τράπεζα εκτιμά περαιτέρω μείωση του ήδη αρνητικού επιτοκίου από την ιαπωνική κεντρική τράπεζα
Η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ και του γεν έχει θέσει υπό πίεση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Bank of Japan, επισημαίνει σε ανάλυσή της η δανέζική τράπεζα Danske Bank, η οποία χαρακτηρίζει πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες την ενίσχυση των δύο νομισμάτων.
Όπως σημειώνει η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και δολαρίου/γεν σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, παρά το περαιτέρω sell off στις χρηματιστηριακές αγορές.
Η βασική αλλαγή που συνέβη χθες, επισημαίνει η Danske Bank, ήταν η ισχυρή άνοδος της ισοτιμίας δολαρίου/γεν, που κάποια στιγμή σημείωσε άλμα από τα 111,50 γεν μόλις πάνω από τα 113, εν μέσω φημών ότι η Bank of Japan θα επέμβει, κάτι ωστόσο που δεν επιβεβαιώθηκε από την ιαπωνική κεντρική τράπεζα.
Οι ιάπωνες αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι παρακολουθούν τις αγορές συναλλάγματος πολύ στενά και ότι οι κινήσεις υπήρξαν τραχείες, υποδηλώνοντας ότι η παρέμβαση στην αγορά είναι μια από τις επιλογές που μπορεί να αποφασίσει η Bank of Japan.
«Δεδομένου του ρυθμού ανατίμησης του γεν, οι κινήσεις της Bank of Japan μπορεί να επίκεινται. Σε ένα συνεχές αρνητικού ρίσκου περιβάλλον θα περιμέναμε ότι η αναζήτηση ασφαλών καταφυγίων θα αυξηθεί εκ νέου και έτσι, τόσο το ευρώ όσο και το γεν θα μπορούσαν να υποστηρίζονται», επισημαίνει η Danske Bank.
Προσθέτει, ωστόσο, ότι η ενίσχυση τόσο του ευρώ όσο και του γεν είναι μια αυξανόμενη πρόκληση για την ΕΚΤ και την BoJ αντίστοιχα, και πλέον «εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ θα συνδυάσει μια μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης τον Μάρτιο με την υιοθέτηση ενός δυαδικού συστήματος επιτοκίων καταθέσεων και επίσης μια ενίσχυση του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης».
Παράλληλα, η Danske Bank εκτιμά ότι είναι πιθανό η Bank of Japan να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των ήδη αρνητικών επιτοκίων στη συνεδρίασή της στις 15 Μαρτίου, αν όχι και νωρίτερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης