Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Αργεντινής καταρρέουν, αλλά όχι για τους λόγους που νομίζετε

FT: Οι μετοχές στο χρηματιστήριο της Αργεντινής καταρρέουν, αλλά όχι για τους λόγους που νομίζετε
Ο νέος Αργεντίνος πρόεδρος τάσσεται αναφανδόν υπέρ σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και ριζικών αλλαγών στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της Αργεντινής
Οι μετοχές του χρηματιστηρίου της Αργεντινής καταρρέουν, αλλά όχι για τους λόγους για τους οποίους φαντάζεστε.
Είναι αξιοσημείωτο, ότι ο δείκτης αναφοράς Merval του χρηματιστηρίου της Αργεντινής έχει απωλέσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας του μετά την ανάδειξη του Mauricio Macri στην προεδρία της χώρας τον Νοέμβριο 2015, ένα αποτέλεσμα που εκπλήσσει, καθώς ο νέος πρόεδρος τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα, αλλά και σαρωτικών μεταρρυθμίσεων και ριζικών αλλαγών στην ακολουθούμενη - εκ των πραγμάτων αποτυχημένη - οικονομική πολιτική της Αργεντινής.
Αυτό αναφέρουν οι βρετανικοί Financial Times, σύμφωνα με τους οποίους η ανακλαστική πρώτη απόπειρα εξήγησης της πτώσης του χρηματιστηρίου της Αργεντινής - τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής - είναι αυτή να αποδοθεί στη γενικότερη αναταραχή που επικρατεί στις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως. Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
macri mauricio wsjΓια να κατανοήσει κανείς καλύτερα αυτό που συμβαίνει, πρέπει να λάβει υπ' όψιν του την εκπληκτικά μεγάλη άνοδο του δείκτη Merval την τελευταία διετία.
Παρ' ότι η πολυετής κακοδιαχείριση της οικονομίας της Αργεντινής από την πρώην πρόεδρο Cristina Fernández de Kirchner άφησε τη χώρα σε κακά χάλια, ο Merval κατάφερε να αναδειχθεί την τελευταία διετία σε έναν από τους χρηματιστηριακούς δείκτες με τη μεγαλύτερη άνοδο παγκοσμίως: 59% το 2014 και 36% το 2015.
Ο μάλλον διεστραμμένος λόγος για τον οποίο η καταβύθιση της Αργεντινής σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και ακόμα μεγαλύτερο πληθωρισμό προκάλεσε... μεγάλη ζήτηση για μετοχικές αξίες του χρηματιστηρίου της είναι ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι Αργεντίνοι θεώρησαν τις μετοχές ως ένα μέσο αποταμίευσης πλούτου. Ναι, καλά διαβάσατε, αποταμίευσης πλούτου.
Βέβαια, τα πράγματα αλλάζουν αν προστεθεί, ότι οι μετοχές επέτρεψαν την παράκαμψη των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), καθώς αυτές αγοράζονταν σε τοπικό νόμισμα (πέσο) και πωλούνταν σε σκληρό νόμισμα στο εξωτερικό.
Η ριζοσπαστική άρση των κεφαλαιακών περιορισμών από τον Macri λίγες ημέρες μετά την ανάδειξή του στην προεδρία, στέρησε από το χρηματιστήριο της Αργεντινής μία από τις βασικές του κινητήριες δυνάμεις, ενώ σίγουρα η καθίζηση των διεθνών τιμών των εμπορευματικών αγαθών δεν βοήθησε τη χώρα, τις προοπτικές της και την κεφαλαιαγορά της.
Όπως συστήνουν οι FT, ένας καλύτερος δείκτης από τον Merval που να μετράει την αυξανόμενη αισιοδοξία για τη μελλοντική πορεία της Αργεντινής του Macri είναι το πέσο, το οποίο αν και απώλεσε 27% την ημέρα άρσης των κεφαλαιακών περιορισμών τον Δεκέμβριο 2015, αναδείχθηκε έκτοτε σε ένα από τα πιο ανθεκτικά νομίσματα παγκοσμίως έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Το ρωσικό ρούβλι, το μεξικανικό και το κολομβιανό πέσος, όλα κατέρρευσαν σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου την Τετάρτη, όμως το πέσο έχασε μόλις 0,3% της αξίας του.
Μάλιστα, έχει ενισχυθεί κατά 3% στις τελευταίες δύο εβδομάδες, όταν το ρούβλι έχει απωλέσει το 9,2% της αξίας του, το νοτιο-αφρικανικό ράντ 6,1% της αξίας του και το μεξικανικό πέσος 4% της αξίας του.
Στο μεταξύ, οι τιμές των κρατικών ομολόγων Αργεντινής σε ρήτρα δολαρίου ΗΠΑ καταγράφουν μεγάλη άνοδο σε όλες τις διάρκειες, με τις εκδόσεις ωρίμανσης 2033 να διαπραγματεύονται στα 111,5 σεντς ανά δολάριο, από το χαμηλό 51 σεντς στο οποίο είχαν βρεθεί τον Ιούλιο 2013.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης