Τελευταία Νέα
Οικονομία

Standard & Poor's: Υποβάθμισε σε «D» από «CCC-» την Alpha Bank, λόγω της προσφοράς ανταλλαγής στα ομόλογα

Standard & Poor's: Υποβάθμισε σε «D» από «CCC-» την Alpha Bank, λόγω της προσφοράς ανταλλαγής στα ομόλογα
O αμερικανικός οίκος S&P αξιολόγησε ότι με την προσφορά της ελληνικής τράπεζας υπό καθεστώς distress exchange, οι επενδυτές δεν θα λάβουν την ονομαστική αξία των ομολόγων
Σε Default από  CCC- υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Alpha Bank ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης Standard & Poor’s λόγω της προσφοράς ανταλλαγής των ομολογιακών.
Ο λόγος της δυσμενούς αξιολόγησης στην οποία προχώρησε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ήταν η δημόσια προσφορά της ελληνικής τράπεζας για την ανταλλαγή των ομολόγων της.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η συγκεκριμένη προσφορά της Alpha Bank συνιστά συναλλαγή υπό πίεση (distressed exchange), διότι οι επενδυτές δεν θα λάβουν την ονομαστική αξία των τίτλων.
Με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας σε default, η S&P θεωρεί ότι η Alpha Bank είναι σε κατάσταση default στις περισσότερες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις του ισολογισμού της, δεδομένων και των capital controls που έχουν επιβληθεί στην ελληνική οικονομία.

Αναλυτικά η αξιολόγηση

Στις 28 Οκτωβρίου του 2015, η Alpha Bank ανακοίνωσε την έναρξη της δημόσιας πρότασης για τους κατόχους των ομολόγων Tier 1 και Tier 2 με ανταλλαγή μετοχών ή μετρητά.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι να καλυφθεί μέρος των εκκρεμών οικονομικών και κεφαλαιακών υποχρεώσεων της Alpha bank, εξαιρουμένων των καταθέσεων.
Η Standard and Poor's θεωρεί την προσφορά υπό καθεστώς κεφαλαιακής πίεσης.
Ως εκ τούτου, υποβαθμίζει την αξιολόγηση της Alpha σε «D» (default), από «SD» (selective default).
H Standard and Poor's μείωσε τις αξιολογήσεις της Alpha bankσε «D» από «CCC-» και για το μειωμένης εξασφάλισης χρέος μείωσε την πιστοληπτική ικανότητα σε «D» από «C».
Οι υποβαθμίσεις ακολουθούν την ανακοίνωση της Alpha Bank στις 28 Οκτωβρίου του 2015 για την προσφορά κινητών αξιών προς ανταλλαγή από τους κατόχους των ομολόγων Tier 1 και tier 2.
Οι προσφορές σε μετρητά της Alpha αναλογεί σε τίμημα χαμηλότερο της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.
Επίσης ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι η προσφορά δεν είναι απλώς ευκαιριακή, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της τράπεζας.
Ως εκ τούτου, μετά την έναρξη της προσφοράς και λαμβάνοντας υπόψη τους ελέγχους κεφαλαίων, που είναι ακόμη σε ισχύ στην Ελλάδα, υποβαθμίζεται η Alpha bank σε καθεστώς default καθώς και οι τίτλοι που υπόκεινται στο ποσό προσφοράς περίπου 1,085 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης